Web
Analytics
Βελτίωση του ύπνου: Το μυστικό της μακροζωίας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Βελτίωση του ύπνου: Το μυστικό της μακροζωίας

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda, σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Drug Co.

 

Σύμφωνα με την επιστήμη της αγιουρβέδα άλλα και με όλα τα ολιστικά ή μη συστήματα υγείας, η σωστή ανάπαυση και ο ύπνος είναι ουσιαστικά πολύ σημαντικοί παράγοντες για την υγεία, την ηρεμία του νου και του σώματος. Πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι για ύπνο είναι καλό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για διαλογισμό-προσευχή και να εξετάσουμε με κριτικό τρόπο την συμπεριφορά μας. Η ενέργεια αυτή προετοιμάζει το νου μας για έναν ξεκούραστο ύπνο. Συνήθως 6 έως 7 ώρες ύπνου είναι αρκετές για να ξεκουραστούν τόσο το σώμα όσο και το μυαλό μας.

Οι ιδιοσυγκρασίες Kapha* ίσως χρειάζονται λιγότερες ώρες ύπνου, οι Vata* περισσότερες, ενώ ένας απογευματινός υπνάκος είναι ιδιαίτερος ευεργετικός για αυτούς. Τα άτομα τύπου Pitta* κοιμούνται σχετικά εύκολα ελαφρά και γενικά δεν έχουνε προβλήματα με τον ύπνο. Όσο αφορά τις ιδιοσυγκρασίες Kapha, η μείωση των ωρών του ύπνου αποτελεί σημαντική θεραπεία, ενώ για τις Vata μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Ωστόσο πρέπει να φροντίσουν ο ύπνος αυτός να γίνεται πριν την ανατολή του ήλιου. Γενικά η συνέχιση μετά την ανατολή αυξάνει τις Ama (συναισθηματικές υλικές τοξίνες).

Όλοι γνωρίζουμε τις συνέπειες που έχει η έλλειψη του ύπνου. Μετά από ένα ολονύχτιο ξενύχτι, είναι φυσικό την επόμενη μέρα να αισθανόμαστε κουρασμένοι, αδύναμοι και ουσιαστικά ανίκανοι να λειτουργήσουμε.

Στην πραγματικότητα, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία. Η χρόνια στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με μια σειρά πολύ σοβαρών διαταραχών της υγείας, μεταξύ των οποίων φλεγμονές, υπόταση, διαβήτη, κατάθλιψη, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι κακές συνήθειες του ύπνου μειώνουν τα επίπεδα της λεπτίνης και της γρελίνης – δύο ορμονών υπεύθυνων για την ρύθμιση της όρεξης και την αξιοποίηση της ενέργειας, αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα της διατάραξης της ισορροπίας των δύο αυτών ορμονών οδηγεί συχνά σε αύξηση της πείνας, η οποία με την σειρά της ανοίγει τον δρόμο για την υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Επίσης, η αϋπνία επηρεάζει αρνητικά την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, πράγμα το οποίο αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση ανισορροπιών στο σάκχαρο του αίματος. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι ακόμα και μια μόνο νύχτα με τέσσερις ώρες ύπνου ή λιγότερων μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Φυσικά, η αύξηση των ωρών του ύπνου δεν είναι πάντα κάτι τόσο απλό όσο ακούγεται. Διάφοροι φυσικοί παράγοντες όπως η ηλικία και άλλα ζητήματα υγείας μπορεί να είναι παράγοντες που εμποδίζουν την συμπλήρωση 7 περίπου ωρών ύπνου κάθε νύχτα.

Ωστόσο, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, μια ελάχιστη βοήθεια σε επίπεδο καθημερινής ρουτίνας-διατροφής μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Το μασάζ αποτελεί μια σημαντική καθημερινή ή εβδομαδιαία συνήθεια με ιδιαίτερη θεραπευτική αξία. Ιδιαίτερα το αγιουρβεδικό μασάζ (abhyangam) που γίνεται με ειδικά θεραπευτικά έλαια, π.χ. narayama oil, χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό, τρέφει το δέρμα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και απομακρύνει τις τοξίνες. Επίσης ένας τρόπος για να εξασφαλίσουμε ποιο «ξεκούραστες νύχτες» είναι η χρήση ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων, βότανα, φυσικές ουσίες (ενδεικτικά αναφέρουμε τα αγιουρβεδικά βότανα Tagara, Ashvagandha, Shatavari και τη φυσική ουσία μελατονίνη).

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται στον εγκέφαλο και μας ενημερώνει πότε είναι η ώρα για ύπνο. Χαμηλά επίπεδα μελατονίνης συνδέονται με την έλλειψη ύπνου, διαταραγμένη αρτηριακή πίεση, και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η αναπλήρωση της μελατονίνης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, βοηθάει να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα – και να παραμείνουμε κοιμισμένοι για περισσότερο χρόνο. Επίσης, από έρευνες σε ζώα προκύπτει ότι επιπλέον μειώνει το στρες, βελτιώνει την διάθεση και ενισχύει την γνωστική λειτουργία κατά τις ώρες εγρήγορσης.

Επιπλέον, στις καθημερινές βραδινές μας συνήθειες μπορούμε να εντάξουμε και μια σειρά άλλων φυσικών προϊόντων που μας εξασφαλίζουν πιο μακροχρόνιο και ήρεμο ύπνο, βοηθούν στη μείωση της ημερήσιας κόπωσης και βελτιώνουν την συνολική ποιότητα του ύπνου. Βότανα όπως η βαλεριάνα, το χαμομήλι και αιθέρια έλαια όπως τα lemon, pasion fruit, rosewood, έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη χαλάρωση και τον υγιή ύπνο, και βοηθούν στη μείωση της ημερήσιας κόπωσης.

Πέρα βέβαια από τα παραπάνω, μεγάλη σημασία έχει να κοιμόμαστε τις σωστές ώρες. Μην ξεχνάμε, όπως έχουμε τονίσει σε άλλα σχετικά άρθρα, πως ο άνθρωπος αποτελεί μέρος του Σύμπαντος, το οποίο χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη νομοτέλεια. Έτσι λοιπόν στην Φύση υπάρχει το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι» σύμφωνα με το όποιο πρέπει να τα τρώμε, να κοιμόμαστε, και να ξυπνάμε συγκεκριμένες ώρες, όπως άλλωστε κάνουν και τα υπόλοιπα όντα. Όπως αναφέραμε και στην αρχή πρέπει να κοιμόμαστε με την δύση του ήλιου και να ξυπνάμε την ανατολή του. Βέβαια ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει απομακρύνει πολύ από την Φύση μας, αλλά τουλάχιστον έχοντας επίγνωση για το τι είμαστε και για το πώς λειτουργούμε, μπορούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν καλύτερο κάνοντας τις ανάλογες «εξισορροπητικές» κινήσεις.

 

*Vata, Pitta, Kapha- είναι οι τρεις βασικές ενέργειες (doshas) που σύμφωνα με το αγιουρβεδικό σύστημα, η αναλογία τους ορίζει την ιδιοσυγκρασία μας.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Swedan Karma «Θερμοθεραπεία» Αγιουρβέδα & Γιόγκα »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.