Web
Analytics
Γραμμή Βοήθειας για το Alzheimer - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Γραμμή Βοήθειας για το Alzheimer

210 3303678, 2310-909000

Η υπηρεσία παρέχεται από την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer

 

 Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer

Γράφει: Αναστασία Ψωμά, Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών


H Eληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών ΕΕΝΑΣΔ) συστήθηκε στις 29/10/1995 ως ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από επαγγελματίες Υγείας και περιθάλποντες, καθώς και ασθενείς με άνοια. Στόχοι της είναι η δημιουργία δομών, υπηρεσιών και συνθηκών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με άνοια αλλά και των περιθαλπόντων τους, η υποστήριξη της έρευνας, η προώθηση μέτρων πρόληψης και η βελτίωση ς διάγνωσης της ασθένειας. Στόχος της εταιρίας είναι να οδηγήσει στην όσο το δυνατόν μικρότερη περιθωριοποίηση και στην έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας. Με ιδρύτρια, πρόεδρο και ψυχή όλων των προσπαθειών στον τομέα αυτό, την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, νευρολόγο-ψυχίατρο-θεολόγο, κ. Μάγδα Τσολάκη, και ένα μοναδικό Διοικητικό Συμβούλιο, η ΕΕΝΑΣΔ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία-Πρόνοια 2000-2006 έγινε φορέας υλοποίησης δύο προγραμμάτων του υπουργείου υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης προβαίνοντας στη σύσταση δύο Μονάδων Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer στη Θεσσαλονίκη (2007 και 2009). Επιπλέον λειτουργούν δύο ακόμα παρόμοιες Μονάδες Νόσου Alzheimer, εκ των οποίων η πρώτη στεγάζεται στο ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) στην Πυλαία, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, και η δεύτερη στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης στην Ανω Τούμπα, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Υπηρεσίες

Οι Μονάδες Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer της ΕΕΝΑΣΔ απευθύνονται σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, καθώς και στις οικογένειες τους. Σκοπός των μονάδων είναι η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία, η υποστήριξη της έρευνας, η ταχεία εισαγωγή στη χώρα μας νέωn θεραπευτικών μεθόδων (φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών), η στήριξη της οικογένειας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των περιθαλπόντων τους με απώτερο στόχο την όσο το δυνατόν μικρότερη περιθωριοποίηση και την έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας. Σημειώνεται πως όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Στους δε ασθενείς με άνοια και στις οικογένειες τους οι ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Εκτίμηση αναγκών, εκπόνηση και εφαρμογή εξατομικευμένων σχεδίων φροντίδας και αποκατάστασης για τους ασθενείς με άνοια.
  • Εκπαίδευση των ασθενών σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες, όπως χρήση Η/Υ.
  • Θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, όπως λογοθεραπεία και φυσικοθεραπεία.
  • Ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη των περιθαλπόντων και των οικογενειών τους.
  • Προγράμματα ενημέρωσης της κοινότητας gια την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές.
  • Διαχείριση των διαταραχών συμπεριφοράς και συναισθήματος (που προκαλούνται από την άνοια) με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Καινοτόμοι δράσεις

Οι συνεργασίες της εταιρίας με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα Alzheimer, έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση καινοτόμων, στο χώρο της άνοιας, προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα, το 2010, η Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Αγιος Ιωάννης» επεδίωξε και πέτυχε μια σημαντική συνεργασία με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ) για τη μεταφορά και την εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός πρωτοποριακού Προγράμματος Τέχνης σε Μουσεία για την Άνοια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζί με τα προγράμματα Ασκήσεις του Νου μέσα από τα Παραμύθια, Εργαστήριο ανάπτυξης συναισθηματικών δεξιοτήτων και Εκπαιδευτική Τηλεόραση (αξιοποίηση του αρχείου της κρατικής τηλεόρασης με σκοπό την υλοποίηση ασκήσεων για την ενίσχυση της μνήμης) αποτέλεσαν την ελληνική πρόταση στα Βραβεία Καινοτόμων Παρεμβάσεων για την Ανοια του Κέντρου Ανάπτυξης Υπηρεσιών Ανοιας (Dementia Services Development Centre) του Πανεπιστημίου Stirling της Αγγλίας, όπου και πήρε το δεύτερο βραβείο.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Η ΕΕΝΑΣΔ διοργανώνει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σεμινάρια εκπαίδευσης επαγγελματιών Υγείας, ενημερωτικές ομιλίες και ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, σε στενή συνεργασία με ΚΑΠΗ, δήμους, μητροπόλεις, πανεπιστήμια δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Προσπαθούμε επίσης να υλοποιούμε δωρεάν νευροψυχολογικούς ελέγχους (ειδικά τεστ αξιολόγησης για τον έλεγχο της μνήμης) σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Έχουμε δημιουργήσει ουσιαστικά στο Νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, μια «κινητή μονάδα ελέγχου της μνήμης».


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.