Web
Analytics
Πως να μειώσετε την κατανάλωση λίπους - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πως να μειώσετε την κατανάλωση λίπους

Το σημαντικότερο στη διατροφή ενός ανθρώπου είναι η μείωση της κατανάλωσης λιπαρών. Για να υπολογίσει κάποιος το ποσοστό ενέργειας που λαμβάνει καθημερινά από λιπαρά, πρέπει να κρατήσει ένα ημερολόγιο με την καθημερινή πρόσληψη τροφής και να κάνει έναν ακριβή υπολογισμό. Αν δεν έχει την υπομονή, ας κάνει τουλάχιστον τους εξής υπολογισμούς:

  • Κάποιος που δεν προσέχει καθόλου τη διατροφή του και τρώει συχνά σε εστιατόρια, και ειδικά χαμηλής ποιότητας τροφής, μάλλον καταναλώνει >40% της ενέργειας που λαμβάνει από λιπαρά, από τα οποία τα μισά τουλάχιστον είναι κορεσμένα και trans, τα οποία έχουν τις χειρότερες δυνατές επιπτώσεις στην υγεία.
  • Κάποιος που προσέχει τη διατροφή του, επιλέγει τροφές χωρίς να στερείται κάτι ιδιαίτερα, προτιμάει συχνά κοτόπουλο ή μοσχάρι ή ψάρι αντί για χοιρινό, αλλά τρώει συχνά σε εστιατόρια, έστω και καλής ποιότητας, τότε μάλλον καταναλώνει >30% της ενέργειας από λιπαρά, σχετικά καλά μοιρασμένα σε κορεσμένα και ακόρεστα.
  • Κάποιος που έχει βάλει στόχο στη ζωή του τη μείωση των λιπαρών, δεν τρώει συχνά σε εστιατόρια και, όταν τρώει, επιλέγει πολύ προσεχτικά με ιδανικά κριτήρια το φαγητό του, ετοιμάζει μόνος του το φαγητό με προσοχή και γνώση ή το ετοιμάζει κάποιος με ειδικά κριτήρια μείωσης των λιπαρών, και καταναλώνει >20% της ενέργειας από λιπαρά. Κάπως έτσι πρέπει να τρέφεται κάποιος που θέλει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις από τη διατροφή του.

Παρακάτω υπάρχουν μερικές οδηγίες που, εάν εφαρμοστούν, μπορούν να περιορίσουν ιδιαίτερα την κατανάλωση λιπαρών:

1. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

  • Προτιμήστε ψάρι, κοτόπουλο και μοσχάρι αντί χοιρινού.
  • Όταν καταναλώνετε κρέας, να είναι καθαρό (χωρίς λίπη).
  • Όταν αγοράζετε τόνο σε κονσέρβα, προτιμήστε τον σε νερό και όχι σε λάδι.
  • Όχι λουκάνικα, αλλαντικά και κρέας σε κονσέρβα.
  • Εάν τρώτε αλλαντικά, προτιμήστε αυτά που η ετικέτα γράφει ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη.
  • Σε όλα τα ζώα το περισσότερο λίπος είναι κάτω από την επιδερμίδα. Μην την τρώτε (την πέτσα, δηλαδή).
  • Προτιμήστε γάλα και γαλακτοκομικά χαμηλά σε θερμίδες (διαβάστε τις ετικέτες).
  • Κατά κανόνα, όσο πιο σκληρό είναι το τυρί, τόσο λιγότερα λίπη έχει. Πάντως, τα τυριά έχουν πολύ λίπος και αξίζει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.

2. ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

  • Όχι τηγανητά.
  • Εάν πρέπει να τηγανίσετε, αγοράστε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίστε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
  • Προτιμήστε τα ψητά.
  • Δοκιμάστε το wok.
  • Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο (όχι άλλα έλαια στο μαγείρεμα) και την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι.
  • Φτιάξτε σάλτσες με λίγα λίπη ή έλαια (μια απλή σάλτσα ντομάτα χρειάζεται ελάχιστο λάδι).

3. ΓΛΥΚΑ

  • Το κύριο συστατικό των γλυκών είναι συνήθως το βούτυρο.
  • Γλυκά μόνο σπιτικά, προετοιμασμένα από εσάς ή από κάποιον που ξέρει πώς να τα κάνει ελαφριά.
  • Ανακαλύψτε γλυκά χαμηλά σε θερμίδες (ζελέ, πανακότα, κτλ).

4. ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ

  • Πολύ πλούσια σε κρυμμένα λίπη (π.χ. τα κρουασάν και τα μπισκότα).
  • Απαγορεύεται οποιοδήποτε φαγώσιμο πωλείται σε περίπτερο (προσοχή στα παγωτά).
  • Εάν υπάρχει ετικέτα, βρείτε το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από λίπη και μην το τρώτε, εάν είναι πάνω από 30% ή κορεσμένα πάνω από 10%.
  • Χαμηλό σε χοληστερίνη δεν σημαίνει χαμηλό σε λίπη ή θερμίδες.
  • Μακριά από ταχυφαγεία (fast food).
  • Όταν τρώτε έξω, προσέξτε τη διαδικασία. Άλλο πίτα στη λαμαρίνα και άλλο στη σχάρα.
  • Ένας απλώς τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες είναι να πείτε τη μαγική φράση: «χωρίς σάλτσα».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΥΡΙΑ

Είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού επηρέασε την κατανάλωση προϊόντων κρέατος στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια, όπως και σε όλο τον κόσμο.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πώς η αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων κρέατος από κοτόπουλο τα τελευταία 50 χρόνια ήταν περίπου διπλάσια από την κατανάλωση μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος. Αυτό αποδίδεται στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις επιδράσεις στην υγεία των εν λόγω προϊόντων.

 

1950

1970

1980

1992

Αύξηση

Μοσχάρι (χίλ. τόνοι)

9

86

110

80

890,00%

Χοιρινό (χίλ. τόνοι)

19

54

144

153

805,00%

Κοτόπουλο (χίλ. τόνοι)

11

71

138

160

1455,00%

Κατανάλωση προϊόντων κρέατος στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια

 
Σε μία διατροφή το καθαρό κοτόπουλο πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση σε σχέση με τα άλλα προϊόντα κρέατος. Τα ψητά ψάρια είναι επίσης μια πολύ καλή ιδέα.

Δεν υπάρχουν «υγιεινά» και «ανθυγιεινά» τυριά. Όλα περιέχουν πολλές θερμίδες, τις περισσότερες από τις οποίες από κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι δεν υπάρχουν «αθώα» τυριά και οι διαφορές τους δεν δικαιολογούν επιλογή του ενός σε βάρος κάποιου άλλου. Η μόνη τακτική που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, που θέλει να χάσει βάρος είναι να τα περιορίσει στο ελάχιστο.

Είδος τυριού

Θερμίδες

ανά 100γρ.

% θερμίδων

από

υδατάνθρακες

% θερμίδων

από λίπη

% θερμίδων

από

πρωτεΐνες

Κορεσμένα

λίπη σε γρ.

ανά 100 γρ.

τυριού

Χοληστερίνη

(ανά ημέρα

μέχρι

300 mg)

Νάτριο

(ανά ημέρα

μέχρι

2410 mg)

Φέτα

264

6

71

23

15 gr

89 mg

1116 mg

Τσένταρ

403

2

72

26

21 gr

105 mg

621 mg

Ένταμ

357

2

68

30

18 gr

89 mg

965 mg

Μοτσαρέλα

300

3

65

32

13 gr

79 mg

627 mg

Παρμεζάνα

431

4

58

38

17 gr

88 mg

1529 mg

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στέλιος Πανταζής

Ολιστικός Ιατρός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.holistic-greece.com

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.