Web
Analytics
Αλλεργίες και Εγκυμοσύνη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αλλεργίες και Εγκυμοσύνη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση εμφάνισης των αλλεργιών η οποία σε ποσοστό 20% αφορά τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Πολλές είναι οι αλλεργίες που μπορούν να μας απασχολήσουν ευρύτερα αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι δυνατόν να εμφανιστούν ή να επιδεινωθούν αρκετές αλλεργικές παθήσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, κνίδωση, αγγειοοίδημα, τροφική ή φαρμακευτική αλλεργία.κ.α.

Οι αλλεργίες στην περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και αντιμετώπιση αφού αφορούν πλέον δύο ανθρώπους ταυτόχρονα, τη μητέρα και το έμβρυο.

Η μέλλουσα μητέρα καλείται να αντιμετωπίσει το υπάρχον γονιδιακό αλλεργικό υπόβαθρο της, στο οποίο έρχονται να προστεθούν και οι φυσιολογικές ορμονικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της κύησης από τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και τις άλλες ορμόνες οι οποίες θα επηρεάσουν το αλλεργικό υπόστρωμα της εγκύου, είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο.

Η ιδιαιτερότητα των αλλεργικών παθήσεων στην εγκυμοσύνη έχει να κάνει βασικά με το αν θα απειληθεί το έμβρυο και η ικανότητα του να φτάνει σε αυτό επαρκής ποσότητα οξυγόνου. Η έλλειψη οξυγόνου στο έμβρυο μπορεί να προκληθεί με διάφορους τρόπους, ως απότέλεσμα της μειωμένης οξυγόνωσης της εγκύου, όπως για παράδειγμα λόγω άσθματος ή ενός αναφυλακτικού επεισοδίου. Πάντα πρέπει να θυμόμαστε πως αν η μέλλουσα μαμά δεν μπορεί να πάρει καλή ανάσα έτσι αντίστοιχα και το παιδί στην κοιλιά της θα υποφέρει!

Δύο από τις πιο συχνές αλλεργικές παθήσεις που αξίζουν ιδιαίτερο σχολιασμό είναι η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα στην εγκυμοσύνη. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί στο 30% των εγκύων ενώ το άσθμα στο 8-9% και μπορεί να επιπλέξει την εγκυμοσύνη σε ποσοστό 1,5% .

Άσθμα

Το άσθμα το οποίο δεν παρακολουθείται από ειδικό ιατρό και δεν αντιμετωπίζεται σωστά μπορεί να προκαλέσει αρκετά και σοβαρά προβλήματα στην μητέρα και το έμβρυο αφού σχετίζεται με αυξημένη περινεογνική νοσηρότητα, λιποβαρή ή πρώιμα νεογνά και συγγενείς ανωμαλίες σε σχέση με μη ασθματικές εγκύους.

Οι στόχοι τους οποίους θέτουμε στο άσθμα της κυήσεως είναι η πρόληψη των ασθματικών κρίσεων, ο έλεγχος των συμπτωμάτων, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων δραστηριότητας της εγκύου συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης, η αποφυγή των ανεπιθυμήτων ενεργειών από τα φάρμακα στη μητέρα αλλά και στο έμβρυο και φυσικά η γέννηση ενός υγιούς μωρού. Οι γυναίκες που πάσχουν από άσθμα και είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης χρειάζονται να υποβληθούν σε κατάλληλη θεραπεία για την καλή έκβαση της υγείας τους αλλά και της υγείας του εμβρύου που κυοφορούν ώστε να αποφευχθούν προβλήματα τα οποία καμιά φορά μπορεί να φανούν στο παιδί ακόμη και μετά τη γέννηση του.

Τα σημεία κλειδιά είναι η μηνιαία παρακολούθηση της μητέρας με κλινική εξέταση και σπιρομέτρηση (έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας) και η θεραπευτική προσέγγιση που περιλαμβάνει μη φαρμακευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση. Στη μη φαρμακευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνεται η αναγνώριση και η προσπάθεια αποφυγής των αλλεργικών παραγόντων καθώς και η ανοσοθεραπεία-απευαισθητοποίηση.

Η ανοσοθεραπεία είναι ο μόνος φυσικός και αιτιολογικός-θεραπευτικός τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών που μπορεί να βελτιώσει ή ακόμη και να εξαφανίσει τις αλλεργίες με μόνιμα αποτελέσματα. Πρόκειται για την σταδιακά αυξανόμενη χορήγηση της φυσικής ουσίας στην οποία είναι κανείς αλλεργικός. Αυτό μπορεί να γίνει με σταγόνες-χάπια ή ενέσεις που περιέχουν μόνο το αλλεργιογόνο στο οποίο είναι κανείς αλλεργικός και μπορεί να το κάνει μόνος του ο ασθενής στο σπίτι του όταν πρόκειται για σταγόνες και χάπια ή στο αλλεργιολογικό ιατρείο όταν αφορά ενέσεις.Στην περίπτωση που η μέλλουσα μητέρα έχει ξεκινήσει ήδη ανοσοθεραπεία, στην οποία δεν έχει εμφανίσει ανεπιθύμητες ενέργειες, βρίσκεται στη δόση συντήρησης και έχει σημαντική βελτίωση τότε ο αλλεργιολόγος κρίνει ανάλογα και μπορεί να συνεχίσει κάποιες φορές με την ίδια δόση ή μειώνοντας λίγο. Αν η γυναίκα είναι ήδη έγκυος και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει απευαισθητοποίηση τότε δεν αρχίζουμε μια νέα ανοσοθεραπεία λόγω του κινδύνου εκδηλώσεως αναφυλακτικών αντιδράσεων.

Για την φαρμακευτική αντιμετώπιση του άσθματος υπάρχουν πολλά εξαίρετα φάρμακα αλλά μερικά μόνο από αυτά είναι ασφαλή και μπορούν να χορηγηθούν σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυνήριες οδηγίες. Η αγωγή περιλαμβάνει τοπικά εισπνεόμενα κορτιζονούχα σκευάσματα καθώς και εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά βραχείας δράσης. Για τις άλλες κατηγορίες φαρμάκων λόγω μη επαρκών δεδομένων η χορήγηση τους αξιολογείται από τον θεράποντα αλλεργιολόγο ο οποίος θα κρίνει αν το όφελος θα είναι μεγαλύτερο από τον πιθανό κίνδυνο. Η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να εμπεριέχει ένα σαφές πρόγραμμα δράσης σε περίπτωση ασθματικής κρίσης καθώς και θεραπεία συντήρησης για την περίοδο μετά την ασθματική κρίση με φάρμακα δραστικά αλλά και που δεν θα βλάψουν το έμβρυο. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε πως η μητέρα δεν πρέπει να μένει χωρίς φαρμακευτική αγωγή όταν έχει πρόβλημα με το φόβο ότι τα φάρμακα θα βλάψουν το παιδί της γιατί στην πραγματικότητα το έμβρυο κινδυνεύει πολύ περισσότερο αν δεν οξυγονώνεται σωστά.

Αλλεργική Ρινίτιδα

Και η ρινίτιδα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην έγκυο και το νεογνό αλλά και τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της θέλουν αντίστοιχα προσοχή. Όπως και στο άσθμα η ιδανική θεραπεία είναι αυτή που δεν περιλαμβάνει φάρμακα, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο όπου κυρίαρχο ρόλο θα έχει η αποφυγή των αλλεργιογόνων ενώ τα τοπικά αγγειοσυσπαστικά καλό είναι να αποφεύγονται γιατί η χορήγηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιφέρει φαρμακευτική ρινίτιδα. Και εδώ η θεραπεία είναι τα ρινικά στεροειδή για τα οποία υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

Για να διαγνώσουμε σε τι είναι κανείς αλλεργικός, αυτό γίνεται με ειδικό έλεγχο ο οποίος γίνεται σε ένα αλλεργιολογικό ιατρείο και περιλαμβάνει δερματικά τεστ με ειδικά φυσικά εκχυλίσματα από διάφορα αλλεργιογόνα στα οποία έχουμε τα αποτελέσματα εντός 15 λεπτών. Οπότε μια αλλεργική γυναίκα, αν προγραμματίζει μια εγκυμοσύνη ή μετά από την ολοκήρωση της, θα πρέπει να κάνει αυτό τον ειδικό έλεγχο για να δει σε τι είναι αλλεργική. Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης δεν κάνουμε δερματικά τεστ.

Σε γενικές γραμμές τα τοπικά εισπνεόμενα φάρμακα προτιμώνται έναντι αυτών που λαμβάνονται από του στόματος και τούτο γιατί το φάρμακο δρα απευθείας στην περιοχή του σώματος που πάσχει και εισέρχεται στην αιματική κυκλοφορία σε μικρότερο βαθμό.

Θα ξαναθυμίσουμε λοιπόν ότι όταν η μητέρα δεν αναπνέει καλά τότε δεν αναπνέει καλά και το έμβρυο γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό η μέλλουσα μαμά, ο γυναικολόγος-μαιευτήρας, και ο αλλεργιολόγος να συνεργάζονται ως ομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να επιτευχθεί η ασφαλής κυοφορία και να έχουμε άριστα αποτελέσματα με υγιή μητέρα και νεογνό.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γεώργιος Π. Λούρμπας

Ειδικός αλλεργιολόγος ενηλίκων - Παιδοαλλεργιολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.alergiologos.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.