Web
Analytics
Ήρθε η Άνοιξη...μαζί και οι Αλλεργίες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ήρθε η Άνοιξη...μαζί και οι Αλλεργίες

Την Άνοιξη κάποιοι άνθρωποι την έχουν συνδυάσει με ερωτικά σκιρτήματα και βόλτες στην εξοχή αλλά και κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα με τις αλλεργίες που τους ταλαιπωρούν. Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει αλλεργία σε οποιαδήποτε ουσία της φύσης ανεξαρτήτου εποχής του έτους, ανάλογα με το τα γονίδια του και με το περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπτύσσεται. Κάθε φυτό έχει ορισμένη εποχή που ανθοφορεί, τα περισσότερα όμως φυτά ανθίζουν την Άνοιξη. Την 'Ανοιξη λόγω της έντονης ανθοφορίας, η γύρη εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα και δημιουργεί τα γνωστά, σε πολύ κόσμο, αλλεργικά συμπτώματα.

Η γύρη των λουλουδιών μεταφέρεται από το ένα λουλούδι στο άλλο είτε με τα έντομα είτε με τον άνεμο. Ο τρόπος αυτής της μεταφοράς, καθορίζεται από το μέγεθος της γύρης. Γύρεις με κόκκους μικρού μεγέθους μεταφέρονται με τον άνεμο, ενώ οι μεγάλου μεγέθους, με τα έντομα. Τα φυτά, επομένως, είναι ανεμόγαμα ή εντομόγαμα και αντίστοιχα οι γύρεις ανεμόφιλες ή εντομόφιλες.

Οι ανεμόφιλες γύρεις λόγω του ιδιαίτερα μικρού τους μεγέθους, είναι τα αλλεργιογόνα που προκαλούν τα περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα, επειδή εισπνέονται ενώ για τον ίδιο λόγο μπορούν να μεταφερθούν πολλά χιλιόμετρα μακριά και να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα κάνοντας πολλούς ασθενείς να υποφέρουν αλλά και να απορούν για ποιο λόγο παρουσιάζουν συμπτώματα δίχως να έχουν φυτά κοντά τους.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζουν τα αλλεργικά άτομα, αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και εμφανίζονται με τη μορφή πταρμών (φταρνίσματα), ρινικής καταρροής (μύτη που τρέχει) ή συμφόρησης (βουλωμένη μύτη), ρινικού κνησμού (φαγούρα στη μύτη), βήχα και δύσπνοιας (δυσκολία στην αναπνοή) ενώ μπορεί να εμφανίσουν και επιπεφυκίτιδες δηλαδή φαγούρα στα μάτια, ερυθρότητα και δάκρυα.

Τα συμπτώματα διαρκούν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ανθούν συγκεκριμένα φυτά αλλά μελέτες έχουν δείξει, πως σταδιακά αποκτούμε περισσότερες αλλεργίες. Δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των γύρεων ή γενικά των αλλεργιογόνων στα οποία ένας οργανισμός είναι αλλεργικός με αποτέλεσμα να έχει κανείς συμπτώματα ακόμη και όλο το χρόνο. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως μία ρινίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά σε άσθμα ή το αντίστροφο εκτός και αν γίνει ειδική απευαισθητοποίηση (εμβόλια) στις ουσίες που είναι κανείς αλλεργικός.

Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με συμπτωματική αγωγή στη φάση της έξαρσης των συμπτωμάτων και ταυτόχρονα γίνεται ο ειδικός αλλεργιολογικός έλεγχος για να βρεθεί σε τι είναι αλλεργικός, ο ασθενής. Αυτό γίνεται γρήγορα και αξιόπιστα με τα αλλεργικά δερματικά τεστ οπότε μέσα σε 20 λεπτά γνωρίζει κανείς τι τον ενοχλεί. Αυτό δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον ή στην ασθενή γιατί μπορεί να αποφύγει τις ουσίες που τον ή την ενοχλούν όταν είναι εφικτό ή να προχωρήσουν στη λύση του προβλήματος που είναι η αιτιολογική θεραπεία δηλαδή η ειδική απευαισθητοποίηση.

Με την απευαισθητοποίηση πετυχαίνουμε την σταδιακά αυξανόμενη χορήγηση του αλλεργιογόνου που προκαλεί αλλεργία με σκοπό την τελική απόκτηση ανοχής σε αυτό δηλαδή να εκπαιδεύσουμε τον οργανισμό να αντέχει την επαφή με το αλλεργιογόνο που μέχρι τώρα τον πείραζε και να μην προκαλεί κανένα πρόβλημα. Η διαδικασία απευαισθητοποίησης γίνεται με ενέσεις όπως αυτές της ινσουλίνης στο ιατρείο ή με σταγόνες κάτω από τη γλώσσα από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του.

Θα πρέπει οι ασθενείς να παίρνουν αρκετά σοβαρά την εμφάνιση των αλλεργικών προβλημάτων και να επικοινωνούν με τον αλλεργιολόγο τους όταν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα αυτά γιατί όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα λύσουν το πρόβλημα και θα είναι καλύτερη και η ποιότητα ζωής τους.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γεώργιος Π. Λούρμπας

Ειδικός αλλεργιολόγος ενηλίκων - Παιδοαλλεργιολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.alergiologos.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.