Web
Analytics
Αμιγής αδυναμία τους μυς, μυϊκή κατάπτωση και μυϊκή αδυναμία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αμιγής αδυναμία τους μυς, μυϊκή κατάπτωση και μυϊκή αδυναμία

Το σύμπτωμα της μυϊκής αδυναμίας είναι ιδιαίτερα συχνό. Στη μυϊκή αδυναμία έχουμε έλλειψη ενέργειας που είναι σωματική και εκδηλώνεται είτε ως μείωση αντοχής κατά τις αθλητικές εκδηλώσεις ή τη συνήθη σωματική δραστηριότητα είτε ως μείωση της ικανότητας εκτέλεσης απλών κινήσεων είτε ως εύκολη εξάντληση μετά ή κατά την διάρκεια μυϊκής προσπάθειας. Στο παρόν άρθρο αναλύεται η αδυναμία και η κόπωση που εντοπίζονται αποκλειστικά στο μυϊκό σύστημα:  Οι πάσχοντες διατηρούν την ικανότητα να συγκεντρώνονται πνευματικώς και να αντέχουν σε ερεθίσματα που προκαλούν άγχος.

 Αντικειμενικά παθολογικά ευρήματα σωματικής αδυναμίας στην περιοχή των μυών σε τοπικό ή γενικευμένο επίπεδο κατά την εξέταση στο ιατρείο ή κατά την εκτέλεση ειδικών εξετάσεων αξιολόγησης, βρίσκονται σε πολλά νοσήματα κατά τα οποία διαταράσσεται είτε η φυσιολογική λειτουργία του μυός είτε η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νεύρου που δίνει εντολή στο μυ να κινηθεί. Αυτά τα νοσήματα περιλαμβάνουν ανατομικές ή λειτουργικές εστιακές βλάβες, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, μυοπάθειες, κήλη δίσκου με πίεση ριζών νεύρων, αλλά περιλαμβάνουν και συστηματικά νοσήματα που προκαλούν αντιδραστική δυσλειτουργία του μυϊκού συστήματος, όπως συμβαίνει στο διαβήτη, σε καρκίνους, σε χρόνιες λοιμώξεις, στον αλκοολισμό, σε σύνδρομα χρόνιας έκθεσης σε τοξικές ουσίες, σε στερητικά νοσήματα, σε μεταβολικά νοσήματα, σε καρδιακή ανεπάρκεια, σε αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σε σύνδρομα άπνοιας στον ύπνο, σε αναιμία, σε χρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων, σε παθήσεις ηλεκτρολυτών, σε παθήσεις ενδοκρινών αδένων, σε χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, σε ορισμένα σύνδρομα κόπωσης.

Η κατάχρηση αλκοόλ, ο ανεπαρκής ύπνος, η υπερκόπωση, οι διαταραχές ορμονών, η κακή διατροφή είναι συχνοί παράγοντες που προκαλούν ατονία ή μυϊκή αδυναμία.

Σε αθλητές αλλά και στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα σε νέα άτομα λόγω της δημοσιότητας που έχουν λάβει τα οφέλη της άσκησης κατά τα τελευταία χρόνια, είναι συχνή η μυϊκή υπερκόπωση. Kατά την διάρκεια της άσκησης, αυξάνουν οι μεταβολικές απαιτήσεις των μυών με αποτέλεσμα την αύξηση της παροχής αίματος οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών προς το μυ. Προοδευτικά αλλάζει τοπικά η βιοχημική ισορροπία ενώ συσσωρεύονται ανόργανες χημικές ενώσεις, πρωτόνια, γαλακτικά οξέα, μεταβολικές τοξίνες που το σώμα σε συνθήκες υπερεργασίας δεν προλαβαίνει να απομακρύνει. Έτσι ο μυϊκός ιστός κοπώνεται και δεν αποδίδει. 

Ανεξαρτήτως αιτιολογίας εσείς που πάσχετε από αδυναμία στους μυς πρέπει:

  • Να κοιμάστε επαρκώς και να μεριμνάτε για τη σωστή ποιότητα ύπνου που αυξάνει την ενεργειακή σας εφεδρεία.
  • Να διατηρείτε υγιεινή διατροφή και να αποφεύγετε το κάπνισμα.
  • Να ακολουθείτε μεσογειακά διατροφικά προγράμματα. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ. Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος.
  • Να τηρείτε απαρέγκλιτα ορισμένες αρχές κατά την άσκηση. Ορισμένα είδη άσκησης καταπονούν τις αρθρώσεις και το μυϊκό σας σύστημα: Όχι στην άρση μεγάλων βαρών. Το πρόγραμμα άσκησης πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε προθέρμανση και αποθεραπεία με ασκήσεις χαλάρωσης και να χρησιμοποιούνται σωστά αθλητικά υποδήματα. Εάν αφήσετε την άθληση για κάποιο χρονικό διάστημα μην ενταχτείτε απότομα σε πρόγραμμα. Η επίπονη άσκηση μετά από μακροχρόνιες περιόδους καθιστικής ζωής καταπονεί ιδιαίτερα το μυϊκό σύστημα. Να αυξάνετε την διάρκεια του προγράμματος δέκα λεπτά την φορά μέχρι να σταθεροποιηθείτε στο ωράριο της άσκησης που θέλετε να ακολουθήσετε. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό πριν την άσκηση και κατά την διάρκειά της. Ανάλογα με το status υγείας σας, την φυσική σας κατάσταση, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης στο ιατρείο, την διατροφή σας, τις συνήθειες σας (π.χ. κάπνισμα ή όχι) καθορίζεται η μέγιστη διάρκεια και ένταση της άσκησης που ταιριάζει σε εσάς.   Δεν συνιστάται να ασκείστε αμέσως μετά το φαγητό ή τελείως νηστικός. Ιδανικά επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα μία ώρα πριν την άσκηση.
  • Να διαλέγετε εργονομικά καθίσματα εάν δουλεύετε μπροστά σε computer ή εάν κάνετε καθιστική ζωή. Να κάνετε συχνά διαλείμματα για να «ξεμουδιάζετε».
  • Πείτε όχι στην ορθοστασία.

Εκτός από τα γενικά μέτρα που προαναφέρονται, η εκρίζωση του αιτίου που προκαλεί τη μυϊκή αδυναμία είναι απαραίτητη.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.