Web
Analytics
Ο Θεμελιώδης ρόλος των Προβιοτικών στην υγεία μας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο Θεμελιώδης ρόλος των Προβιοτικών στην υγεία μας

Από: Την επιστημονική ομάδα της Med Melon

 

Τα προβιοτικά είναι τα «φιλικά» βακτήρια που αποτελούν τους φυσιολογικούς κατοίκους των εντέρων. Αν και η λέξη βακτήρια συνήθως συνδέεται με αρρώστιες, τα φιλικά βακτήρια βοηθούν το σώμα να λειτουργεί, να διατηρείται υγιές και να καταπολεμά τις αρρώστιες. Αντίθετα, τα «κακά» ή παθογόνα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα και να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες. Η ισορροπία μεταξύ «φιλικών» και «παθογόνων» βακτηρίων είναι ευαίσθητη και διαρκώς μεταβαλλόμενη, καθώς περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια από 400 διαφορετικά είδη συναγωνίζονται μεταξύ τους για την επικράτηση.

Ο άνθρωπος ξεκινά τη ζωή του έχοντας ένα υγιές εντερικό περιβάλλον, αλλά πολλοί παράγοντες ελαττώνουν δραματικά τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων:

 • Κακές διατροφικές συνήθειες (ζάχαρη, επεξεργασμένες τροφές κ.α.).
 • Χλωριωμένο νερό.
 • Στρες, ηλικία, ασθένειες.
 • Αντιβιοτικά (είτε άμεσης λήψης είτε μέσω τροφών).
 • Βακτηριακές λοιμώξεις.
 • Αλκοόλ και κάπνισμα.
 • Καισαρικές τομές.
 • Ασθένειες ταξιδιωτών.

Αυτά επιτρέπουν στα παθογόνα βακτήρια να υπερισχύσουν και να προκαλούν συμπτώματα όπως υπερβολικά αέρια, φουσκώματα, διάρροια, εντερική τοξικότητα, δυσκοιλιότητα, φτωχή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών κ.α.

Εάν αυτή η ανισορροπία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τα συμπτώματα γίνονται χρόνια, αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό και οδηγούμαστε σε σοβαρές παθήσεις. Ένα υγιές έντερο πρέπει να περιέχει τουλάχιστον ποσοστό 85% σε φιλικά βακτήρια, ώστε να εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων όπως e-coli, salmonella και πολλά άλλα.

Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει τον θεμελιώδη ρόλο των προβιοτικών στην υγεία μας, εντοπίζοντας συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες.

Καλή υγεία του εντέρου = καλή συνολική υγεία, γερό ανοσοποιητικό, σωστή διαθρεπτική απορρόφηση

Το έντερο έχει χαρακτηριστεί ως «δεύτερος εγκέφαλος» λόγω του σύνθετου και ουσιαστικού ρόλου που έχει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Η χλωρίδα του εντέρου, δηλ. τα «φιλικά» και τα παθογόνα βακτήρια, είναι ένα ξεχωριστό σύμπαν.

Τα φιλικά βακτήρια του ανθρώπινου οργανισμού ανήκουν σε συγκεκριμένα είδη και ποικίλουν σε πληθυσμό ανάλογα με την ηλικία και το σύστημα που αποικίζουν (λεπτό και παχύ έντερο, γεννητικά όργανα, στόμα κλπ.).

Οι γαλακτοβάκιλλοι (Lactobacillus) και τα μπιφιδοβακτήρια (Bifdobacterium) είναι οι κύριες ομάδες προβιοτικών που κατοικούν στο ανώτερο και στο κατώτερο έντερο και διατηρούν την ισορροπία, παράγοντας οργανικές ουσίες που ανεβάζουν την οξύτητα και εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό πολλών παθογόνων βακτηρίων. Επίσης παράγουν φυσικά αντιβιοτικά, που σκοτώνουν κάθε ανεπιθύμητο μικροοργανισμό.

Όμως κάθε εξειδικευμένο προβιοτικό έχει τον δικό του ρόλο και τη δική του συνεισφορά στην καθολική συνολική υγεία και χρειάζονται όλα για τη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.

Επομένως, η λήψη σωστά επιλεγμένων προβιοτικών από εξειδικευμένες ανθρώπινες (και όχι ζωικές) καλλιέργειες εγγυάται το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα προβιοτικά προϊόντα πρέπει να είναι παρασκευασμένα με τρόπο που να διασφαλίζει το ζωντανό πληθυσμό των βακτηρίων που εμπεριέχουν και την ασφαλή διέλευσή τους από το όξινο περιβάλλον του στομάχου, να βρίσκονται σε ποικιλία ειδών (και όχι μόνον από ένα είδος), να διατηρούνται στο ψυγείο και να έχουν την ελάχιστη δυνατή υγρασία.

Τα Προβιοτικά, που κυκλοφορούν σαν διατροφικά συμπληρώματα, πρέπει να διασφαλίζουν απολύτως εγγυημένα ότι:

 • είναι ζωντανά, μέσω της διατήρησης τους σε ψυγεία αμέσως μετά την παραγωγή τους και του ειδικού τρόπου συσκευασίας τους.
 • παραμένουν ενεργά μέσα στον οργανισμό μας και σε όλο το πεπτικό, μέσω της διαδικασίας παρασκευής και του αυστηρού ποιοτικού ελέγχου.
 • η ποικιλία και ο πληθυσμός των ζώντων κυττάρων που εμπεριέχουν είναι ικανά μεγάλος, ώστε να καλύπτει πραγματικά τις πολύπλοκες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, δεδομένου ότι το έντερό μας φιλοξενεί περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια 400 διαφορετικών ειδών!

 

Το άρθρο συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα της Med Melon

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.