Web
Analytics
Καύσωνας και Εργασία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Καύσωνας και Εργασία

Ο αριθμός των ανθρώπων που  πεθαίνουν παγκοσμίως, λόγω εργασίας κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά λόγω επέκτασης ακραίων καιρικών φαινομένων. Κατά την διάρκεια του καύσωνα ο οργανισμός αυξάνει την εφίδρωση για να διατηρήσει σταθερή την θερμοκρασίας του σώματος. Κατά την διάρκεια της εργασίας ωστόσο αυξάνεται η εσωτερική παραγωγή θερμότητας λόγω  του παραγόμενου έργου και  οι ομοιοστατικοί οργανισμοί του σώματος συχνά ανεπαρκούν.

Οι πάσχοντες από χρόνια σοβαρά νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και οι άνθρωποι που λαμβάνουν  αντιχολινεργικά φάρμακα, ανιισταμινικά  φάρμακα, φαινοθειαζίνες, αντικαταθλιπτικά, αγγειοσυσπαστικά, β αδρενεργικούς αναστολείς, ναρκωτικά, αλκοόλ, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά την διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών.

Το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες περιλαμβάνει:

1. TIΣ ΚΡΑΜΠΕΣ

Κατά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες ή σπασμούς μυών που διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά.

2. ΣΥΓΚΟΠΗ

Η αιφνίδια απώλεια συνείδησης προκαλείται κυρίως από αγγειοδιαστολή σε συνδυασμό με απώλεια υγρών λόγω του ιδρώτα με αποτέλεσμα τη μείωση της συστολικής πίεσης και την ελάττωση της εγκεφαλικής άρδευσης.

3. ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

Η εξάντληση από θερμότητα χαρακτηρίζεται από αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (θερμοκρασία ορθού άνω του 37,8 βαθμών Κελσίου), αύξηση καρδιακής συχνότητας και υγρό δέρμα. Μπορεί να συνυπάρχει συγκοπή ή κράμπες, κεφαλαλγία, αδυναμία, επηρεασμένη συνείδηση, διαστροφή συμπεριφοράς, υπεραερισμός.

Όταν οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος εξαντληθούν, δημιουργείται θερμοπληξία. Στην τυπική της εξέλιξη στην θερμοπληξία εμφανίζονται:

 • Πυρετός
 • Πονοκέφαλος
 • Ζάλη
 • Θολή όραση
 • Διαταραχές συμπεριφοράς
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Ανιδρωσία ή εφίδρωση
 • Σπασμοί
 • Καταπληξία
 • Απώλεια συνείδησης
 • Ηπατική νεφρική καρδιακή βλάβη

4. ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η αυξημένη θερμοκρασία αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών λόγω εφίδρωσης παλαμών, θάμβους χρησιμοποιούμενων γυαλιών ή ζάλης.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Πέντε μέτρα πρόληψης πρέπει να τηρούν οι εργαζόμενοι κατά την διάρκεια ημερών με υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος:

 • Καλή ενυδάτωση: Εάν είστε υγιής, πίνετε 1 φλιτζάνι νερό κάθε 15-20 λεπτά και όποτε διψάτε. Γενικά, η πρόσληψη υγρών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 φλιτζάνια ανά ώρα, εφόσον είστε υγιής και δεν διψάτε. Κατά τη διάρκεια παρατεταμένης εφίδρωσης που διαρκεί αρκετές ώρες, πίνετε ποτά με ηλεκτρολύτες (χορηγούνται μετά από ιατρική εξέταση του ενδιαφερόμενου).Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ποτά με υψηλή καφεΐνη ή ζάχαρη.
 • Επαρκής ξεκούραση: Αποφύγετε την επίπονη εργασία κατά την διάρκεια ημερών με καύσωνα. Αυξήστε τα διαλείμματα τροποποιώντας το ωράριο εργασίας σας. Μην εργάζεστε κατά το μεσημέρι. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες και καλά συντηρημένα κλιματιστικά συστήματα.
 • Μέτρα σκίασης: Φορέστε καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα, χρησιμοποιήστε αντηλιακά και σκίαστρα.
 • Αναδιάταξη και εκπαίδευση ομάδων εργασίας: Μην εργάζεστε μόνοι σας αλλά σε ομάδες με καθορισμό υπεύθυνου εργασίας. Επιδιώξτε τη μετάθεσή σας κατά τις ημέρες υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών σε περίπτωση χρόνιας ασθένειας. Παρατηρείτε στενά τους συντρόφους σας και επί εμφάνισης ζάλης πονοκέφαλου διαταραχής στη συμπεριφορά τους ενημερώνετε άμεσα τους υπεύθυνους εργασίας. 
 • Επανακαθορισμός φαρμακευτικής αγωγής σε περίπτωση πασχόντων από χρόνιο νόσημα.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

1. Μεταφέρετε το θύμα σε δροσερό μέρος και το δροσίζετε με βρεγμένα πανιά.

2. Χαλαρώνετε την ζώνη και αφαιρείτε τα ρούχα του.

3. Διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε στο θύμα να πίνει αργά-αργά. Μην δίδετε υγρά εάν ο ασθενής κάνει εμετό ή εάν έχει υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση.

Η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.