Web
Analytics
ΕΡΕΥΝΑ: Προϊόντα περιποίησης μαλλιών - Τι πρέπει να προσέχετε στο σαμπουάν σας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

ΕΡΕΥΝΑ: Προϊόντα περιποίησης μαλλιών - Τι πρέπει να προσέχετε στο σαμπουάν σας

Πόσα διαφορετικά είδη σαμπουάν έχετε δοκιμάσει σε όλη σας τη ζωή; Και πόσο συχνά δεν κατάφεραν να σας προσφέρουν αυτά που υπόσχονταν;

Η κύρια λειτουργία ενός σαμπουάν είναι το καθάρισμα των μαλλιών. Βέβαια αυτό είναι κάτι τόσο απλό, που οι διαφημιστές αναγκάζονται να δουλέψουν πολύ σκληρά για να το κάνουν να ακούγεται περίπλοκο και πιο συναρπαστικό από αυτό που τελικά είναι.

Έτσι, πολλές φορές η χρήση μιας συγκεκριμένης μάρκας, πρέπει να συμβαδίζει με την αρμονία, το πάθος για ζωή, τη θρέψη και την έλξη ατόμων του αντίθετου φύλου. Υπάρχουν μάλιστα σαμπουάν τόσο ιδιαίτερα, που όχι μόνο καθαρίζουν τα μαλλιά σας, αλλά σας προσφέρουν απλόχερα και έναν οργασμό! Πίσω όμως από τους εκθειασμούς και τους επαίνους, το σαμπουάν παραμένει ένα μπουκάλι με χρωματιστό, αρωματισμένο καθαριστικό.

Οι απογοητεύσεις που σίγουρα έχετε βιώσει από τα σαμπουάν που χρησιμοποιείτε κατά καιρούς, οφείλονται στις μεγάλες, άπιαστες προσδοκίες από το προϊόν, καθώς και στον περιορισμένο αριθμό καθαριστικών παραγόντων που θεωρούνται ασφαλείς για χρήση στα μαλλιά. Αν δεν πιστεύετε κάτι από αυτά, μπορείτε και μόνοι σας να συγκρίνετε τις ετικέτες από τις ακριβές μάρκες, με αυτές των πιο φτηνών. Συνήθως, η μοναδική διαφορά είναι στην τιμή.

Η λέξη σαμπουάν, που στα αγγλικά λέγεται shampoo, προέρχεται από την ινδική λέξη «chapo», που σημαίνει "μασάζ στο κεφάλι". Τα πρώτα σαμπουάν ήταν απλά διαλύματα σαπουνιού που εφεύραν Βρετανοί κομμωτές στο αποκορύφωμα της Αυτοκρατορίας.

Τα σύγχρονα σαμπουάν, παρόλα αυτά, είναι μίγματα διαφόρων καθαριστικών και επιφανειοδραστικών παραγόντων και ειδικά λαουροθειικού νατρίου, λαουροθειικού αμμωνίου, λαουροθειικής μονοαιθανολαμίνης (ΜΕΑ), λαουροθειικής διαιθανολαμίνης (DEA) και λαουροθειικής τριαιθανολαμίνης (ΤΕΑ).

Σε γενικές γραμμές, ο πιο ισχυρός καθαριστικός παράγοντας, χρησιμοποιείται και σε μεγαλύτερη ποσότητα. Έπειτα, ακολουθούν κάποια πιο ήπια επιφανειοδραστικά/ καθαριστικά, που ρυθμίζουν τη σκληρότητα του πρώτου καθαριστικού παράγοντα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προσθέτουν την ικανότητα σχηματισμού αφρού και ορισμένες ρυθμιστικές ιδιότητες.

Για τον παρασκευαστή, η επιλογή του καθαριστικού παράγοντα για κάθε σαμπουάν είναι τόσο θέμα αισθητικής, όσο και καθαριστικής δράσης. Για παράδειγμα, το λαουροθειικό νάτριο δεν διαλύεται καλά στο κρύο νερό και έτσι, είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί σε διάφανα σαμπουάν, στα οποία συνήθως προτιμάμε λαουροθειικό αμμώνιο ή ΤΕΑ. Ορισμένα σαμπουάν έχουν και κάποια επιπλέον συστατικά, για να δημιουργούν περισσότερο αφρό, κάτι που τους δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας, αλλά στην ουσία τίποτα περισσότερο όσον αφορά τον καθαρισμό των μαλλιών.

Καρκινογόνες ουσίες του μίγματος

Μια σειρά από κοινά συστατικά στα προϊόντα που περιέχουν καθαριστικούς παράγοντες, όπως 2-bromo2-nitropropane-1, 3-diol (γνωστή ως bronopol ή BNP), η DMDM hydantoin, η diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea και quaternium 15—διασπώνται σχηματίζοντας φορμαλδεΰδη, κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής τους. Όταν τέτοιου είδους παράγοντες αναμιχθούν με αμίνες, π.χ. DEA, TEA, MEA, σχηματίζουν την καρκινογόνο NDELA.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι τα προϊόντα που περιέχουν τους πιο ήπιους λαουρικούς παράγοντες, συχνά μπορεί να μολυνθούν από την καρκινογόνο 1,4 διοξάνη. Τα λαουρικά σύνθετα ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια χημικών ουσιών, που ονομάζονται αιθοξυλικές αλκοόλες. Πολλές από αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της PEG, του πολυαιθυλενίου, του πολυοξυαιθυλενίου, της οξυνόλης και άλλων ουσιών, μπορεί να είναι μολυσμένες με 1,4 διοξάνη. Προϊόντα που περιέχουν τα πολυσορβικά 60 και 80 επίσης μπορεί να έχουν μολυνθεί από αυτό το χημικό.

Η μόλυνση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του λαουροθειικού νατρίου, σημειώθηκε για πρώτη φορά το 1978, ενώ επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατες μελέτες. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, λίγα είναι αυτά που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Καθώς οι κατασκευαστές ξεπερνούν συνεχώς τον ίδιο τους τον εαυτό στην προσπάθειά τους να φτιάξουν πιο «επιστημονικά» και «βελτιωμένα» σαμπουάν, η λίστα με τα χημικά συστατικά μεγαλώνει. Τελευταίες μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα συντηρητικά μεθυλοχλωροισοθειαζολινόνη και μεθυλοισοθειαζολινόνη (που συχνά μαζί ονομάζονται Kathon CG) μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο νευρικό σύστημα και καρκίνο στο δέρμα.

Το ζεστό νερό όταν λούζετε τα μαλλιά σας, αυξάνει το βαθμό απορρόφησης αυτών των χημικών ουσιών από το σώμα σας, μέσω του δέρματος ή της αναπνοής, επομένως αν δε σας αρέσει το κρύο ντους, καλύτερα να είστε πιο επιλεκτικοί με το σαμπουάν σας.

Κοντίσιονερ

Έχετε προσέξει ότι σχεδόν πάντα το μπουκάλι του σαμπουάν γράφει να χρησιμοποιήσετε αμέσως μετά και ένα κοντίσιονερ; Αυτό συμβαίνει επειδή οι καθαριστικοί παράγοντες του σαμπουάν είναι κάποιες φορές τόσο σκληροί, που η χρήση ενός κοντίσιονερ είναι απαραίτητη για να επιδιορθώσετε κάποιες από τις ζημιές που σας προξένησαν.

Τα υγιή μαλλιά σπάνια χρειάζονται τέτοια προϊόντα, τα μαλλιά όμως που έχουν υποστεί φθορές από τους καθαριστικούς παράγοντες του σαμπουάν (καθώς και βλάβες από προϊόντα styling, ψαλίδια και περμανάντ) τα θέλουν οπωσδήποτε.

Όλα τα σαμπουάν, ανεξάρτητα με το πόσο «ήπια» είναι, σίγουρα θα απομακρύνουν το προστατευτικό στρώμα φυσικών ελαίων που παράγει το κεφάλι και καλύπτει τα μαλλιά σας. Το αποτέλεσμα είναι το εξωτερικό στρώμα των μαλλιών, γνωστό και ως κερατοειδής στοιβάδα, να μένει εκτεθειμένο. Η κερατοειδής στοιβάδα αποτελείται από διάφανα συσσωρευμένα κύτταρα, που είναι τοποθετημένα σαν τα κεραμίδια στη στέγη. Όταν διαταραχθούν για κάποιο λόγο, πολλές φορές τρίβονται το ένα με το άλλο, προκαλώντας έτσι φθορές, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να φουντώνουν και να είναι άστατα. Η απομάκρυνση των ελαίων, αφήνει τον φλοιό (εσωτερικό τμήμα) ευπρόσβλητο σε φθορές από άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα μαλλιά.

Πολλά σαμπουάν περιέχουν και κάποιους παράγοντες λείανσης και ρύθμισης των μαλλιών, που καταπραΰνουν την κερατοειδή στοιβάδα και την καλύπτουν με ένα συνθετικό στρώμα ελαίων. Τα κοντίσιονερ, είτε χρησιμοποιούνται ξεχωριστά, είτε υπάρχουν ενσωματωμένα στο σαμπουάν σας, δεν είναι σε θέση να επιδιορθώσουν τα μαλλιά. Δεν μπορούν να διεισδύσουν στο φλοιό και να τον ενισχύσουν. Αντί γι αυτό, καλύπτουν τα μαλλιά με χημικές ουσίες που «κολλούν» προσωρινά τον κατεστραμμένο άξονα της τρίχας, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο απαλά.

Ένα κλασσικό κοντίσιονερ περιέχει επιφανειοδραστικές ουσίες, όπως ΤΕΑ, ουσίες που σχηματίζουν μεμβράνη, όπως PVP, διάφορες σιλικόνες, όπως διμεθικόνη, υγραντικές ουσίες, όπως προπυλενο γλυκόλη και γλυκερίνη, τεταρτοταγή σύνθετα, συντηρητικά όπως DMDM υδαντοΐνη, δινατρικό EDTA, μεθυλοχλωροισοθειαζολινόνη και μεθυλοισοθειαζολινονη. Τέλος, περιέχει και αρωματικές ύλες.
Η πιο συνετή εναλλακτική επιλογή είναι να μη χρησιμοποιείτε καθόλου κοντίσιονερ. Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές χρήσης ή παρασκευής ηπιότερων σαμπουάν, δε θα χρειάζεστε κοντίσιονερ.

Δοκιμάστε και κάτι άλλο

Η φροντίδα των μαλλιών ξεκινά από αυτά που τρώτε. Το 95% της τρίχας είναι πρωτεΐνη, επομένως αν τα μαλλιά σας είναι άτονα, σκεφτείτε μην τυχόν έχετε έλλειψη σε κάποια πρωτεΐνη.

Επίσης τα μαλλιά πρέπει να είναι καλά βρεγμένα πριν τους βάλετε το σαμπουάν. Αυτό βοηθά στην ομοιόμορφη εφαρμογή του σαμπουάν. Αν θέλετε πραγματικά καθαρά μαλλιά, ξεπλύνετε καλά, κάτι που πλέον, με τη νοοτροπία του γρήγορου λουσίματος, οι περισσότεροι επισπεύδουμε.

Επιπλέον:

 • Διαβάστε την ετικέτα.  Αξίζει πραγματικά να βρείτε ένα σαμπουάν με όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά, για να περιορίσετε έτσι την έκθεσή σας σε βλαβερά χημικά. Μην αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν παράγοντες που σχηματίζουν φορμαλδεΰδη και αμίνες (συστατικά με τα γράμματα ΜΕΑ, ΤΕΑ ή DEΑ στο όνομά τους).
 • Χρησιμοποιήστε μικρότερη ποσότητα. Ακούγεται προφανές, αλλά οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούμε υπερβολικές ποσότητες σαμπουάν για να κάνουμε τη δουλειά μας. Αν χρησιμοποιήσετε έστω και τη μισή ποσότητα από αυτή που συνηθίζετε, να είστε σίγουροι ότι τα μαλλιά σας θα καθαρίσουν τέλεια. Πάντα να σκύβετε προς τα πίσω το κεφάλι σας όταν το ξεπλένετε, για να προστατεύετε τα μάτια σας.
  Δεν μπορείτε να φτιάξετε κάποιο σαμπουάν που να βασίζεται αποκλειστικά σε φυσικά συστατικά. Θα αναγκαστείτε να προσθέσετε κάποιον καθαριστικό παράγοντα, σε κάποιο βαθμό - που είναι πάντα συνθετικής προέλευσης (αν και ορισμένοι είναι λιγότερο σκληροί και βλαβεροί για το περιβάλλον από άλλους). Παρόλα αυτά, μπορείτε να προσαρμόσετε τα προϊόντα που αγοράζετε ώστε να αποκτήσουν μικρότερη συγκέντρωση και επομένως να προστατευτείτε και εσείς από την αυξημένη έκθεση σε βλαβερούς χημικούς παράγοντες.

Επομένως:

 • Αραιώστε το. Ανακατέψτε το σαμπουάν σας με ίση ποσότητα νερού και βάλτε το μίγμα σε ένα παλιό και καλά πλυμένο μπουκάλι σαμπουάν. Προσθέστε και λίγο αλάτι (5mL ανά 100mL υγρού) για να βοηθήσετε στη σταθεροποίηση του μίγματος.
  Για ποικιλία στο κομμάτι της αραίωσης, δοκιμάστε και αυτό: γεμίστε μέχρι τη μέση ένα παλιό μπουκάλι σαμπουάν με το κανονικό σαμπουάν που χρησιμοποιείτε τώρα.
  Συμπληρώστε με την ίδια ποσότητα νερού ή εγχύματος βοτάνων (όπως χαμομηλιού), αναμεμιγμένο με 5mL έλαιο καρύδας (υπάρχει σε στερεή μορφή, αλλά όταν το βάλετε στο έγχυμα, θα λιώσει). Ελιά ή τζοτζόμπα, επίσης αποτελούν καλές επιλογές. Προσθέστε 5-10mL μαγειρικό αλάτι για να αυξηθεί η πυκνότητα ή αλλιώς, 5-10mL μαγειρικής σόδας, για να μαλακώσει το νερό και να ξεπλένεται ευκολότερα (διαλύστε την στο μείγμα νερού/τσαγιού πριν το ανακάτεμα). Το μείγμα θα αφρίζει και πάλι, ενώ θα καθαρίζει και θα περιποιείται κανονικά τα μαλλιά σας. Πάντα να το ανακινείτε πριν τη χρήση, καθώς τα συστατικά μετά την τροποποίηση διαχωρίζονται.
 • Χρησιμοποιήστε σαπούνι καστίλης.  Το βρίσκουμε και σε μορφή μπάρας, αλλά και υγρού. Καθώς έχει αυξημένη συγκέντρωση σε έλαιο καρύδας, καθαρίζει και λειαίνει τα μαλλιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αγνό σαπούνι από φυτικά έλαια (το βρίσκουμε συνήθως σε εξειδικευμένους προμηθευτές). Τέτοια σαπούνια χρησιμοποιούνται και σε ολόκληρο το σώμα, εξοικονομώντας σας χρήματα και προσφέροντάς σας ασφάλεια.
 • Χρησιμοποιήστε μπάρες σαμπουάν.  Οι στερεοί σχηματισμοί απαιτούν λιγότερα συντηρητικά και γαλακτωματοποιητές, ενώ και η συσκευασία τους είναι μικρότερη. Πολλοί κατασκευαστές φυσικών και οργανικών προϊόντων ομορφιάς, διαθέτουν και μπάρες σαμπουάν ως εναλλακτική πρόταση.

Αν επιθυμείτε να συνεχίσετε τη χρήση συμβατικών κοντίσιονερ, και πάλι η συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιείτε μικρότερες ποσότητες. Είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε με δύο τρόπους. Πρώτον, χρησιμοποιείτε κοντίσιονερ μόνο μια φορά την εβδομάδα ή δεύτερον βάζετε λιγότερο στα μαλλιά σας σε κάθε εφαρμογή. Μπορεί να δυσκολευτείτε να το μειώσετε όταν το βάζετε κατευθείαν από το μπουκάλι, γι' αυτό προσπαθήστε να το αραιώσετε από πριν.
Για να το κάνετε, γεμίστε μέχρι τη μέση ένα παλιό, πλυμένο καλά μπουκάλι κοντίσιονερ, με το κοντίσιονερ που χρησιμοποιείτε τώρα και συμπληρώστε με νερό. Ανακινείστε πριν τη χρήση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες πιο βασικές εναλλακτικές:

 • Καθημερινή περιποίηση και όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση προϊόντων που καταστρέφουν τα μαλλιά, όπως ρόλλεϋ, ψαλίδια για μπούκλες, βαφές και τζελ για κράτημα. Έτσι, θα βοηθήσετε τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο καλά και θα εμποδίσετε τη φθορά τους.
 • Λείανση πριν το λούσιμο.  Αντίθετα με τα όσα μας έχουν κάνει να πιστεύουμε, αυτός είναι ο σωστότερος τρόπος να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας απαλά και εύχρηστα. Τρίψτε τα μαλλιά σας με κάποιο έλαιο καλής ποιότητας μισή ώρα πριν τα λούσετε ή ακόμα καλύτερα το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο και θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που σας προσφέρουν τα επικίνδυνα και πολύπλοκα συστατικά των κοντίσιονερ του εμπορίου. Καλές επιλογές αποτελούν το έλαιο της ελιάς για βαθιά τόνωση και της καρύδας, του τζοτζόμπα ή του αμυγδάλου, για πιο ελαφρά προς μέτρια τόνωση. Προσθέστε λοιπόν, 30mL μέλι σε 100mL λάδι, για να βελτιώσετε την εμφάνιση των σπασμένων ακρών. Αφήστε για 30 λεπτά και έπειτα λουστείτε με το σαμπουάν σας.

Αντιπιτυριδικά σαμπουάν

Τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν αποτελούνται από καθαριστικούς παράγοντες στους οποίους προστίθενται και παράγοντες κατά της εμφάνισης πιτυρίδας, όπως πίσσα λιθανθράκων, ψευδαργυρούχος πυριθιόνη, σαλικυλικό οξύ και θειικό σελήνιο. Ενώ ανακουφίζουν από τη φαγούρα και μειώνουν το ξεφλούδισμα, κανένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας, δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα την πιτυρίδα.

Θειικό και σαλικυλικό οξύ λειτουργούν διασπώντας τις φολίδες σε μικρότερα και λιγότερο διακριτά κομμάτια. Θεωρείται ότι η λιθανθρακόπισσα, το θειικό σελήνιο και η ψευδαργυρούχος πυριθιόνη είναι σε θέση να μειώσουν την παραγωγή νέων φολίδων. Εκτός από αυτά, γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας των αντιπιτυριδικών σαμπουάν.

Από όλους τους παράγοντες κατά της πιτυρίδας, η ψευδαργυρούχος πυριθιόνη και η λιθανθρακόπισσα θεωρούνται οι αποτελεσματικότερες στον έλεγχο της πιτυρίδας.

Όμως, όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν και κάποιες παρενέργειες. Ερεθίζουν το δέρμα και τα μάτια. Ειδικά το σαλικυλικό οξύ, συστατικό της ασπιρίνης, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ερεθιστικό και όταν το καταπιούμε γίνεται ακόμα και δηλητηριώδες. Η λιθανθρακόπισσα πάλι, είναι γνωστό καρκινογόνο και μπορεί να ερεθίσει όταν την εισπνεύσουμε ή όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα.

Μια εναλλακτική επιλογή, χωρίς προσθήκη χημικών

Η πιτυρίδα στην ουσία προκαλείται από έναν μύκητα. Αντιμετωπίζεται καλύτερα εκ των έσω. Αποτελεσματικά διατροφικά μέτρα που περιλαμβάνουν τη διακοπή κατανάλωσης ζάχαρης και ζυμών, τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών Β και προβιοτικών, καθώς και το άφθονο νερό σε καθημερινή βάση, θα σας βοηθήσουν πολύ στο δύσκολο αγώνα σας.

 • Εξωτερικά, ένας πιο φυσικός τρόπος καταπολέμησης είναι η παρασκευή μιας αποτελεσματικής αντιπιτυριδικής λοσιόν με 5mL ελαίου από δεντρολίβανο και θυμάρι σε 100mL χυμό μήλου και 30mL ξίδι μηλίτη. Αποθηκεύστε το σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα για να κάνετε πιο εύκολη την εφαρμογή. Εφαρμόστε το πριν το βραδινό ύπνο ή σε μέρες που μπορείτε να αφήσετε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά, αν θέλετε να κάνετε στην άκρη την ανεπιθύμητη πιτυρίδα.
 • Κάνετε ένα μασάζ στο κεφάλι. Στη κινεζική και ινδική ιατρική, καθώς και στις δυτικές θεραπείες, όπως η κρανιακή οστεοπαθητική, το κεφάλι αποτελεί μία από τις εισόδους του σώματος. Κάνοντας μασάζ στο κρανίο, διεγείρετε διάφορα εσωτερικά τμήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του νευρικού και κυκλοφορικού συστήματος, καθώς και των αδένων. Το μασάζ επίσης προάγει την αύξηση του μήκους των μαλλιών και τη μείωση της πιτυρίδας.

Συμβουλές

 1. Συστατικά του σαμπουάν μπορεί να παραμένουν στα μαλλιά ανά διαστήματα. Για να τα ξεφορτωθείτε λοιπόν, μια φορά την εβδομάδα, πλένετε τα μαλλιά σας με ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα ή μισό φλιτζάνι άσπρο ξίδι μαζί με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Έπειτα ξεπλένετε με άφθονο νερό.
 2. Αν τα μαλλιά σας φαίνονται λίγο ξηρά, δοκιμάστε να τα τρίψετε με λίγες σταγόνες από κάποιο φυσικό έλαιο. Τρίψτε 2 ή 3 σταγόνες από κάποιο ελαφρύ έλαιο, όπως αμυγδάλου ή έλαιο πυρήνα βερίκοκου σε υγρά χέρια και έπειτα, με τα δάχτυλά σας απλώστε στις άκρες των τριχών, για να καταπολεμήσετε το φριζάρισμα.
 3. Το λάδι τζοτζόμπα βελτιώνει τη λάμψη και γυαλίζει, επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα μαλλιά, ενδυναμώνει τον άξονα της τρίχας και θεραπεύει τυχόν ανισορροπίες του τριχωτού της κεφαλής. Αν ο καιρός είναι ξηρός ή θυελλώδης ή τα μαλλιά σας φουντώνουν λιγάκι, βάλτε 2-3 σταγόνες στα χέρια σας, τρίψτε τα μεταξύ τους και έπειτα, στις άκρες των τριχών, για γρήγορη λείανση.Περισσότερα για τα τοξικά φορτία απο τα προϊόντα καλλωπισμού και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε θα βρείτε στο νέο βιβλίο με τίτλο SKIN DEEP. Κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Etra.

 

Πρώτη δημοσίευση "Holistic Life"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Pat Thomas

Συγγραφέας του βιβλίου "Skin Deep", που αποκαλύπτει τι πραγματικά περιέχουν τα καλλυντικά και τα είδη καλλωπισμού που χρησιμοποιούμε.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.