Web
Analytics
Στοματικά διαλύματα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Στοματικά διαλύματα

Έρευνα: Γ. Κατραμάδος, Δημοσιογράφος-Εκδότης της εφημερίδας Holistic Life

 

Πόσο επικίνδυνα είναι τελικά τα στοματικά διαλύματα; Πρόσφατη ερευνά ανησύχησε τους καταναλωτές. Τι ισχύει τελικά όμως στην πραγματικότητα; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την υγεία και τι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε στοματικά διαλύματα.

 

Συμφώνα με Αυστραλούς επιστήμονες τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο του στόματος και πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά. Σε μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην Οδοντιατρική Επιθεώρηση της Αυστραλίας, οι επιστήμονες τονίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους «επαρκείς αποδείξεις» που επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Η αιθανόλη δεν είναι από μόνη της καρκινογόνος, αλλά θεωρείται ότι επιτρέπει σε καρκινογόνες ουσίες, όπως είναι ο καπνός του τσιγάρου, να διαπεράσουν ευκολότερα το βλεννογόνο του στόματος και να προκαλέσουν βλάβες.

Την όλη ζημιά φαίνεται να προκαλεί η ακεταλδεΰδη, ένα τοξικό παραπροϊόν του αλκοόλ, το οποίο συγκεντρώνεται στη στοματική κοιλότητα όταν χρησιμοποιούμε το στοματικό διάλυμα. Η εν λόγω ουσία θεωρείται ύποπτη για την πρόκληση καρκίνου. Σε κάποιες περιπτώσεις η περιεκτικότητα σε αλκοόλ των στοματικών διαλυμάτων αγγίζει ακόμη και το 26%, υποστηρίζει ο ειδικός επικεφαλής της έρευνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Μάικλ Μακάλοου. Αναλύοντας τα στοιχεία διεθνούς έρευνας στην οποία είχαν λάβει μέρος συνολικά 3.210 άτομα, ο ειδικός διαπίστωσε ότι η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος αποτελούσε σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Ο επικεφαλής μάλιστα της συγκεκριμένης μελέτης, δήλωσε στην εφημερίδα «Τhe Sunday Τelegraph» πως τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ θα πρέπει να χορηγούνται με συνταγή και να προειδοποιούν τους αγοραστές στην ετικέτα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία. Ο Αυστραλός καθηγητής προειδοποιεί τους καπνιστές ότι αντιμετωπίζουν εννεαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Δεν είναι μόνο όμως ο καρκίνος που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Ορισμένα στοματικά διαλύματα δημιουργούν την αίσθηση δροσερής αναπνοής, κάτι που συνήθως διαρκεί αρκετά λεπτά μετά τη χρήση τους. Η αίσθηση της φρεσκάδας οφείλεται στις ουσίες που περιέχουν (αλκοόλη, αρωματικές ουσίες).

Οι ειδικοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους τα διαλύματα δεν έχουν αποδεδειγμένη αντιμικροβιακή δράση και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στη στοματική υγιεινή. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν και κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, αφού μπορεί να αλλοιώσουν την αίσθηση της γεύσης, να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να βλάψουν του βλεννογόνου του στόματος.

Στα φαρμακεία θα βρείτε ακόμη αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη, έναν ισχυρό αντιμικροβιακό παράγοντα. Οι ειδικοί, πάντως, δεν συνιστούν τη χρόνια καθημερινή χρήση τους, επειδή συμβάλλουν στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων και καταστρέφουν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του στόματος. Επίσης ορισμένα φαρμακευτικά στοματικά διαλύματα με κορτικοστεροειδή χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού για συγκεκριμένες παθήσεις του στόματος. Ο γιατρός σας θα καθορίσει τη διάρκεια και τον τρόπο λήψης τους, ανάλογα με την αιτία για την οποία σας τα χορήγησε.

Ο Αντίλογος

Σε μετα-ανάλυση που έγινε και στην οποία μπήκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών 10 έρευνες μόνο σε 3 από αυτές η αλκοόλη σχετίστηκε με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του στόματος. Οι υπόλοιπες μελέτες δεν προκύπτει τέτοιος κίνδυνος για την υγεία και έτσι οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Η Βρετανική Οδοντιατρικής Εταιρείας μέσω του εκπροσώπου της, υποστήριξε σε επίσημη δήλωσή του ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα χρήζουν περαιτέρω μελέτης.

Από την άλλη, εκπρόσωπος της εταιρείας Johnson & Johnson, παρασκευάστρια γνωστού στοματικού διαλύματος, υποστηρίζει ότι: «Πρόκειται για μια μικρή έρευνα η οποία επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα κλινικά στοιχεία. Τουλάχιστον 10 επιδημιολογικές έρευνες, τα ευρήματα των οποίων έχουν δημοσιευθεί μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, έδειξαν ότι η χρήση αλκοολούχων διαλυμάτων δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας».

Χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλειά σας

  • Μην καταργήσετε την οδοντόβουρτσα υποκαθιστώντας την με τα στοματικά διαλύματα, το ίδιο ισχύει και για το οδοντικό νήμα. Μπορεί να αισθάνεστε το στόμα σας καθαρό μετά τη χρήση τους, αλλά τίποτα δεν είναι καλύτερο από το νήμα και το βούρτσισμα.
  • Μην τα χρησιμοποιείτε κάνοντας πλύσεις περισσότερη ώρα από αυτή που αναγράφεται στις οδηγίες ή τη συσκευασία τους γιατί έτσι ξηραίνεται ο βλεννογόνος του στόματος και επιπλέον μπορεί να προκαλέσετε χημικό έγκαυμα.
  • Αν κάνετε ομοιοπαθητική αποφεύγετε τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν μέντα.
  • Τα στοματικά διαλύματα δεν συνιστάται να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά, εκτός αν σας έχει συμβουλέψει ο γιατρός ή είναι αδύνατη τη χρήση της οδοντόβουρτσας.
  • Διαβάζετε προσεκτικά στις ετικέτες τι ακριβώς περιέχει το σκεύασμα πριν το αγοράσετε.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.