Web
Analytics
Πρήξιμο ποδιών: Συχνό κατά το καλοκαίρι και κατά τις ζεστές μέρες του έτους - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πρήξιμο ποδιών: Συχνό κατά το καλοκαίρι και κατά τις ζεστές μέρες του έτους

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και η εμφάνιση οιδήματος στα πόδια είναι συχνή. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την κατανάλωση αλκοόλ την κατάχρηση άλατος ή ορισμένα φάρμακα που προκαλούν αγγειοδιαστολή. Το σύνηθες οίδημα των ποδιών κατά το καλοκαίρι είναι ανώδυνο, χωρίς αλλοιώσεις του χρώματος του δέρματος, υποχωρεί με την άσκηση, εμφανίζεται κατά τις ζεστές ημέρες και δεν συνοδεύεται από συστηματικά συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός ή η δυσχέρεια αναπνοής. Όταν το οίδημα δεν έχει αυτά τα καλοήθη χαρακτηριστικά ή επιμένει η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη.

 Κατά την ιατρική εξέταση από τον έμπειρο παθολόγο με κλινική εμπειρία, διερευνάται εάν το πρήξιμο είναι εστιακό ή γενικευμένο, εάν έχει δηλαδή αυστηρά τοπικό χαρακτήρα ή παρουσιάζει συστηματικά χαρακτηριστικά με πιο γενικευμένες εστίες. Το γενικευμένο πρήξιμο, μπορεί να μην είναι αντιληπτό από τον ασθενή (π.χ. πολλές περιπτώσεις οιδήματος με συστηματικά χαρακτηριστικά έχουν ως μόνο σημείο, ένα μικρό εντύπωμα δέρματος που αφήνει το ιατρικό στηθοσκόπιο, μετά την ανασήκωσή του από τον θώρακα του ασθενούς). Περίπου το 1/3 από τα υγρά του σώματος ευρίσκονται στον εξωκυττάριο χώρο και το υπόλοιπο ενδοκυττάρια. Το 75% περίπου από αυτό είναι διάμεσο υγρό και το υπόλοιπο είναι το πλάσμα του αίματος. Σημαντικό ρόλο στην διακίνηση των υγρών ανάμεσα στα διαμερίσματα του σώματος έχει η υδροστατική πίεση των υγρών, η κολλοειδωσμωτική πίεση που δημιουργείται από τις πρωτεΐνες του πλάσματος, η δραστηριότητα της λέμφου, η ανατομική ακεραιότητα των αγγείων. Μία σειρά από παράγοντες και ορμόνες ρυθμίζουν την ομοιόσταση των υγρών του σώματος. Σημαντικός είναι ο ρόλος του νεφρού. Έτσι, για παράδειγμα όταν ελαττώνεται η νεφρική αιματική ροή, γίνεται έκκριση ειδικών χημικών ουσιών (π.χ. κατεχολαμινών, ρενίνης, αλδοστερόνης) με αποτέλεσμα την κατακράτηση ύδατος και άλατος.

Καταστάσεις που προκαλούν τοπικό οίδημα και κάνουν το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες, δημιουργώντας κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα είναι η εγκυμοσύνη, καθιστική ζωή, η ακινησία, τα στενά σφιχτά παπούτσια, τα υψηλά τακούνια, η παρατεταμένη ορθοστασία, η παρατεταμένη ακινησία (π.χ. συμβαίνει κατά την διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων), το υπερβολικό βάρος. Οίδημα με αυστηρά τοπικό χαρακτήρα προκαλούν τα τραύματα, η κύστη του Baker η ρήξη Αχίλλειου τένοντα, η τοπική απόφραξη του λεμφικού συστήματος, η φλεβική ανεπάρκεια. Ενίοτε το οίδημα που προκαλείται από τοπικούς παράγοντες και νοσήματα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συστηματικές επιπλοκές, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν παρακωλύει σημαντικά την ροή του αίματος σε παρακείμενη φλέβα με αποτέλεσμα την πυροδότηση φαινομένων πήξης με θρόμβους που μπορεί να μετακινηθούν μέσω της κυκλοφορίας και να προκαλέσουν αποφράξεις σε άλλα όργανα. 

Συστηματικά νοσήματα που προκαλούν αυξημένη κατακράτηση των συνολικών υγρών του οργανισμού συνοδεύονται από εξαγγείωση πλεοναζόντων υγρών και οίδημα. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι (ενδεικτική αναφορά):

  • Η νεφρική ανεπάρκεια
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια
  • Δηλητηρίαση με νερό

Οι νόσοι που προκαλούν μείωση των πρωτεϊνών στο αίμα όπως είναι η κίρρωση, το νεφρωτικό σύνδρομο, η υποσιτισμός, προκαλούν ρήξη της ισορροπίας υδροστατικής κολλοειδωσμωτικής πίεσης και οίδημα κ με γενικευμένο χαρακτήρα.

Η αλλεργία προκαλεί αυξημένη διαπερατότητα αγγείων εξαγγείωση υγρών και οίδημα.

Η φλεγμονή μπορεί να είναι μια «φυσιολογική απάντηση» του οργανισμού σε τραυματισμό ή μπορεί να οφείλεται σε τοπική ή συστηματική φλεγμονώδη διαταραχή. Συνήθως στην περίπτωση της φλεγμονής συνυπάρχει πόνος ή ερυθρότητα. Νοσήματα που προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο κάτω άκρων είναι (αναφέρονται ενδεικτικά):

  • Η αύξηση του ουρικού οξέος του αίματος
  • Το ερυσίπελας
  • Τα νοσήματα του κολλαγόνου

Ορισμένα άτομα πάσχουν από ιδιοσυγκρασιακό, οφειλόμενο σε γενετικούς παράγοντες οίδημα. Το ιδιοσυστασιακό οίδημα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες, προκαλεί σημαντικές διακυμάνσεις βάρους μη εξαρτώμενες από την λήψη τροφής. Μπορεί να συνδέεται ή όχι με την φάση της έμμηνης ρήσης ή με μεταβολές στην υγρασία ή θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Οφείλεται σε ιδιοσυστασιακή κατακράτηση υγρών και άλατος.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.