Web
Analytics
Διατροφή και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Διατροφή και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Ορισμός

Η Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας είναι μια από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές, (νευροβιολογικές) διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία σε ένα σημαντικό ποσοστό συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.

Εμφανίζεται σε ένα 5%-7% στους μαθητές σε αναλογία 3:1 υπέρ των αγοριών. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως εμφανίζεται σχεδόν στο ίδιο ποσοστό και στα δύο φύλλα, με την μόνη διαφορά πως τα κορίτσια δεν είναι τόσο υπερκινητικά και μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την διαταραχή και γ’ αυτό υπάρχει πιθανότητα η διάγνωση να διαλαθεί.

Χαρακτηριστικά

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ δηλαδή η υπερκινητικότητα, η διάσπαση προσοχής, ο παρορμητισμός, θεωρούνται κοινά και στην παιδική ηλικία γεγονός που δυσκολεύει την διάγνωση και συχνά παραβλέπεται, σε πολλές περιπτώσεις που η ΔΕΠΥ εμφανίζει προβλήματα στην συμπεριφορά, στην σχολική απόδοση, κοινωνική προσαρμογή και στην επικοινωνία με φίλους συνήθως αποδίδεται σε καταστάσεις που πιθανόν να συνυπάρχουν.

Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής όπως ορίζει το διαγνωστικό κριτήριο DSM-IV όπως αναφέρθηκαν είναι η υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, και ο παρορμητισμός. Με βάση αυτά τα συμπτώματα που επικρατούν στην παιδική ηλικία διακρίνονται τρεις τύποι ΔΕΠΥ:

 1. Τύπος Απροσεξίας
 • Δεν συγκεντρώνεται
 • Αποσπάται εύκολα
 • Φαίνεται πως δεν ακούει
 • Ξεχνά, χάνει πράγματα κ.λπ.
 1. Τύπος υπερκινητικότητας
 • Δυσκολεύεται να ναι καθιστός
 • Ενοχλεί τους άλλους και συνήθως τους διακόπτει
 • Μιλάει συνέχεια
 • Κουνάει τα άκρα του συνέχεια. Κ.λπ.
 1. Τύπος συνδυασμένος: Εμφανίζεται τόσο στα παιδία όσο και στους έφηβους με συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων.

Διατροφική παρέμβαση

Βιβλιογραφικά με την διατροφή και την μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ δεν υπάρχουν μελέτες σε βάθος χρόνου οι οποίες να τεκμηριώνουν την δράση της στην κλινική πράξη ατόμων με ΔΕΠΥ. Κανένας όμως δεν αμφισβητεί πως η ισορροπημένη διατροφή είναι ωφέλιμη σε οποιοδήποτε άνθρωπο με η χωρίς ΔΕΠΥ.

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση η οποία εξέτασε την σχέση διάφορων διατροφικών σχημάτων με την ΔΕΠΥ τα αποτελέσματα έδειξαν πως άτομα που ακολουθούν "δυτικού" τύπου διατροφή έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα ΔΕΠΥ. Δυτικού τύπου διατροφή εννοούμε μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας, υδρογονωμένα λιπαρά, ραφιναρισμένους υδατάνθρακες, έτοιμα φαγητά( junk food), αναψυκτικά. Αντίθετα όσοι κατανάλωναν ισορροπημένα όλα τα προϊόντα δηλαδή, όσπρια, κρέας, ψάρι, λαχανικά φρούτα (μεσογειακή διατροφή) είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα ΔΕΠΥ.

Δίαιτες που έχουν προταθεί για την μείωση των συμπτωμάτων αλλά δεν έχουν τεκμηριωθεί

 • Δίαιτα Feingold

H δίαιτα Feingold αρχικά εφαρμόστηκε για να μειωθούν θα αλλεργικά επεισόδιά τα οποία παρατηρούνται συχνά στα άτομα αυτά. Μετά την έναρξη της παρατηρήθηκε ότι επέφερε θετικά αποτελέσματα όσο αφορά την συμπεριφορά και την προσοχή των ατόμων. Η λογική της δίαιτας βασίζεται στον αποκλεισμό τεχνικών χρωστικών, αρωματικών συντηρητικών, ασπαρτάμης και σαλικυλικών. Οι συγκεκριμένες ουσίες φαίνεται να συνδέονται με την υπερκινητικότητα και έλλειψη προσοχής των ατόμων καθώς και διαταραχές συμπεριφοράς πχ επιθετικότητα. Τέλος η δίαιτα αυτή έγινε αποδεκτή στις Η.Π.Α από επιτροπή που ασχολείται σε εθνικό επίπεδο με πιστοποιημένες δίαιτες και τη παιδική υπερκινητικότητα   για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων  της υπερκινητικής συμπεριφοράς των ατόμων αυτών. Με την εφαρμογή της δίαιτας Feingold παρουσιάζεται βελτίωση στην συμπεριφορά, την προσοχή και στις εντερικές διαταραχές που συνήθως εμφανίζουν.

Συμπληρώματα διατροφής

 • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3, ω-6 είναι απαραίτητα για την φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς επιδρούν στην φαιά ουσία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς των παιδιών. Ένας στους τέσσερεις γονείς δίνει συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών οξέων στο παιδί τους. Ελλείψεις και ανισορροπία λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών στην παιδική ηλικία συγκεκριμένα εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς δυσλεξίας καθώς και απώλεια συγκέντρωσης. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα οξέα τα οποία προσλαμβάνονται στον οργανισμό μέσω της τροφής βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, ιχθυέλαια, και ψάρια, ύστερα από την χορήγηση τους παρατηρήθηκε βελτίωση των συμπτωμάτων κυρίως επιθετική συμπεριφορά και διαταραχές ύπνου λόγω υπερδραστηριότητας. Το σημαντικό είναι ότι όλα τα συμπληρώματα πρέπει να χορηγούνται από τον γιατρό κατόπιν συμβουλή διαιτολόγου, η αγνοία και η υπερβολική δοσολογία τους μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως διάρροια, πόνος, δυσπεψία, και  καούρες. Η φυσιολογική χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων είναι η δοσολογία έως 3 gr/kg τη μέρα παραπάνω από 3 γρ μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αιμοπεταλίων στο αίμα και αυξάνει τον κίνδυνο για αιμορραγικό επεισόδιο.
 • Μελατονίνη: Η μελατονίνη είναι η ορμόνη η οποία βοηθάει την βελτίωση του ύπνου και την αύξηση διάρκειας του. Συχνά τα παιδία με ΔΕΠΥ εμφανίζουν διαταραχές στον ύπνο, η μελατονίνη φαίνεται πως βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ύπνου όχι όμως στην θεραπεία.
 • Διάφορες έρευνες έχουν δείξει χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου και παιδιών με ΔΕΠΥ είναι σημαντική λοιπόν η συμπληρωματική του χορήγηση κατόπιν εντολή γιατρού και επικοινωνία με τον αρμόδιο διαιτολόγο.

Συμπέρασμα

Η ΔΕΠΥ είναι η πολυπαραγοντική διαταραχή και τα αίτια της δεν είναι ευρέως γνωστά. Η θεραπεία της βασίζεται σε συνδυασμό μεθόδων, μεταξύ αυτών είναι η υγιεινή διατροφή η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται εξιδεικευμένα στον κάθε άνθρωπο, ο οποίος πρέπει να επιβλέπεται τακτικά από τον διαιτολόγο και τον ιατρό του. Μέσω της ισορροπημένης διατροφής δεν εξαλείφονται τα συμπτώματα αλλά περιορίζονται και οι γονείς καλό θα ήταν να είναι προσεκτικοί με την χορήγηση συμπληρωμάτων όσο αφορά την δόση και την συχνότητα τους, πάντα υπό επίβλεψη του θεράποντα ιατρού.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Bloch MH, Mulqueen J. Nutritional supplements for the treatment of ADHD. Child Adolesc Psychiatr Clin N Am. 2014 Oct;23(4):883-97. doi: 10.1016/j.chc.2014.05.002.

Ιστοσελίδες

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Βασιλεία Φουντουλάκη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://nlabdiet.blogspot.com/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.