Web
Analytics
Μυοσκελετικό άλγος και αντιφλεγμονώδη φάρμακα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Μυοσκελετικό άλγος και αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Γράφει: Ιωάννης Χιώτης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τραυματολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θράκης

 

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνίας μας τις τελευταίες δεκαετίες προκάλεσε σημαντική αύξηση στο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. Παράλληλα όμως με το πέρας των ετών παρατηρούνται πιο συχνά και τα εκφυλιστικά νοσήματα.

Την μεγαλύτερη συχνότητα παρουσιάζουν τα εκφυλιστικά νοσήματα του μυοσκελετικού συστήματος όπως οστεοαρθρίτιδα μεγάλων αρθρώσεων, σπονδυλαρθρίτιδα, αυχενικά σύνδρομα, χρόνια μυϊκή οσφυαλγία, τενοντίτιδες κ.α.

Η συνήθης θεραπεία σε αυτά είναι η ανάπαυση, η τροποποίηση της καθημερινότητας, η φυσικοθεραπεία και φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες αποσκοπούν είτε στην διαχρονική βελτίωση της λειτουργικότητας είτε στην άμεση μείωση του οξέως πόνου.

Τα τελευταία χρόνια εισήχθησαν και καινούριες βιοθεραπείες με εγχύσεις αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων, μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και χονδροκυττάρων καθώς και εγχύσεων στις αρθρώσεις αλλά και στους τένοντες με υαλουρονικό οξύ.

Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει όταν ο ασθενής με μυοσκελετικό άλγος λαμβάνει κι άλλη φαρμακευτική αγωγή για άλλο νόσημα ειδικά καρδιολογικό, που του περιορίζει την χρήση αντιφλεγμονωδών - αναλγητικών.

Χρειάζεται προσοχή στην χρήση των αντιφλεγμονωδών από άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό που λαμβάνουν ταυτόχρονα κι άλλες θεραπείες καθώς μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, να επιβαρύνουν το γαστρεντερικό, την ηπατική και νεφρική λειτουργία. Χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα που λαμβάνουν αγωγή για την πηκτικότητα του αίματος.

Σε πρόσφατη μελέτη μετανάλυσης που έγινε, αποδείχθηκε ότι για τους ασθενείς με μυοσκελετικό πόνο από εκφυλιστικές φλεγμονές η χρήση της ουσίας Naproxen ενέχει τον μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών από την κατηγορία των NSAIDs αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιολογικό νόσημα. Σε άλλη μελέτη, η οποία καταγράφει τις εισαγωγές σε Βρετανικά νοσοκομεία, λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών από χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (γαστρεντερική αιμορραγία, πεπτικό έλκος, αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, συριγμός και εξανθήματα), η χρήση της ουσίας Naproxen επέδειξε τον μικρότερο αριθμό εισαγωγών σε σύγκριση με άλλα NSAIDs αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Κάθε φαρμακευτική ουσία πρέπει να χορηγείται κατόπιν έγγραφης και ενυπόγραφης εντολής ειδικού ιατρού.

 

Ιωάννης Χιώτης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Τραυματολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θράκης
www.chiotisioannis.gr

 

Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό «Ζω Καλύτερα» του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.