Web
Analytics
Συνένζυμο Q10 - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την επιστημονική έρευνα και τη μεγάλη πρόοδο στον Τομέα της Διατροφής και της Κλινικής Διαιτολογίας, έχουν ανακαλυφθεί και μελετηθεί ουσίες οι οποίες φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας και στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων. Μια τέτοια ουσία είναι το συνένζυμο Q10 (Co Q10). Το συνένζυμο Q10 το συναντάμε σε διάφορες τροφές, σε συμπληρώματα διατροφής αλλά και σε καλλυντικά νέας γενιάς.

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι μια δομή με δραστηριότητα βιταμίνης. Όπως και οι βιταμίνες A και E, το Q10 είναι λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τη κυτταρική μεμβράνη, καθώς και άλλα συστατικά του κυττάρου, από την οξείδωση.

Το CoQ10 παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Ωστόσο, η παραγωγή του μειώνεται με την ηλικία. Επιπλέον, το CoQ10 εντοπίζεται στα τρόφιμα, αλλά το μαγείρεμα και οι μέθοδοι επεξεργασίας το καταστρέφουν.

Το CoQ10 συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας από την τροφή που καταλήγει στο σχηματισμό ΑΤΡ, που αποτελεί το άμεσο ενεργειακό «νόμισμα» για κάθε κύτταρο. Χωρίς Co Q10, δεν υπάρχει ενέργεια. Ονομάζεται συνένζυμο, επειδή το χρειάζεται ο οργανισμός μας για να φτιάξει άλλα τρία τουλάχιστον ένζυμα, έργο των οποίων είναι να μετατρέπουν τη γλυκόζη και το οξυγόνο σε ενέργεια. Μόλις παραχθεί η ενέργεια αυτή, το Co Q10 μετέχει στη διεργασία μεταφοράς της ενέργειας σε ολόκληρο τον οργανισμό. Παράλληλα το Co Q10 δρα και σαν ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που προστατεύει τα κύτταρα από τις καταστροφικές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.

Αλλά η παραγωγή ενέργειας δεν είναι το μοναδικό έργο του συνενζύμου Q10. Από το 1960, το Co Q10 άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για την θεραπεία της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και μέχρι το 1980 είχε γίνει ένα από τα πέντε φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Ιαπωνία. Σήμερα χρησιμοποιείται από πολλούς γιατρούς στο εξωτερικό, για την θεραπεία ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμα, το Co Q10 μπορεί να προστατέψει το σώμα από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, να ενισχύσει την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να συμμετέχει στην πρόληψη και θεραπεία της καρδιοπάθειας, του διαβήτη, της υπέρτασης, της παχυσαρκίας, της περιοδοντικής νόσου και μιας λίστας νευρολογικών παθήσεων.
Ακολούθως, περιγράφονται μερικοί τομείς εφαρμογής του CoQ10 που έχουν ελεγχθεί:

Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Πολυάριθμα προβλήματα εμφάνισαν θετική απόκριση στο CoQ10. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η ισχαιμική καρδιακή νόσος, η ρευματική καρδιοπάθεια και ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός. Υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες αποδείξεις για τη χρήση του CoQ10 σε συνδυασμό με τα συμβατικά φάρμακα για τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Έχει επίσης προταθεί για τη θεραπεία της υπέρτασης. Το CoQ10 μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών βλαβών που προκαλούνται από μερικά είδη χημειοθεραπείας ενάντια στον καρκίνο. Στις αρχές του 1990 πενήντα μελέτες απ' όλο τον κόσμο επιβεβαίωσαν την επίδραση του Co Q10 στην καρδιομυοπάθεια, στην αρρυθμία, στη στεφανιαία νόσο των αρτηριών, στη συμφορητική καρδιοπάθεια, στην πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας και στην υπέρταση.

Υπέρταση

Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη Co Q10 προκαλεί μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεση (στη συστολική και πιθανόν στη διαστολική) ή ακόμη και περιορισμό ή διακοπή των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Έχουν παρατηρηθεί μειωμένα επίπεδα του συνενζύμου Q10 σε υπερτασικά άτομα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν η έλλειψη του συστατικού αυτού προκαλεί την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Παχυσαρκί

Σε άτομα που είναι υπέρβαρα και φαίνεται να εμφανίζουν έλλειψη CoQ10, η χρήση συμπληρωμάτων με Q10 μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα σε όσους δεν παρουσιάζουν έλλειψη του συνενζύμου Q10.

Κόπωση και αντοχή στην άσκηση

Το Co Q10 επειδή αφενός είναι ένα αντιοξειδωτικό και αφετέρου επειδή βοηθά να μετατραπεί η τροφή σε ενέργεια, είναι ένας μαχητής της κόπωσης. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για αθλητές όπως μαραθωνοδρόμους που κάνουν παρατεταμένη αεροβική δραστηριότητα. Αυτή η δραστηριότητα γεννά ελεύθερες ρίζες ικανές να βλάψουν τα μιτοχόνδρια μέσα στα κύτταρα. Είναι εκεί που το Co Q10 ασκεί πολύ από την προστατευτική του δράση. Το Co Q10 είναι πολύ χρήσιμο για το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.

Υποξία των Ιστών

Έχει αποδειχθεί ότι το CoQ10 είναι αποτελεσματικό ενάντια σε ασθένειες που σχετίζονται με μειωμένη οξυγόνωση, συμπεριλαμβανομένων και των ελκών του στομάχου.

Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το Co Q10 είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Συγκεκριμένα ενεργεί ως αντιοξειδωτικό μέσα στα μιτοχόνδρια εκκαθαρίζοντας τις υπεροξειδικές ρίζες που σχηματίζονται. Επιπλέον επειδή βρίσκεται παντού μέσα στο σώμα μας και επειδή μετακινείται εύκολα και διαμέσου των μεμβρανών των λιπωδών κυττάρων, βοηθά στην πρόληψη των βλαβών των κυττάρων από την υπεροξείδωση των λιπιδίων, από τις επιθέσεις δηλαδή των ελευθέρων ριζών στις κυτταρικές μεμβράνες. Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας κατασκευάζει όλο και μικρότερη ποσότητα Co Q 10. Η πτώση της παραγωγής του αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών.

Φαρμακευτικές Αγωγές

Το συνένζυμο Q10 μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της έλλειψης θρεπτικών συστατικών και παρενεργειών που προκαλούνται από κάποια είδη φαρμάκων. Αυτό έχει αποδειχθεί για φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη όπως η λοβαστατίνη (lovastatin - Mevacor), η σιμβαστατίνη (simvastatin - Zocor) και η πραβαστατίνη (pravastatin - Pravachol).

Το συνένζυμο Q είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση, και μπορούμε να το βρούμε σε πολλές φυτικές και ζωικές πηγές, ενώ σε κάποια μορφή του συντίθεται και στα κύτταρα μας. Έτσι τα επίπεδα του συνενζύμου στον οργανισμό εξαρτώνται από την ποσότητα που θα προσλάβουμε εξωγενώς, μέσα από τη διατροφή και τα συμπληρώματα που το περιέχουν, όσο και από το ρυθμό της σύνθεσής του από τον ίδιο τον οργανισμό. Το συνένζυμο βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως είναι η σόγια, λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, σκουμπρί, μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, ξηροί καρποί, σουσάμι , έλαια όπως το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, και φρούτα.

Παρακάτω δίνεται ενδεικτικός πίνακας με κάποιες από τις πλουσιότερες πηγές:

Έλλειψη του συνενζύμου Q10 μπορεί να παρατηρηθεί όταν υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη μέσα από τη διατροφή, όταν υπάρχει μειωμένη βιοσύνθεση του, υπερβολική χρησιμοποίηση του από το σώμα ή κάποιος συνδυασμός των παραπάνω. Ακόμα η γήρανση, η μόλυνση, η λήψη κάποιων φαρμάκων όπως είναι οι στατίνες καθώς και το στρες είναι παράγοντες που οδηγούν σε ανεπάρκεια της ουσίας αυτής. Ακόμη, η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει:

  • Χρόνια κόπωση.
  • Καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα.
  • Μολύνσεις.
  • Κάποια διανοητικά προβλήματα.
  • Μειωμένη μυϊκή ενδυνάμωση και αντοχή.

Δεν υπάρχει γενική σύσταση για την προσλαμβανόμενη ποσότητα για το συνένζυμο. Το CoQ10 είναι συνήθως αποτελεσματικό σε επίπεδα από 50 ως 120mg την ημέρα. Τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές καρδιοπάθειες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν CoQ10 χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Ακόμη, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του από εγκύους και θηλάζουσες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Φανή Πρεβέντη, MSc

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: nutristeps.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.