Web
Analytics
25 παθήσεις που σχετίζονται με την οστική απώλεια και την οστεοπόρωση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

25 παθήσεις που σχετίζονται με την οστική απώλεια και την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση καθιστά τα οστά αδύναμα και εύθραυστα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν οστεοπόρωση μέχρι να αποδυναμωθούν τα οστά ή ακόμη και να σπάσουν. Ορισμένες ασθένειες, εγχειρήσεις και θεραπείες μπορούν να είναι πρόδρομοι για την επιδείνωση της υγείας των οστών.

Παρακάτω αναφέρονται 25 τέτοιες περιπτώσεις και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αρνητική επίδρασή τους στα οστά.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

 Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν συχνά μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το νεφρό να «κλέβει» ασβέστιο από τα οστά για να διατηρήσει το pH του οργανισμού. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Οισοφαγίτιδα, οισοφαγική παλινδρόμηση και χρόνια καούρα

Η θεραπεία αυτών των παθήσεων είναι οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPI). Τα φάρμακα αυτά παρεμποδίζουν την ικανότητα του στομάχου να αφομοιώσει το ασβέστιο που υπάρχει στα τρόφιμα. Επιπλέον, μελέτες τα έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο για τα συμπτώματα που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν. Ευτυχώς, μπορείτε να βελτιώσετε την απορρόφηση του ασβεστίου λαμβάνοντας κιτρικό ασβέστιο (calcium citrate).

Πολλαπλό μυέλωμα, Μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας (MGUS) και συστηματική μαστοκυττάρωση (ASM)

Αυτές οι ασθένειες προκαλούν αλλοιώσεις στα οστά, με συνέπεια το ασβέστιο να εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και τα οστά να γίνονται αδύναμα και να σπάνε. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης D, βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Εάν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, είναι πιθανότερο να πάθετε κάταγμα οστού π.χ στο ισχίο ή στη σπονδυλική στήλη. Η άσκηση και το Τάι Τσι (tai chi) μπορούν να βελτιώσουν την κίνηση και την στάση του σώματος και να ενισχύσουν τα οστά.

Ηπατική Νόσος

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό « Therapeutic Advances in Endocrinology and Metabolism», περίπου το 40% των ανθρώπων με ηπατική νόσο εμφανίζει κατάγματα οστών λόγω οστεοπόρωσης, επειδή το συκώτι παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επηρεάζουν τα οστά.

Αν έχετε ηπατική νόσο, πρέπει να κάνετε συχνά προληπτικές εξετάσεις για να ελέγχετε τα οστά σας.

Για να βοηθήσετε το συκώτι πρέπει να τρώτε υγιεινά, να αποφεύγετε παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, και να λαμβάνετε συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

Επιληπτικές κρίσεις

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργαστεί τη βιταμίνη D. Αν λαμβάνετε φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη ή καρβαμαζεπίνη, στραφείτε σε φυσικές εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγετε αυτή την παρενέργεια.

Χρόνια νεφρική νόσος

Η πάθηση αυτή αφαιρεί το ασβέστιο από το σώμα, επηρεάζοντας σημαντικά την ανάπτυξη των οστών. Επιπλέον, οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσης και κατάγματος. Πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν φυσιοπαθητικό.

Θεραπείες για HIV και ηπατίτιδα Β

Πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του HIV και της ηπατίτιδας Β αλλάζουν τη λειτουργία των νεφρών και απομακρύνουν το ασβέστιο από τα οστά. Η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D αντιμετωπίζει την επίδραση αυτή των φαρμάκων.

Η νόσος του Crohn και Ελκώδης κολίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου που καταστρέφουν τα οστά και μειώνουν την ικανότητα του σώματος να λάβει τις απαραίτητες βιταμίνες που τα τρέφουν. Τα κορτικοστεροειδή, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως θεραπεία, χειροτερεύει τα πράγματα. Η βελτίωση της διατροφής, εξαλείφοντας τη ζάχαρη, τα δημητριακά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση των εύθραυστων οστών.

Ανορεξία

Τα άτομα με ανορεξία δεν απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την δημιουργία υγιών οστών, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και μόνο δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσει πλήρως τη μειωμένη μεταβολική λειτουργία. Οι ασθενείς με ανορεξία χρειάζονται επίσης πρωτεΐνες και υδατάνθρακες στη διατροφή τους. Θα πρέπει επίσης να θεραπεύσουν και την αποστροφή τους για τα υγιεινά τρόφιμα.

Λύκος

Οι ασθενείς με Λύκο πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο επειδή μπορεί να ενεργοποιήσει τα συμπτώματά τους. Ως εκ τούτου, τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Επιπλέον, ο Λύκος δημιουργεί φλεγμονή που καταστρέφει την δομή των οστών. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να ενισχύει τα οστά.

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Περίπου το 50% των ατόμων με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα, ενώ το 25% έχουν οστεοπόρωση. Η συμπλήρωση με  βιταμίνη D σε συνδυασμό με ασκήσεις σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα.

Ηπαρίνη

Η ηπαρίνη είναι ένα αραιωτικό αίματος που σχετίζεται με μειωμένη οστική πυκνότητα εξαιτίας της σταδιακής απώλειας μετάλλων από τα οστά. Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ένα φυσικό προϊόν όπως ο κουρκουμάς (turmeric), το τζίντζερ ή το σκόρδο που αραιώνουν επίσης το αίμα.

Ιδιοπαθής υπερασβεστιουρία

Η ιδιοπαθής υπερασβεστιουρία έχει ως αποτέλεσμα τα νεφρά να εκκρίνουν ασβέστιο σε υπερβολικό βαθμό, καθιστώντας τα οστά αδύναμα. Η κατανάλωση πίτουρου ρυζιού αποτελεί μια φυσική θεραπεία.

Κληρονομική αιμοχρωμάτωση και Βήτα Θαλασσαιμία

Αυτές οι δύο ασθένειες επιβαρύνουν τον οργανισμό με σίδηρο, το οποίο βλάπτει τα οστά. Η θεραπεία χηλίωσης, η οποία απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό, μπορεί να απομακρύνει την περίσσεια σιδήρου από το σώμα σας.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη μειώνει την ικανότητά του οργανισμού να απορροφάει ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τα οστά. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D και ασβέστιο μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Γαστρικό bypass (γαστρική παράκαμψη)

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης εμφανίζουν συχνά οστεοπόρωση, λόγω επιπλοκών της επέμβασης, με αποτέλεσμα να μην τρέφονται σωστά. Η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Πολλά από τα προβλήματα που προκαλούν την οστεοπόρωση μπορούν να λυθούν με φυσικούς τρόπους, όπως η υγιεινή διατροφή και η σωστή άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξαλείψουμε από την διατροφή τα δημητριακά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πρόσθετα σάκχαρα.

 

Συγγραφέας άρθρου: Arsenio Toledo

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Natural News

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.