Web
Analytics
Τα συστατικά που πρέπει να προσέχετε στα προϊόντα περιποίησης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα συστατικά που πρέπει να προσέχετε στα προϊόντα περιποίησης

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εκτιθέμαστε σε περίπου 200 διαφορετικές τεχνητές χημικές ουσίες μόνο μέσω των προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιούμε. Πολλές από αυτές είναι χημικά στα οποία δεν θα έπρεπε να εκτεθεί το σώμα μας και έτσι δεν είναι σε θέση να τα μεταβολίσει, ενώ φαίνεται και από εργαστηριακές μελέτες ότι μακροπρόθεσμα προκαλούν βλάβες στην υγεία.
Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα όταν ξεκινήσετε να αναλύετε τις ετικέτες των πιο κοινών συμβατικών προϊόντων είναι ο λόγος που η ομορφιά αποτελεί όλο και μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, καθώς και ιατρικό ζήτημα. Πολλά από τα συστατικά των προϊόντων περιποίησης βασίζονται σε διάφορα πετροχημικά. Σίγουρα γνωρίζετε ότι τα αποθέματα πετρελαίου τελειώνουν και είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά σχετικά με την ενέργεια και τον τρόπο που την εκμεταλλευόμαστε, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης της στην παραγωγή καλλυντικών.
Εκτός από τις θετικές επιλογές, όπως τα φυτικά προϊόντα, όπου αυτά είναι διαθέσιμα και τις εταιρίες που στηρίζουν την ανακύκλωση, θα σας φανεί χρήσιμη η ακόλουθη λίστα συστατικών που προέρχονται από το πετρέλαιο. Αποφεύγοντας τα παρακάτω, όχι μόνο θα ωφελήσετε την υγεία σας, αλλά θα συμβάλλετε ενεργά και στη διάσωση των ενεργειακών πηγών.
Συστατικά που προέρχονται από το πετρέλαιο:

 • Isopropanol: Διαλυτικό και ενισχυτικό διαπερατότητας, που εντοπίζεται σε μεικάπ, σαμπουάν, ενυδατικές κρέμες και βερνίκια νυχιών. Νευροτοξικό, προκαλεί ξηρότητα και ερεθισμούς στο δέρμα, ενώ μπορεί να προκαλέσει και τοξικότητα στο ήπαρ.
 • Methyl-, Propyl-, Butyl- και ethyl-paraben: Τα πιο πολυχρησιμοποιημένα συντηρητικά στη βιομηχανία καλλυντικών, τα οποία συναντάμε στα περισσότερα προϊόντα. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικούς ερεθισμούς. Μελέτες έδειξαν ότι απορροφώνται εύκολα από το δέρμα και από τη στιγμή που εισβάλλουν στο σώμα, παρουσιάζουν οιστρογονική δράση, έτσι πυροδοτούν την εμφάνιση καρκίνου και αναπαράγουν τις τοξίνες, ενώ ενοχοποιούνται και για τη μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων στους άνδρες.
 • Paraffinum liquidum: Το παράγωγο αυτό που συχνά αποκαλούμε λανθασμένα ως «παραφίνη» εντοπίζεται σε κρέμες προσώπου, μεικάπ, λοσιόν σώματος και βρεφικά έλαια, αν και ούτε τρέφει, αλλά ούτε και ενυδατώνει το δέρμα. Μάλιστα, παρεμποδίζει το φυσικό μηχανισμό ενυδάτωσης του σώματος, οδηγώντας σε ξηροδερμία και ραγάδες. Χρησιμοποιείται επειδή είναι φτηνό και άφθονο, ενώ δίνει τη λανθασμένη εντύπωση ότι ενυδατώνει.
 • Petrolatum: Γνωστή και ως ζελατίνα πετρελαίου, αποτελεί ένα ακόμα ορυκτέλαιο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τις μαλακτικές του ιδιότητες στα καλλυντικά. Προκαλεί παρόμοια προβλήματα με αυτά του παραφινέλαιου. Το βρίσκουμε σε κραγιόν, προϊόντα περιποίησης μαλλιών, ενυδατικές και αποτριχωτικές κρέμες, καθώς και αποσμητικά.
 • Propylene Glycol: Τη συναντάμε σε ενυδατικές κρέμες, αποσμητικά, μεικάπ, σαπούνια και κρέμες αποτρίχωσης. Μπορούμε να την πάρουμε και από φυσικές πηγές, αλλά συνήθως αποτελεί μίγμα πετροχημικών.
 • Προστίθεται για να διατηρεί την υγρασία του προϊόντος, ενώ ενισχύει τη διαπερατότητα, οδηγώντας τα συστατικά βαθύτερα στο δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, πυρετό και έκζεμα.
 • PVP/VA Copolymer: Ουσία που θυμίζει πλαστικό και χρησιμοποιείται σε σπρέι μαλλιών, μεικάπ, τεχνητό μαύρισμα, οδοντόκρεμες και κρέμες δέρματος. Όταν τα μόριά του εισπνέονται, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονές ευαίσθητων ατόμων.
 • Sodium Lauryl/Laureth Sulfate: Ισχυρά καθαριστικά που βρίσκουμε σε σαμπουάν, αφρόλουτρα και οδοντόκρεμες. Σε κάποια προϊόντα αναγράφεται ότι πρόκειται για συστατικά που προέρχονται από τις καρύδες. Παρόλα αυτά, η παραγωγή και των δύο απαιτεί την προσθήκη συστατικών που παράγονται από το πετρέλαιο, ενώ το τελικό προϊόν έχει απομακρυνθεί αρκετά από τη φυτική του καταγωγή. Προκαλούν οφθαλμολογικούς ερεθισμούς, φολίδωση του τριχωτού της κεφαλής που θυμίζει πιτυρίδα, δερματικούς ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Συνθετικές χρωστικές: Στη Βρετανία και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ονομάζονται χρησιμοποιώντας το πρόθεμα CI και έπειτα κάποιους αριθμούς. Τα περισσότερα καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης περιέχουν χρωστικές, παρόλο που στην ουσία δεν τους προσφέρουν τίποτα όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους. Πολλές συνθετικές χρωστικές μπορεί να έχουν καρκινογόνο δράση. Εξαίρεση αποτελούν οι χρωστικές που βασίζονται σε ορυκτά και το όνομά τους ξεκινά με CI 75- ή CI-77.
 • Parfum: Το 95% των αρωμάτων που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά έχουν πετροχημική βάση.
 • Συνήθως παρασκευάζονται από δεκάδες διαφορετικά συστατικά. Οι αρωματικές ύλες είναι νευροτοξικές και μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, εναλλαγές στην διάθεση, κατάθλιψη, ζαλάδα, εμετό και δερματικούς ερεθισμούς. Επίσης, συχνά πυροδοτούν κρίσεις άσθματος.
 • Toluene: Χρησιμοποιείται ως διαλυτικό, ειδικά στα βερνίκια νυχιών και τις βαφές. Αποτελεί τοξική, ασταθή χημική ουσία που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τον αναπνευστικό σωλήνα και να προκαλέσει ήπιες μορφές αναιμίας και ηπατική ανεπάρκεια, σε περιπτώσεις εκτεταμένης έκθεσης.

Η βιομηχανία καλλυντικών δεν ελέγχεται σχεδόν καθόλου, συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Μάλιστα, καθώς είναι αυτόνομη σε μεγάλο βαθμό, κάποιες φορές καταντάει και λίγο «ανοιχτή σε όλα». Στο πέρασμα των χρόνων, οι φορές που χρειάστηκε να λογοδοτήσει για τις συνέπειες στην υγεία που έχουν τα συστατικά που χρησιμοποιεί ήταν ελάχιστες, ενώ σχεδόν το 90% των συστατικών που περιέχουν τα καλλυντικά, δε συνοδεύεται από κανένα δεδομένο ασφαλείας. Όσον αφορά τώρα το κακό που κάνει στο περιβάλλον, πρόκειται για μία κατηγορία που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ.
Αυτό σημαίνει, ότι είναι πλέον στο χέρι του καταναλωτή για το αν θα κάνει μερικές πιο σκληρές ερωτήσεις, πριν συμφωνήσει να αγοράσει το οποιοδήποτε προϊόν, όπως για παράδειγμα:

 • Προκαλεί το συγκεκριμένο προϊόν βλάβες στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παραγωγής, της χρήσης ή της διάθεσής του;
 • Καταναλώνει μια δυσανάλογη ποσότητα ενέργειας και άλλων πηγών κατά τη διάρκεια της παραγωγής, της χρήσης ή της διάθεσής του;
 • Προκαλεί ίσως υπερβολικά απόβλητα, λόγω υπερβολικής συσκευασίας ή μικρής διάρκειας ζωής;
 • Χρησιμοποιεί ύλες από απειλούμενα είδη ή περιβάλλοντα;
 • Είναι μήπως επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων;
 • Περιλαμβάνει την άσκοπη άσκηση βίας σε ζώα;

Όλα τα παραπάνω είναι απλώς κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και είναι σίγουρα δύσκολο να βρείτε κάποιο προϊόν που να είναι 100% καλό και για εσάς, αλλά και για το περιβάλλον. Για παράδειγμα, η συσκευασία αποτελεί τεράστιο και άλυτο πρόβλημα στην αγορά προϊόντων περιποίησης, ακόμα και για τους κατασκευαστές που θέλουν να χαρακτηρίζονται «πράσινοι». Για κάποιο λόγο, πολλά προϊόντα έχουν και πρωταρχική (το μπουκάλι ή το σωληνάριο στο οποίο βρίσκονται), αλλά και δευτερεύουσα συσκευασία (το πλαστικό ή το χαρτόνι που τα περιβάλλουν και τα κάνουν πιο ελκυστικά στα ράφια του σουπερμάρκετ). Εκτός από τις δύο παραπάνω, υπάρχει και η συσκευασία κατά τη μεταφορά, που ο καταναλωτής δε θα αντικρίσει ποτέ, όμως αποτελεί σημαντικό κομμάτι για τους κατασκευαστές και περιλαμβάνει ξύλινες παλέτες, σανίδες και πλαστικά περιτυλίγματα, καθώς και εμπορευματοκιβώτια που χρησιμοποιούνται για να τακτοποιήσουν τα προϊόντα σε μεγαλύτερα και πιο ευμεταχείριστα φορτία, έτοιμα για μεταφορά.
Στα πλαίσια της συσκευασίας, υπάρχει έντονη αναφορά στο πλαστικό PET και το πώς τα μπουκάλια που φτιάχνονται από αυτό μπορούν να ανακυκλώνονται.
Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε προσπάθεια ανακύκλωσης πλαστικού απαιτεί υπέρογκα ποσά ενέργειας, σπάνια πραγματοποιείται και όταν γίνεται, περισσότερο ασχολείται με την επιβράδυνση της διαδικασίας μετατροπής του σε απόβλητα, παρά την αποφυγή της, καθώς τα περισσότερα πλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν επιτυχώς μόνο μία φορά. Το καλύτερο που έχει να κάνει ένας καταναλωτής είναι να επιλέγει τις γυάλινες συσκευασίες που ανακυκλώνονται εύκολα και να αποφεύγει προϊόντα με πολλές δευτερεύουσες.
Ακριβώς επειδή είναι δύσκολη η καθημερινή τήρηση όλων αυτών των κανόνων, είναι καλύτερο να μάθουμε να αγοράζουμε και να χρησιμοποιούμε λιγότερα προϊόντα, καθώς και να είμαστε πιο εκλεκτικοί σε αυτά που ψωνίζουμε.

 

Περισσότερα για τα τοξικά φορτία απο τα προϊόντα καλλωπισμού και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε
θα βρείτε στο νέο βιβλίο με τίτλο SKIN DEEP.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Etra.
Πληροφορίες: 210 9811753 - www.etra.gr (e-shop)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Pat Thomas

Συγγραφέας του βιβλίου "Skin Deep", που αποκαλύπτει τι πραγματικά περιέχουν τα καλλυντικά και τα είδη καλλωπισμού που χρησιμοποιούμε.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.