Web
Analytics
Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT)

Η θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης/ΘΑΔ (Acceptance and Commitment Therapy/ACT) είναι μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα και τις αξίες. Αποτελεί μέρος των νεότερων θεραπειών της Γνωσιακής και Συμπεριφοριστικής Προσέγγισης η οποία δημιουργήθηκε το 1986 από τον Steven Hayes και τους συνεργάτες του.

 

Το πρόβλημα είναι ο έλεγχος...... Η ΘΑΔ εστιάζει στην Αποδοχή των συναισθημάτων, σκέψεων, εμπειριών και

                                                             καταστάσεων παρά στην μάχη και την άρνηση αυτών.

Αντί λοιπόν, κάποιος να προσπαθεί να αλλάξει όσα δεν μπορεί να ελέγξει, ή αντί να αποφύγει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, σύμφωνα με τη ΘΑΔ, χρειάζεται να τα αποδεχθεί ως απλές σκέψεις και γεγονότα. Να τα «αγκαλιάσει» ως μέρος της προσωπικής του ιστορίας. Κατά τη ΘΑΔ όσο κάποιος προσπαθεί να αποφύγει τα δυσάρεστά του συναισθήματα τόσο απομακρύνεται από τη ζωή που θέλει να ζήσει. Το ενδιαφέρον λοιπόν, μετατοπίζεται από το περιεχόμενο των σκέψεων, προς στη σχέση που έχει ο καθένας με τις σκέψεις του και τη λειτουργικότητα αυτών στη ζωή του. Ο θεραπευόμενος μαθαίνει τεχνικές ενσυνειδητότητας και παρατήρησης των σκέψεων και των συναισθημάτων.

Στόχος της ΘΑΔ δεν είναι η μείωση της δυσφορίας απαραίτητα, αλλά η δημιουργία μίας ζωής με νόημα. Μίας ζωής με πληρότητα, με αποδοχή όλων των εμπειριών, σκέψεων, συναισθημάτων που τη συνοδεύουν και με ανοικτότητα στην εμπειρία. Η ΘΑΔ συνεπώς, εστιάζει στην απόκτηση ψυχολογικής ευελιξίας του θεραπευόμενου ώστε να ζει το παρόν, με ενσυνειδητότητα, να παρατηρεί τον εσωτερικό του μονόλογο και να επιλέγει συνειδητά προς ποια κατεύθυνση θα στρέψει τη συμπεριφορά του (στην κατεύθυνση των αξιών του).

Άλλη μία λοιπόν, κεντρική έννοια στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης είναι οι Αξίες. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας για να μπορέσει να ζήσει μία ζωή γεμάτη και με νόημα χρειάζεται να βρει τις αξίες που προσδιορίζουν τον ίδιο. Μέσα από την αναγνώριση των αξιών και την ελεύθερη επιλογή τους, ο θεραπευόμενος διερευνά αν δρα με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατά «ζωντανές» τις αξίες της ζωής του ή αν τελικά απομακρύνεται από αυτές.

Μετά την αποσαφήνιση των αξιών οι θεραπευόμενοι επιλέγουν σε τι συμπεριφορές είναι πρόθυμοι οι ίδιοι να δεσμευθούν ώστε να ζήσουν μία ζωή σύμφωνα με τις αξίες τους. Το στοιχείο της Δεσμευμένης Πράξης είναι ένα ακόμη κεντρικό στοιχείο της Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης. Η δεσμευμένη πράξη είναι μία διαδικασία όπου σταδιακά ο θεραπευόμενος ορίζει στόχους εφικτούς και με νόημα για τον ίδιο. Έτσι προοδευτικά εμπλουτίζει τις συμπεριφορές του ώστε να επιδιώκει ενεργά και καθημερινά τις αξίες του αλλά και να έχει ανοικτότητα στην αβεβαιότητα της έκβασης κάθε προσπάθειας.

Η ΘΑΔ μελετάται εκτεταμένα για την αποτελεσματικότητά της σε ποικίλα προβλήματα. Φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε προβλήματα άγχους και πανικού, εργασιακού άγχους, κοινωνικού άγχους, κατάθλιψης, διαταραχές ιδεοψυχαναγκαστικού φάσματος, αλλά και στο χρόνιο πόνο, σε σωματικά προβλήματα και χρόνιες παθήσεις και σε πολλά άλλα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.