Web
Analytics
Ανακουφιστείτε απο την έντονη ρινίτιδα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ανακουφιστείτε απο την έντονη ρινίτιδα

Από: Johns Hopkins Medical Letter 

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, η αλλεργική ρινίτιδα προσβάλλει περίπου το 30% των ενηλίκων. Πρόσφατη μελέτη, πάλι, έχει δείξει ότι το 60% των ατόμων άνω των 50 ετών που υποφέρουν από ρινίτιδα έχουν μια μη αλλεργική μορφή της, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

 

Μέχρι προσφάτως, πολλοί γιατροί παραδέχονταν ότι η ρινίτιδα, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο ερεθισμός των ρινικών διόδων, η βουλωμένη μύτη ή η καταρροή, δεν αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Εξάλλου, συχνά προκαλείται από αλλεργίες που τείνουν να υποχωρούν καθώς περνούν τα χρόνια. Εν τέλει, όμως, δεν χάνονται όλες οι αλλεργίες με την πάροδο της ηλικίας, αλλά δεν προκαλούνται και όλες οι περιπτώσεις ρινίτιδας από τις αλλεργίες.

Δύσκολη καθημερινότητα

Εάν υποφέρετε από ρινίτιδα, τότε γνωρίζετε πόσα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής, μπορεί όμως να έχει και πιο σοβαρές συνέπειες στην υγεία, όπως λέει ο Bruce Bochner, M.D. διευθυντής του τμήματος Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Johns Hopkins School of Medicine. Για παράδειγμα, η ρινίτιδα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της άπνοιας στον ύπνο, κατά την οποία η εισπνοή σταματά για μικρές χρονικές περιόδους στη διάρκεια της νύχτας. Η άπνοια, με τη σειρά της, μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής.

Αντιμετωπίζοντας την αλλεργική ρινίτιδα

Ο κίνδυνος να αναπτύξετε ρινίτιδα αυξάνεται αν στο παρελθόν είχατε αλλεργίες. Και μπορεί να είναι ασυνήθιστο να αναπτύξετε νέες αλλεργίες αργότερα στη ζωή, δεν είναι όμως και απίθανο, σύμφωνα με τον Dr. Bochner.
Το έναυσμα για την εμφάνιση των αλλεργιών συνήθως δίνουν τα ακάρεα σκόνης, τα έντομα, όπως οι κατσαρίδες, τα κατοικίδια ή ένα νέο ζώο συντροφιάς, η μούχλα και η γύρη. Επίσης, η μετάβαση σε άλλη περιοχή, όπου υπάρχουν διαφορετικά φυτά ή υγρασία, που φέρνει μούχλα, μπορεί να οδηγήσει σε νέες αλλεργίες. Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε αλλεργία, τότε ένας αλλεργιολόγος μπορεί να ελέγξει με εξετάσεις την αντίδραση σας σε διάφορες αερομεταφερόμενες ουσίες, εντοπίζοντας εκείνες που προκαλούν το πρόβλημα.

Τρόποι ανακούφισης

Ισως να διαπιστώσετε ότι ανακουφίζεστε μειώνοντας, απλώς, την έκθεση σας σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Εάν, για παράδειγμα, η αιτία της ρινίτιδας είναι η εποχική γύρη, τότε οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν να περιορίσετε τις δραστηριότητες σας σε εξωτερικούς χώρους.

Στις ΗΠΑ, μάλιστα, μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί το δελτίο γύρης στο Διαδίκτυο, μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.pollen.com ή από το National Allergy Bureau.

Εάν όμως κάποιο από τα συμπτώματα εξακολουθεί να είναι ενοχλητικό, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα νεότερα αντιισταμινικά φάρμακα, όπως τις ουσίες cetirizine, desloratadine και fexofenadine, που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού. Μια λύση είναι επίσης η χρήση ενός στεροειδούς ρινικού σπρέι που χορηγείται με συνταγή γιατρού.
Εάν έχετε εποχική αλλεργία, ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συστήσει, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της αλλεργικής περιόδου, τη λήψη ενός αντιισταμινικού φαρμάκου και ενός ρινικού στεροειδούς σπρέι.

Αλλες επιλογές, οι οποίες όμως δεν λειτουργούν και τόσο αποτελεσματικά, είναι οι αντιαλλεργικές ενέσεις (ανοσοθεραπεία), οι οποίες περιορίζουν παροδικά τις αντιδράσεις, με την έκθεση σας σε μικρές αλλά αυξανόμενες ποσότητες αλλεργιογόνων. Καλό είναι να μην υπολογίζετε στην ανοσοθεραπεία, εάν λαμβάνετε βήτα αποκλειστές ή αναστολείς ACE λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, αναφέρει ο Dr. Bochner. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουν την ανοσοθεραπεία όσοι έχουν πρόβλημα στεφανιαίας νόσου, επειδή μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αρνητικής αντίδρασης στις ενέσεις.

Τέλος, αποφύγετε τα από του στόματος ρινικά αποσυμφορητικά (εκτός κι αν τα εγκρίνει ο γιατρός σας). Με την πάροδο του χρόνου, τα αποσυμφορητικά αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ρινίτιδας, να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση ούρων στους άντρες που πάσχουν από υπερτροφία του προστάτη.

Η κατάλληλη θεραπεία

Οσον αφορά τη θεραπεία, αυτή εξαρτάται από τη διάγνωση. Εάν, για παράδειγμα, έχετε μόλυνση των ρινικών κόλπων από βακτήρια, μπορεί να λάβετε αντιβι
οτικά, ιδίως σε περίπτωση που η μόλυνση είναι σοβαρή, υποτροπιάζουσα και επίμονη. Τα φάρμακα αναπλήρωσης του θυρεοειδούς μπορεί να εξισορροπήσουν τα επίπεδα της θυρεοειδούς ορμόνης, αν αυτό είναι το πρόβλημα.

Εάν εμφανίζετε ρινική καταρροή αφότου πίνετε αλκοόλ, λαμβάνετε φάρμακα ή καταναλώνετε συγκεκριμένες τροφές, τότε, αν μπορείτε, αποφύγετε τα.

Η διατήρηση της ρινικής κοιλότητας σε υγρή κατάσταση καθώς και η χρήση υγραντήρων στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στη ρινίτιδα που εκδηλώνεται λόγω του ξηρού αέρα. Τέλος, οι θεραπείες για τους πολύποδες και τις νεοπλασίες είναι πιο πολύπλοκες και συχνά περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση ή, σε περίπτωση καρκίνου, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Εάν το πρόβλημα σας δεν είναι οι αλλεργίες, τότε ένας ειδικός πρέπει να ελέγξει τα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό σας, για το ενδεχόμενο μη αλλεργικής ρινίτιδας.

  • Η γήρανση είναι από μόνη της μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες. Και αυτό γιατί οι ρινικές οδοί συχνά μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, το διάφραγμα (ο χόνδρος που διαχωρίζει τα ρουθούνια) μπορεί να αποδυναμωθεί, να κυρτωθεί και να εμποδίζει τη ροή του αέρα. Αυτό ονομάζεται αποκλίνον διάφραγμα.
  • Οι ρινικές δίοδοι ενδέχεται επίσης να είναι λιγότερο ικανές να απομακρύνουν τη βλέννα τόσο γρήγορα όσο στο παρελθόν. Οι ερεθιστικές ουσίες και η πυκνή βλέννα μπορούν να παραμείνουν στις ρινικές κοιλότητες περισσότερο χρόνο και να προκαλέσουν ρινίτιδα.
  • Μια σειρά από άλλες καταστάσεις είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν μη αλλεργική ρινίτιδα, και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι μολύνσεις της ρινικής κοιλότητας και ο υποθυρεοειδισμός (ανεπάρκεια των ορμονών του θυρεοειδούς).
  • Να θυμάστε επίσης ότι και κάποιες πιο σοβαρές καταστάσεις μπορούν να μιμηθούν τη ρινίτιδα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι ρινικοί πολύποδες και οι ρινοφαρυγγικές νεοπλασίες.
  • Σε ορισμένα άτομα, συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν το αλκοόλ, οι πικάντικες ή οι κρύες τροφές, καθώς και η έκθεση σε ψυχρό αέρα.
  • Τέλος, φάρμακα όπως η ασπιρίνη, ακόμη και φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, μπορούν επίσης να ενοχοποιηθούν.
 
 
Πηγή: Περιοδικό K-Life (Καθημερινή)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.