Web
Analytics
Μασάζ: Επιδράσεις στα Όργανα του Σώματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Μασάζ: Επιδράσεις στα Όργανα του Σώματος

Η λέξη massage είναι γαλλική αλλά έχει καθιερωθεί διεθνώς, προέρχεται όμως από την Αρχαία Ελληνική λέξη Μάσσω που σημαίνει μάλαξη-ζύμωση.
Η μάλαξη εφαρμόζεται με μια σειρά από ειδικούς χειρισμούς επιστημονικά καθορισμένους, με βάση τα διδάγματα της Ανατομίας, Φυσιολογίας και Παθολογίας, οι οποίοι εφαρμόζονται στο ανθρώπινο σώμα για θεραπευτικό, υγιεινό ή καλλωπιστικό σκοπό. Η χειρομάλαξη είναι μια φυσική πρακτική που η εφαρμογή της, ίσως προέρχεται από την αρχή της ανθρωπότητας. Η εφαρμογή είναι πράγματι ενστικτώδης, στον άνθρωπο που αγνοεί τις αρχές και την τεχνική της.

-Τι κάνουμε όταν πλενόμαστε και τρίβουμε το δέρμα μας με σαπούνι ή όχι, αφού πρώτα το έχουμε βρέξει;

Πραγματοποιούμε μια υγρή τριβή.

-Τι κάνουμε όταν κρυώνουμε σε ένα σημείο του σώματος μας; Χέρια, πόδια, αυτιά;

Τρίβουμε ενεργητικά αυτό το σημείο του σώματος μας μέχρι να νιώσουμε μια ζεστασιά.

-Τι κάνουμε όταν νιώθουμε ένα πόνο;

Βάζουμε το χέρι μας στο σημείο που πονάει και το τρίβουμε μέχρι να χαλαρώσει ο πόνος ή το πιέζουμε σιγά-σιγά για το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι μια χαλαρωτική μάλαξη. Αυτά τα απλά παραδείγματα δείχνουν αμέσως ότι η μάλαξη είναι ειδική για κάθε περίπτωση.
Ο πατέρας της Ιατρικής επιστήμης Ιπποκράτης συνέγραψε σχετική μελέτη περί Φυσιοθεραπείας που δυστυχώς όμως βρέθηκαν μόνο μερικά αποσπάσματα, τα υπόλοιπα χάθηκαν. Στα αποσπάσματα αυτά φαίνεται η βαθιά γνώση της επίδρασης των διαφόρων χειρισμών της μάλαξης στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι στο «Κατ' ιητρείον» γράφει: «Ανάτριψις δύναται λύσαι, δήσαι, σαρκώσαι, μινυθήσαι, ή σκληρηδήσαι, η μαλακή λύσαι, η πολλή μινυθήσαι, η μετρίη παχύναι». Η μικρή αυτή παράγραφος περιέχει όλες τις δυνατότητες μιας σωστής μάλαξης. Λέει λοιπόν ο μεγάλος πατέρας.
Με τη μάλαξη το σώμα μπορεί να χαλαρώσει, να σχηματιστεί, να παχυνθεί, να λεπτυνθεί ή να συσφιχτεί. Με τους ήπιους χειρισμούς της μάλαξης χαλαρώνει (νευρικά-ψυχικά) το σώμα, με τους ισχυρούς οι ιστοί συσφίγγονται, με τους παρατεταμένους λεπταίνει και με τους μέτριους το σώμα παχύνετε.
Αυτές οι φράσεις του μεγάλου Ιπποκράτη εξηγούν όλη τη δύναμη που βρίσκεται πίσω από τους χειρισμούς της μάλαξης όταν αυτοί εφαρμόζονται σωστά.
Η αισθητική μάλαξη δυτικού τύπου είναι μία, οι χειρισμοί είναι πολλοί,οι οποίοι ανάλογα με τη δύναμη και τον τρόπο που θα εφαρμοστούν ενεργούν:

 • Ηρεμιστικά
 • Αποσυμφορητικά
 • Διεγερτικά
 • Έμμεσα απισχναντικά
 • Τονωτικά

Η μάλαξη που εφαρμόζουμε συνήθως εμείς οι αισθητικοί είναι η δυτικού τύπου, που απευθύνεται στον αγγειακό και μυϊκό ιστό. Για να εφαρμόσουμε τις αναγνωρισμένες τεχνικές πρέπει να ξέρουμε:

 • Που επιδρά η μάλαξη και με ποιους μηχανισμούς
 • Τα αποτελέσματα της
 • Με ποιους τρόπους πρέπει να εφαρμοστεί
 • Που επιδρά η μάλαξη και με ποιους μηχανισμούς

Εάν αναλύσουμε τη δράση της μάλαξης θα βρούμε ποια είναι τα αποτελέσματα τριών παραγόντων που ενεργούν με την ίδια αίσθηση.

 • Μηχανική δράση
 • Αντανακλαστική δράση
 • Ηλεκτρομαγνητική δράση
 • Μπορούμε να προσθέσουμε και μια ψυχολογική δράση, περίπου σημαντική, σύμφωνα με την περίπτωση του κάθε ατόμου

Η μηχανική δράση της μάλαξης είναι προφανής. Φανερώνεται:

 • Στο δέρμα
 • Στην κυκλοφορία
 • Στους μύες
 • Στις απολήξεις των νεύρων

Μηχανική δράση

 1. Στο δέρμα:  Η μάλαξη απαλλάσσει το δέρμα από τα κύτταρα που είναι έτοιμα να πέσουν (νεκρά) και από ξένες ουσίες που επικάθονται στην επιφάνεια του δέματος. Έτσι το δέρμα γίνεται πιο διαπερατό, διευκολύνεται η άδηλος διαπνοή και η καλλίτερη έκκριση των ιδρωτοποιών αδένων (παράγοντας βασικός για την απομάκρυνση διαφόρων τοξικών ουσιών, προϊόντων της ανταλλαγής της ύλης).
  Με τη μάλαξη το δέρμα γίνεται πιο ελαστικό. Αυτό επιτυγχάνεται με την ταχύτερη ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας και την καλύτερη θρέψη του δέρματος η οποία είναι αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της τριχοειδούς
  κυκλοφορίας του. Η καλή κατάσταση του δέρματος έχει μεγάλη απήχηση στη γενική λειτουργία του οργανισμού με τα αντανακλαστικά φαινόμενα.
 2. Στην κυκλοφορία: Η μάλαξη επιδρά στην κυκλοφορία του αίματος άμεσα, έμμεσα δε στο αγγειοκινητικό νευρικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι οι αρτηρίες, οι φλέβες και τα λεμφαγγεία περιβάλλονται από πυκνότατο δίκτυο νεύρων, που ονομάζονται νεύρα αγγειοκινητικά.
 • Οι πιέσεις που ασκούνται στα τοιχώματα των φλεβών επιταχύνουν την κένωση τους και σαν επακόλουθο η αρτηριακή κυκλοφορία διευκολύνεται ανάλογα.
 • Με την επιτάχυνση της κυκλοφορίας επιτυγχάνεται η καλλίτερη θρέψη των ιστών και γίνονται καλλίτερες καύσεις λόγω μεταφοράς οξυγόνου,
 • Επιταχύνονται οι απορροφήσεις υγρών και τοξινών, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των υγρών που κατακρατούνται. Έτσι εξηγείται πολλές φορές η εξάλειψη πολλών οιδημάτων.
 1. Στους μύες:  Ο μυϊκός ιστός είναι εκείνος ο οποίος προσφέρεται συνήθως, περισσότερο από κάθε άλλο ιστό, για μάλαξη. Η μάλαξη επιδρά σ' ολόκληρο το μυ, αλλά ασκεί ιδιαίτερη επίδραση σε κάθε μια μυϊκή ίνα, στην οποία προκαλεί διέγερση δια του ερεθισμού της ενδομυϊκής ενέργειας. Η μηχανική επίδραση της μάλαξης είναι αρκετή για τη διατήρηση της συσταλτικότητας και ελαστικότητας του μυ.

Αυτό επιτυγχάνεται:
Με την απομάκρυνση των προϊόντων της ανταλλαγής της ύλης και κύρια των καματογόνων ουσιών που σχηματίζονται μετά την εργασία του μυ (γαλακτικό οξύ κ.λ.π.), με τη σύνθλιψη του μυ (με τα ζυμώματα) και με την επιτάχυνση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή του μυ. Η μάλαξη των μυών επιφέρει μεγάλη ζωτικότητα στα νεύρα και τα αγγεία που είναι κατανεμημένα στους μύες.

 1. Στις απολήξεις των νεύρων: Η μάλαξη με τους χειρισμούς των ελαφρών θωπειών, επιδρά στις νευρικές απολήξεις του δέρματος και έχει επομένως ένα αποκλειστικά κατευναστικό αποτέλεσμα επί του πόνου. Μειώνει επίσης την ευαισθησία του δέρματος και ηρεμεί όλο τον οργανισμό.
  Ας θυμηθούμε το χάδι της μητέρας μας, πόσο μας ηρεμούσε, όταν κλαίγαμε από κάποια αιτία.

Αντανακλαστική δράση

Όπως είναι γνωστό κάθε εξωτερικός ερεθισμός προκαλεί φαινόμενα αντανακλαστικά μέσω των νευρικών απολήξεων οι οποίες απλώνονται σε όλη την επιφάνεια του δέρματος, όπως αναφέρεται στη φυσιολογία του δέρματος. Η διέγερση λοιπόν των νευρικών απολήξεων του δέρματος είναι η αρχή και η αιτία των βαθύτερων αντανακλάσεων. Η διέγερση δε αυτή μπορεί να είναι από ποικίλες εφαρμογές, είτε θερμικής φύσης (θερμό- ψυχρό), είτε μαλαξοθεραπευτικής φύσης, είτε χημικής ή ηλεκτρικής κ.λ.π. Όπως είναι γνωστό υπάρχει μια στενότατη σχέση του δέρματος προς όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού οπουδήποτε και αν βρίσκονται.
Η σύνδεση αυτή γίνεται μέσω του νευρικού συστήματος και έχει σαν επακόλουθο τη μεταβίβαση των ερεθισμάτων που προκαλούνται στις νευρικές απολήξεις μιας ζώνης του δέρματος στα αντίστοιχα σπλάχνα, καθώς και το αντίθετο δια της αντανακλαστικής διαδρομής.

Ηλεκτρομαγνητική δράση

Ο ανθρώπινος οργανισμός εκπέμπει ενέργεια. Η ενέργεια είναι μια ηλεκτρομαγνητική δύναμη.
Το ερώτημα είναι, αυτή η ενέργεια μπορεί να μεταδοθεί σε έναν άλλο οργανισμό;
Πολλές έρευνες έχουν γίνει πάνω σε αυτόν τον τομέα, με αρκετά θετικά αποτελέσματα.
Με τη μάλαξη μεταδίδεται ενέργεια και θετική και αρνητική. Πολύ βασικό λοιπόν είναι να φροντίζουμε να διατηρούμε θετική την ενέργεια μας και να την εκπέμπουμε, όντας σίγουροι για τα θετικά αποτελέσματα.

Ψυχολογική δράση

θα κάνω μια μεγάλη παρένθεση και θα αναφερθώ στις  ενδορφίνες  για να γίνει αντιληπτό καλλίτερα, πως η μάλαξη επιδρά στη ψυχή. Ο εγκέφαλος παράγει ενδορφίνες και ορμόνες. Είναι από τους βασικούς νευροδιαβιβαστές ευχαρίστησης και αυξάνεται η έκκριση τους, όταν κάνουμε κάτι ευχάριστο.
Η γυμναστική, το απλό περπάτημα, η μάλαξη και άλλα, αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών και το άτομο νοιώθει ψυχολογικά καλύτερα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ο λόγος, όμως, είναι υπαρκτός και οφείλεται σε αυτό ακριβώς το πλεόνασμα των ενδορφινών.

Η Ενδοκρινολόγος, Λέκου Σταματίνα μεταξύ άλλων γράφει:

Οι ενδορφίνες όταν παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και διαρκώς, καθιστούν πολλά όργανα του ανθρώπου υγιέστερα και γι' αυτό χαρακτηρίζονται ως το πολυτιμότερο δώρο του θεού στον άνθρωπο. Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι οι ενδορφίνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας και τη ψυχολογική μας κατάσταση. Να λοιπόν πως η μάλαξη επιδρά στη ψυχή μας.

 

 

Πρώτη δημοσίευση "vivere magazine"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μάγδα Πετρίδη

Καθηγήτρια Αισθητικής
Συγγραφέας του Βιβλίου "Αισθητική Άκρων"

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.