Web
Analytics
Εφαρμογή των υπερήχων στην Ωτολαρυγγολογία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Εφαρμογή των υπερήχων στην Ωτολαρυγγολογία

Συνέντευξη με τον κ. Αλέξανδρο Σούλη, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

 

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή των υπερήχων στην Ωτολαρυγγολογία;

- Η μέθοδος των υπερήχων έρχεται πλέον να αντικαταστήσει το νυστέρι, τη διαθερμία και το λέιζερ που χρησιμοποιούνταν στο χειρουργικό πεδίο. Με τους υπέρηχους και τους ειδικούς κυματοδηγούς ο χειρούργος μπορεί να κάνει μία οποιαδήποτε επέμβαση, αναίμακτα και κλείνοντας τα αγγεία διαμέτρου μέχρι 3 χιλιοστά, χωρίς να προκαλούνται ερεθισμοί και εγκαύματα στους ιστούς. Αυτό οφείλεται στο ότι η θερμοκρασία που προκαλείται είναι κάτω από 100 βαθμούς, γεγονός που μας επιτρέπει να χειρουργούμε σεβόμενοι τους παραπλεύρους ιστούς.

- Η εφαρμογή τους είναι εφικτή για όλες τις περιπτώσεις ασθενών και περιστατικών;

- Χρησιμοποιούνται για τις περισσότερες περιπτώσεις. Για παράδειγμα όσο αφορά τη μύτη αν έχουμε μία έντονη αναπνευστική δυσχέρεια που μπορεί να οφείλεται σε υπερτροφία των ρινικών κογχών, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να τις συρρικνώσουμε με τον κατάλληλο κυματοδηγό υπερήχων και μάλιστα σε όλο το μήκος τους και όχι μόνο στην κεφαλή όπως γίνεται με τις άλλες μεθόδους, δημιουργώντας ένα υποβλεννογόνιο τούνελ, χωρίς να πειράξουμε καθόλου το βλεννογόνο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό αφού όταν δεν πειράξουμε το βλεννογόνο γίνεται ίνωση εσωτερικά στη κόγχη, σε όλο το μήκος, και σμίκρυνση που διατηρείται για πάντα. Με τις άλλες μεθόδους θίγεται σε μεγάλο βαθμό το ρινικό βλεννογόνο οπότε μακροπρόθεσμα δημιουργείται ξανά υπερτροφία.

- Σε ένα στραβό ρινικό διάφραγμα πώς συμβάλουν οι υπέρηχοι;

- Σε ότι αφορά το διάφραγμα οι συνήθεις σκολιώσεις βρίσκονται στη χόνδρινη μοίρα και μπορούμε εύκολα να παρέμβουμε σε μία ρινική άκανθα, όπως λέμε, με τη δυνατότητα να την ευθειάσουμε χωρίς να αφαιρέσουμε υλικό. Η εγχείρηση διαφράγματος, τις περισσότερες φορές γίνεται με τοπική αναισθησία, αλλά εάν ο ασθενής είναι ευαίσθητος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γενική νάρκωση. Πρέπει να επισημάνω ότι οι νεότερες τεχνικές είναι εύκολες, αναίμακτες και δεν απαιτούν καθόλου μετεγχειρητικό πωματισμό. Εκτός όμως από το ρινικό διάφραγμα, με τους υπερήχους είμαστε σε θέση να αφαιρούμε όγκους μέσα από την κοιλότητα του στόματος. Παρόλο τα πλεονεκτήματα των υπερήχων, ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ιδιαίτερα αυτή μέθοδο και χρησιμοποιεί ακόμη τις παλαιότερες παρόλο που η συγκεκριμένη έχει καθιερωθεί από το 1995.

- Έχει υψηλό κόστος η συγκεκριμένη μέθοδος;

- Καθόλου, σας πληροφορώ ότι το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από άλλες μεθόδους αφού χρησιμοποιούνται κυματοδηγοί πολλαπλών χρήσεων που αποστειρώνονται μάλιστα την ίδια στιγμή από βακτηρίδια και μύκητες και όχι μίας χρήσεως που ανεβάζουν τη δαπάνη. Στην Ελλάδα οι υπέρηχοι δεν χρησιμοποιούνται ακόμα σε ευρεία έκταση, όμως αν κάποιος χειρούργος εξειδικευτεί πάνω σε αυτή τη μέθοδο είναι σίγουρο ότι θα παρατήσει όλες τις υπόλοιπες.

- Παράλληλα οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και σε επεμβάσεις αμυγδαλών, έτσι δεν είναι;

- Ναι, με τους υπέρηχους πλέον δεν κάνουμε αμυγδαλεκτομή, έχουμε όμως η δυνατότητα να κάνουμε αφαίρεση με το υπερηχητικό νυστέρι, αναίμακτα, ανώδυνα και εύκολα. Θέλω να πω ότι δεν χρειάζεται να προβούμε σε αφαίρεση των αμυγδαλών αφού υπάρχει ειδικός κυματοδηγός για τις αμυγδαλές που κάνει κρυπτόλυση και βιολογικό καθαρισμό των αμυγδαλικών κρυπτών. Οι αμυγδαλές είναι ένα όργανο με τέτοια σημασία, όπως τα ραντάρ για ένα στράτευμα που πηγαίνει στον πόλεμο. Οι παιδίατροι είναι 100% αντίθετοι στο να γίνεται αμυγδαλεκτομή σε ένα παιδί 2,3 ή 5 ετών, γι' αυτό είναι πολύτιμη η συμβολή της εξυγίανσης των αμυγδαλών αφού με ειδικό κυματοδηγό επεμβαίνουμε σε κάθε κρύπτη που εκτοξεύει όλο το παθολογικό υλικό και επειδή στο τοίχωμα της κρύπτης γίνεται κάτι σαν μικρό έγκαυμα, πρώτα έχουμε ένα οίδημα και μετά οργανισμός κάνει ίνωση. Οπότε προβλήματα αμυγδαλίτιδας ή κακοσμίας, εξαλείφονται αφού κλείνουν οι μεγάλες κρύπτες. Επίσης όταν έχουμε προβλήματα σε μεγάλες ηλικίες, όπως είναι αποστήματα, μετά την παροχέτευση του αποστήματος, ενδείκνυται η αφαίρεση των αμυγδαλών για να μην υπάρξει υποτροπή που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Εκεί λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε αμυγδαλεκτομή γιατί μπορεί να έχουμε αιμορραγία λόγω ηλικίας, αλλά εξυγίανση με την μέθοδο των υπερήχων. Επίσης κατά το παρελθόν αναγκαζόμασταν να κάνουμε αμυγδαλεκτομή επειδή είχαν πολύ μεγάλες αμυγδαλές που δημιουργούσαν απόφραξη, αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι αμυγδαλές. Σήμερα πλέον κάνουμε σμίκρυνση του όγκου των αμυγδαλών χωρίς να θίξουμε τις κρύπτες και αντιμετωπίζουμε το παράγοντα που προκαλεί το αποφρακτικό σύνδρομο, όπως αφαιρώντας τα κρεατάκια σε περίπτωση που ευθύνονται αυτά. Καταφέραμε δηλαδή να συρρικνώσουμε τις τεράστιες αμυγδαλές, χωρίς όμως να χάνεται η πολύτιμη συμβολή τους.

- Και με το ροχαλητό τι γίνεται;

- Το ροχαλητό αφορά μία μεγάλη κατηγορία ασθενών που δημιουργούν άπνοιες εξαιτίας αυτού του προβλήματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, και όταν κανείς αντιμετωπίζει αποφρακτικό σύνδρομο, ανοίγει το στόμα του για να μπορέσει να αναπνεύσει, πολλοί όμως είναι εκείνοι που έχουν χαλαρή και μαλθακή υπερώα, ο ουρανίσκος δηλαδή και η σταφυλή είναι χαλαρά ή η σταφυλή είναι τεράστια και φράζει τον χώρο, σταματώντας έτσι την αναπνοή. Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε με τους υπερήχους. Απεναντίας δεν εφαρμόζουμε καθόλου το λέιζερ αφού δημιουργεί παρενέργειες και τείνει να καταργηθεί στην φαρρυγγουπερώιο πλαστική. Μπορεί δηλαδή να προκαλέσει τόσο μεγάλο τέντωμα του θόλου που αυτό να μην κλείνει κανονικά στην κατάποση και να έχουμε ανάρροια, να πηγαίνουν δηλαδή οι τροφές στη μύτη. Οι υπέρηχοι λοιπόν σμικρύνουν τη σταφυλή αναίμακτα και επίσης αν θέλουμε συρρίκνωση 50%, ο υπέρηχος θα μας δώσει 40% οπότε εξασφαλίσουμε το ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το ροχαλητό και τις άπνοιες.

- Μετά την επέμβαση υπάρχουν καθόλου επιπλοκές;

- Όλα εξελίσσονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Όσο αφορά τη μύτη ο ασθενής δεν έχει καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και μπορεί άνετα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Είναι όμως πολύ σημαντικό η επέμβαση να γίνει από ιατρό με εμπειρία πολλών περιστατικών διαφορετικά μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Παράλληλα πρέπει να σας πω ότι με την χειρουργική των υπερήχων έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το διάφραγμα σε όλες τις ηλικίες. Να φανταστείτε ότι ο μικρότερος μου ασθενής ήταν 13 ετών και ο μεγαλύτερος 87! Η επέμβαση όμως είναι καλό να γίνεται σε έναν οργανωμένο χώρο για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα και ο λόγος που βρισκόμαστε στη Doctors Hospital είναι ότι υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για να μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει χειρουργικά αυτά τα θέματα.

 

Αλέξανδρος Σούλης
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.