Web
Analytics
Βιταμίνη D και καρδιά - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Βιταμίνη D και καρδιά

Από την επιστημονική ομάδα της Douni Health products

 
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συντίθεται στο δέρμα από τη χοληστερόλη μετά από έκθεση στον ήλιο και λαμβάνεται από ορισμένες διατροφικές πηγές όπως το μουρουνέλαιο, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το συκώτι. Συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του μυοσκελετικού ενώ σύμφωνα με μελέτες η έλλειψή της συνδέεται με πολλές παθολογικές καταστάσεις ή παθήσεις, όπως καρδιακά προβλήματα, πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, κάποιους τύπους καρκίνου, διαταραχές του ανοσοποιητικού κ.α (1) .
 
Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που εντείνεται συνεχώς. Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D είναι η μεγάλη ηλικία, το θηλυκό γένος, το κλίμα, ο χειμώνας, το σκούρο χρώμα δέρματος, η χαμηλή έκθεση στον ήλιο, οι διατροφικές συνήθειες και η απουσία εμπλουτισμού των τροφών με βιταμίνη D. Επίσης, η αστικοποίηση ως χαρακτηριστικό των σύγχρονων καιρών με την τάση οι άνθρωποι να παραμένουν σχεδόν όλη την ημέρα σε κλειστούς χώρους (εργασία, σπίτι), καθώς και κάποιες συνήθειες ένδυσης ορισμένων λαών που καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το δέρμα τους. Η σοβαρότητα του προβλήματος στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία αυξάνεται λόγω του συνδυασμού κάποιων από τους παραπάνω παράγοντες.

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, περίπου το 50% του πληθυσμού της γης έχει σαφή έλλειψη βιταμίνης D. Η έλλειψη βιταμίνης D εκτιμάται με μέτρηση της 25(ΟΗ)D στο αίμα. Σύμφωνα με το Vitamin D Council, τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D στο αίμα δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από τα 50ng/ml καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου (2) .

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Λυρίτη, Καθηγητή Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ), στην Ελλάδα έχει βρεθεί ότι το 75% των υγειών ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών έχει τιμές 25(OH)D χαμηλότερες των 30ng/ml, ενώ σε ιδρυματικούς ασθενείς και σε αρρώστους με κάταγμα ισχίου το 93% έχει τιμές χαμηλότερες των 20ng/ml. Οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D είναι 400 IU στους ενήλικες και 600-800 IU στα παιδιά, εφήβους και ηλικιωμένους (3) .

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι εύκολο να διαγνωσθεί και μπορεί σχετικά εύκολα να αντιμετωπισθεί με την ασφαλή, περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και την ενισχυμένη λήψη βιταμίνης D μέσω της διατροφής ή των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής. Η αποκατάσταση μιας έλλειψης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει υγιή άτομα να παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D με συμπλήρωμα.

Η αλόγιστη λήψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση D και σε αφύσικα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία), τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια οστού, πέτρες στα νεφρά ή ακόμα και σε ασβεστοποίηση σε κάποια όργανα αν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καρδιά

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, καρδιαγγειακά επεισόδια όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η εγκεφαλική συμφόρηση, με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και με κλινικούς δείκτες αθηροσκλήρωσης.

Μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης ή ξαφνικού καρδιακού θανατηφόρου επεισοδίου σε άτομα με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή πάθηση (6,7) . Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων και θανάτου και σε άτομα που δεν είχαν ποτέ καρδιακά προβλήματα. Σε μελέτη με 27686 συμμετέχοντες 50 ετών και άνω χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ήταν 77% πιο πιθανό να πεθάνουν, 45% πιο πιθανό να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και 78% πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό συγκριτικά με άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D (8) .

Τέλος, μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από το Third National Health & Nutrition Examination Survey κατέληξε στο ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ήταν 3 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή πάθηση και 2,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο συγκριτικά με τα άτομα που είχαν καλά επίπεδα βιταμίνης D (9) .

 

Βιβλιογραφία

1. Kulie T, Grof A, Redmer J, Hounshell J, Schrager S. Vitamin D: an evidence-based review. J Am Board FamMed. 2009 Nov-Dec;22(6):698-706.
2. Mithal Α, Wahl DA, Bonjour JP et al. Global vitamin D status and determinants of hypovitaminosis D. Osteoporosis International 2009 Nov;20(11):1807-20. Epub 2009 Jun 19.
3. Γεώργιος Π. Λυρίτης. Οστεοπόρωση: Το Πρόβλημα – Προδιαθεσικοί Παράγοντες. 5 Νοεμβρίου 2008 (σχετικό link: http://users.uoa.gr/~gpapaio/abstracts/dial12.pdf ).
4. Inoue D. Vitamin D&calcium for the treatment of osteoporosis. Nippon Rinsho. 2009 May;67(5):967-74.
5. Briot K, Audran M, Cortet B, Fardellone P, Marcelli C, Orcel P, Vellas B, Thomas T, Roux C. Vitamin D: skeletal and extra skeletal efects; recommendations for good practice. Presse Med. 2009 Jan;38(1). Epub 2008 Nov.
6. Gouni-Berthold I, Krone W, Berthold HK. Vitamin D and cardiovascular disease. Curr Vasc Pharmacol. 2009 Jul;7(3):414-22.
7. Judd SE, Tangpricha V. Vitamin D defciency and risk for cardiovascular disease. Am J Med Sci. 2009 Jul;338(1):40-4.
8. Intermountain Medical Center (2009, November 16). Inadequate levels of vitamin D may signifcantly increase risk of stroke, heart disease and death. ScienceDaily. Retrieved December 3, 2009, from http://www.sciencedaily.com /releases/2009/11/091116085038.htm
9. Ginde AA, Scragg R, Schwartz RS, Camargo CA Jr. Prospective study of serum 25-hydroxyvitamin D level, cardiovascular disease mortality, and all-cause mortality in older U.S. Adults. J Am Geriatr Soc. 2009 Sep;57(9):1595-603. Epub 2009 Jun 22.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.