Web
Analytics
Αγιουρβέδα & Γιόγκα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αγιουρβέδα & Γιόγκα

Γράφει: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.

 

Ο άνθρωπος που μελετά μόνο ένα κλάδο της γνώσης δεν μπορεί να φτάσει στην αλήθεια. Πρέπει να προσπαθεί να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες σχετικές επιστήμες. - Sushruta

 

Η επιστήμη της Αγιουρβέδα κερδίζει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση σε όλο τον κόσμο ως ένα παραδοσιακό σύστημα φυσικής θεραπείας σώματος και νου. Η Γιόγκα επίσης έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή ως ένα φυσικό σύστημα υγείας που βελτιώνει τη δύναμη και την ευλυγισία του σώματος και ανακουφίζει το στρες. Επιπλέον περιλαμβάνει ένα ολόκληρο σύστημα διαλογισμού με στόχο την Αυτό-πραγμάτωση. Εντούτοις, υπάρχουν πολλοί που δεν κατανοούν το πόσο στενά συνδέονται η Γιόγκα και η Αγιουρβέδα μεταξύ τους και πόσο χρήσιμα αποτελέσματα δίνει η συνεργασία τους.

Η Γιόγκα, και ιδιαίτερα τα μονοπάτια του διαλογισμού της, αποτελούν την πνευματική διάσταση της Αγιουρβέδα, ενώ η Αγιουρβεδική δίαιτα, τα βότανα και οι υγιεινές συνήθειες της καθημερινής ζωής αποτελούν την πρακτική πλευρά της γιογκικής πνευματικότητας. Οι ασκήσεις γιόγκα βελτιώνουν την υγεία και σε συνδυασμό με τις Αγιουρβεδικές υγιεινές αγωγές, συστήνονται για διάφορες ιδιοσυγκρασίες.

Η Γιόγκα ως θεραπεία της αντιμετώπισης των ασθενειών, είτε πρόκειται για φυσικές είτε για νοητικές ασθένειες, αποτελεί μέρος της Αγιουρβέδα και παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε συσχετισμό με την Αγιουρβεδική διάγνωση και συστάσεις. Για όσους θέλουν να ωφεληθούν από τη Γιόγκα και την Αγιουρβέδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ιδιαίτερα για την ίαση προβλημάτων, πρέπει να συνδυάσουν και τις δύο αυτές στην καθημερινή τους ζωή. Η Γιόγκα και η Αγιουρβέδα ξεκίνησαν μαζί ως τμήμα του μεγαλύτερου συστήματος της Βεδικής επιστήμης, η οποία μεταβιβάστηκε σε εμάς από τους αρχαίους σοφούς, τους rishis των Ιμαλαΐων. Και οι δύο αναπτύχθηκαν από την ίδια φιλοσοφία, κουλτούρα και χώρα, αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο από την ίδια ολιστική γωνία και είναι ειδικοί αρχαίοι Βεδικοί γνωστικοί κλάδοι, που συνδέονται με τις σχετικές Βεδικές τέχνες και επιστήμες όπως τη μουσική, το χορό, την αρχιτεκτονική κ.ά. Εύκολα μπορούν να ενσωματωθούν η μία μέσα στην άλλη σε ενιαίο σύνολο.

Η Αγιουρβέδα είναι η επιστήμη της ζωής, που μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε το πλήρες ανθρώπινο δυναμικό μας. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα, αισθήσεις, νου και πνεύμα. Η Αγιουρβέδα θεωρεί ότι η ζωή είναι τόσο ψυχοπνευματικό όσο και φυσικό φαινόμενο. Σκοπός της είναι να δώσει τέλος στον πόνο, έτσι ώστε το κάθε άτομο να μπορεί να πραγματοποιήσει τους τέσσερις στόχους της ζωής: Επιβίωση, πλούτο, ευχαρίστηση και απελευθέρωση (Dharma, Artha, Kama και Moksha). Για την επίτευξη της απελευθέρωσης, η Αγιουρβέδα εισέρχεται στο πεδίο της Γιόγκα και της πνευματικότητας.

Η Γιόγκα είναι η επιστήμη της απελευθέρωσης, η οποία έρχεται, μέσα από τη σύνδεση του ατομικού εαυτού, με τον παγκόσμιο Εαυτό. Η Γιόγκα επεκτείνει την στενή, περιορισμένη, εγωιστική προσωπικότητα, στην παντού διάχυτη, αιώνια και μακάρια κατάσταση της Αγνής Συνείδησης. Αν και σκοπός της είναι η επίτευξη της απελευθέρωσης, ωστόσο δεν παραβλέπει τη σημασία της υγείας στην διαδικασία. Χωρίς τη σωστή φυσική και νοητική υγεία, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αποτελεσματικά την πνευματική ζωή ή την ουσιαστική ζωή. Για να μπορέσει να κινηθεί στο πεδίο της υγείας, η Γιόγκα εισέρχεται στο χώρο της Αγιουρβέδα. Η καθαρότητα του σώματος, του νου και του λόγου είναι ουσιαστικής σημασίας, τόσο για τη φυσική υγεία όσο και για την πνευματική απελευθέρωση. Σχετικά με τη σωστή χρήση του σώματος, του νου και του λόγου υπάρχουν τρία σημαντικά Σανσκριτικά κείμενα, που αποδίδονται όλα στον γνωστό Γιόγκι, Patanjali, ο οποίος όχι μόνο ήταν ο κύριος δάσκαλος του συστήματος Γιόγκα, αλλά επίσης γιατρός και γραμματικός: Yoga Sutras, Mahabhashya και Charaka Samhita του Charaka με ερμηνευτικά σχόλια του Patanjali.

Κοινός στόχος της Γιόγκα και της Αγιουρβέδα: Απελευθέρωση

Η Γιογκική επιστήμη εξηγεί ότι για να μπορέσει να επιτύχει ο άνθρωπος την απελευθέρωση πρέπει να εισέλθει βαθιά στο φυσικό του σώμα, και περνώντας μέσα από τα λεπτότερα σώματα να φτάσει στον εσωτερικό Ανώτερο Εαυτό του ή Καθαρή Συνείδηση.

Ο άνθρωπος περνά από το φυσικό «περίβλημα» (Annamaya Kosha), το οποίο είναι κατασκευασμένο από ογκώδη στοιχεία, στο Πρανικό ή ενεργειακό «περίβλημα» (Pranayama Kosha), το οποίο αποτελείται από ζωτική ενέργεια και τις εκδηλώσεις της (τα πέντε pranas). Κατόπιν ο άνθρωπος περνά στο νοητικό «περίβλημα» (Manomaya Kosha) και το πεδίο των αισθητήριων εντυπώσεων. Από εκεί, προχωρά στο «περίβλημα» της σοφίας (Vijnanamaya Kosha), όπου κατανοεί την Αλήθεια. Τέλος, εισέρχεται στο «περίβλημα» της ευδαιμονίας (Anandamaya Kosha), το οποίο είναι κάτοχος της πιο βαθιάς χαράς και αγάπης. Από εκεί, μπορεί να υπερβεί όλα αυτά τα «περιβλήματα» και τελικά να επιτύχει την απελευθέρωση ή την κατάσταση της Αγνής Συνείδησης (Purusha).

Η Αγιουρβέδα μας βοηθά να διατηρούμε σε αρμονία το φυσικό, το ζωτικό και το νοητικό μας «περίβλημα». Η Γιόγκα ασχολείται με βαθύτερα «περιβλήματα», και επιπλέον μας οδηγεί στην Purusha,την Αγνή Συνείδηση, τον Ανώτερο Εαυτό.Και μη ξεχνάμε:... Άνθρωπος ετυμολογικά σημαίνει Άνω Θρώσκω.....

 

Σοφία Παπαδοπούλου
Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda
Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.