Web
Analytics
Η Σωστή Διατροφή αρχίζει απο την αγορά - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Σωστή Διατροφή αρχίζει απο την αγορά

Οι σωστές επιλογές διατροφής θα πρέπει να εφαρμόζονται όταν  πηγαίνουμε στην αγορά, δηλαδή στη λαϊκή, στο σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα διατροφής για να αγοράσουμε τις πρώτες ύλες. Εκεί πρέπει να τηρηθούν κάποιες βασικές αρχές που θα γίνουν η βάση της σωστής διατροφής.

1. Χαλαρά!  Τα ψώνια πρέπει να είναι ιεροτελεστία και όχι αγγαρεία. Πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος και να μην είναι στριμωγμένα στο καθημερινό πρόγραμμα
2. Νηστικό αρκούδι.
 Μην πάτε για ψώνια πεινασμένοι, γιατί θα αγοράσετε μόνο σοκολάτες, τσιπς και μπίρες. Χορτάτοι κάνετε τις πιο σωστές επιλογές.
3. Μοναχός σου χόρευε.  Μην παίρνετε μαζί σας άτομα που βιάζονται, πεινάνε ή δεν είναι σε κατάσταση να κάνουν σωστά ψώνια, θα ζημιωθείτε και οι δύο.
4. Η λίστα.  Μια σωστή και ενημερωμένη λίστα, την οποία θα ακολουθήσετε σχεδόν κατά γράμμα, θα σας σώσει χρόνο και πολύ χρήμα. Δεν είναι ανάγκη κάθε φορά να είναι καινούργια. Με στυλό τα πάγια (γάλα, ψωμί κτλ.) και με μολύβι τα επιπρόσθετα. Προσπαθήστε τα περιεχόμενα της λίστας να σας θυμίζουν τη διατροφική πυραμίδα.
5. Αγοράστε γεύματα.  Όταν είστε στην αγορά, μην ψωνίζετε άσχετα μεταξύ τους προϊόντα. Να έχετε προβλέψει τα γεύματα των επόμενων ημερών και οι αγορές σας να τα περιέχουν όλα. Εάν σας λείπει ένα πράγμα, δεν θα γίνει η συνταγή (και θα φάτε πάλι σουβλάκια).
6. Περιορίστε τις παρορμήσεις.  Κάθε φορά ορίστε ένα συγκεκριμένο όριο αγορών – παρορμήσεων και τηρήστε το ευλαβικά. Μπορείτε να προσπαθήσετε μελλοντικά να τις μειώσετε.
7. Βιολογικά, φρέσκα και ολικής αλέσεως.  Προσπαθήστε, όπου είναι δυνατόν, να προτιμάτε τα προϊόντα που είναι καλλιεργημένα βιολογικά, να είναι φρέσκα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Σίγουρα το κόστος είναι μεγαλύτερο, αλλά είμαστε ό,τι τρώμε.
8. Περιορίστε τα πακεταρισμένα.  Αποφύγετε τα πακεταρισμένα, ραφιναρισμένα, βιομηχανοποιημένα όσο είναι δυνατόν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι.
9. Διαβάστε τι περιέχει.  Όσο πιο μικρή και πιο κατανοητή είναι η λίστα συστατικών, τόσο πιο σωστή επιλογή έχετε κάνει. Όπου δείτε πολλές χημικές ουσίες που δεν έχετε ξανακούσει και ονομασίες με Ε και έναν τριψήφιο αριθμό, καλύτερα να μείνετε μακριά.
10. Πόσες θερμίδες;  Δεν αρκεί το προϊόν που αγοράζετε να γράφει ότι δεν περιέχει λιπαρά. Πρέπει να έχει και λίγες θερμίδες γενικά. Μήπως, αντί για λιπαρά, έχει ζάχαρη; Κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικά βελτίωση.
11. Το μαγαζάκι της γειτονιάς.  Σε πολλές γειτονιές υπάρχουν μικρά, χαριτωμένα μαγαζάκια που έχουν βιολογικά, φρέσκα και άλλα προϊόντα. Ένα μικρό μαγαζί μάλλον έχει μικρή αποθήκη και αποθηκεύει τα προϊόντα για μικρό χρονικό διάστημα. Δοκιμάστε.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΜΥΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

1. Τα προϊόντα από ζύμη ολικής αλέσεως, όπως και τα πολύσπορα, είναι σημαντικά καλύτερα από τα αντίστοιχα με το ραφιναρισμένο ζυμάρι. Η διαφορά στις σημαντικότατες βιταμίνες Β είναι τεράστια.
2. Τα ζυμαρικά στις συμβατικές μορφές είναι φτηνότερα και πολλές φορές καλύτερα.
3. Προσπαθήστε να ανακατέψετε ζυμαρικά μεταξύ τους σε χρώματα και σχήματα (προσοχή στον χρόνο βράσης), και διαφορετικούς τύπους από ρύζι. Εάν δεν σας αρέσει πολύ το καστανό ρύζι (που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά), ανακατέψτε το με ρύζι άλλου τύπου και θα έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα.
4. Για τα δημητριακά στο πρωινό μην πάτε κατευθείαν στις μεγάλες μάρκες. Στα χαμηλότερα ράφια υπάρχουν δημητριακά από μικρούς παραγωγούς που μπορεί να είναι καλύτερα και νοστιμότερα. Μελετήστε τις ετικέτες και δοκιμάστε.
5. Προτιμάτε δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες. Ποτέ δεν είναι αρκετά στη διατροφή μας.
6. Προτιμάτε δημητριακά που δεν περιέχουν ζάχαρη.
7. Δώστε νοστιμιά και ποικιλία στα δημητριακά σας, προσθέτοντας φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

1. Προτιμάτε αυτά που είναι καλλιεργημένα βιολογικά, όπου είναι δυνατόν.
2. Αγοράστε φρούτα και λαχανικά εποχής. Είναι φτηνότερα και νοστιμότερα.
3. Αγοράστε τα φρούτα και λαχανικά μερικές ημέρες πριν ωριμάσουν, εκτός ένα έχτε σκοπό να τα καταναλώσετε όλα αυθημερόν.
4. Μην αγοράζετε λαχανικά που έχουν αρχίσει να μαυρίζουν ή φρούτα που έχουν παραωριμάσει. Μπορεί να είναι φτηνότερα, αλλά η σύστασή τους έχει αλλάξει και θεωρούνται αλλοιωμένα.
5. Όποτε γίνεται φρέσκα. Αν δεν είναι δυνατόν ή δεν είναι πρακτικό, αγοράστε κατεψυγμένα. Οι κονσέρβες ας είναι η τελευταία επιλογή.
6. Τα λαχανικά, που είναι ήδη καθαρισμένα, κομμένα και πακεταρισμένα, μπορεί να είναι μια πολύ καλή λύση για ένα σνακ στη δουλειά, αλλά δεν πρέπει να είναι η επιλογή για το φαγητό στο σπίτι. Παρόλ' αυτά, σίγουρα είναι πολύ καλύτερα από άλλες πιθανές επιλογές.
7. Τα μισά λαχανικά σε βάρος να είναι πράσινα.
8. Όχι στα φρουτοποτά. Είναι νερό με ζάχαρη, αρωματικές ουσίες και συντηρητικά.
9. Οι χυμοί που αγοράζετε να μην περιέχουν ζάχαρη. Προσέξτε ιδιαίτερα τους χυμούς που γράφουν «νέκταρ», γιατί περιέχουν άφθονη ζάχαρη.

ΖΩΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ

1. Όταν αγοράζετε ζωικά, φροντίστε να είναι τα πιο άπαχα. Δώστε μεγάλη σημασία στο να περιέχουν το λιγότερο δυνατό λίπος - και να είστε σίγουροι ότι περιέχουν ήδη αρκετό.
2. Αγοράστε ζωικά σε μικρή ποσότητα, κόψτε τα σε μικρότερες μερίδες, βάλτε τα στην κατάψυξη και καταναλώστε τα λίγο – λίγο.
3. Αυξήστε την ποσότητα σε κοτόπουλο. Έχει πολύ καθαρό κρέας.
4. Σε όλα τα ζώα, το περισσότερο λίπος είναι στο δέρμα. Αφαιρέστο το.
5. Τρώτε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
6. Στην αγορά υπάρχουν προϊόντα που πωλούνται αντί για κρέας, όπως το τοφού. Δείτε τα ως εναλλακτική πρόταση διατροφής.
7. Όλα τα γαλακτοκομικά καλύτερα να είναι με χαμηλά λιπαρά. Όσο λιγότερο λίπος, τόσο καλύτερα.
8. Εάν το απλό άσπρο γιαούρτι σας φαίνεται βαρετό, μην αγοράσετε αυτά που έχουν έτοιμα φρούτα, αλλά προσθέστε φρέσκα φρούτα, δημητριακά ή ξηρούς καρπούς μόνοι σας.
9. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι το μόνο λάδι που θα έχετε στο σπίτι σας. Βούτυρο δεν πρέπει να υπάρχει ή να υπάρχει ελάχιστο. Εάν θέλετε να περιορίσετε το κόστος, μπορείτε να έχετε λάδι κορυφαίας ποιότητας για τη σαλάτα και καλής ποιότητας για το φαγητό.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στέλιος Πανταζής

Ολιστικός Ιατρός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.holistic-greece.com

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.