Παιδική κολύμβηση
Γράφει: Παρουτσόγλου Ευγενία, Μαία
Τα βρέφη και τα νήπια λατρεύουν το νερό. Η πρώτη επαφή του μωρού με το νερό γίνεται μέσα στην κοιλιά της μαμάς του, μια που για εννέα μήνες κολυμπάει στο αμνιακό υγρό, γεγονός που διευκολύνει τη μετέπειτα εξοικείωση του με το νερό.
Οι γιατροί επιτρέπουν στο μωρό να κάνει τα πρώτα μαθήματα κολύμβησης από την ηλικία των 6 μηνών και μετά. Είναι ακριβώς η ηλικία που το μωρό καταφέρνει να βουτάει το κεφάλι του μέσα στο νερό χωρίς να πνίγεται και να επιπλέει σε ύπτια θέση. Όλη αυτή η προσπάθεια έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του, τις νοητικές του δεξιότητες, το θάρρος, την ευφυΐα, αλλά και την κοινωνικότητα του. Επιπλέον, βελτιώνεται η αίσθηση της ισορροπίας του, οι μύες γυμνάζονται και ταυτόχρονα χαλαρώνουν, δυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα, το καρδιαγγειακό και οστεομυικό του σύστημα, καθώς και οι πνεύμονες του.
Επίσης, η κολύμβηση το βοηθάει να αναπτύξει θετικά στοιχεία για την προσωπικότητα του, όπως την υπομονή, την επιμονή, αλλά και την πειθαρχία.
Οι πρώτες προσπάθειες για να αγαπήσει το μωρό το νερό μπορούν να αρχίσουν στο σπίτι με το καθημερινό του μπάνιο. Αφήστε το αρκετή ώρα στο νερό, στη σωστή θερμοκρασία των 35 0C περίπου, γεμίστε την μπανιέρα με παιχνίδια και πλατσουρίστε μαζί του τραγουδώντας του και χαμογελώντας.
Τα μαθήματα γίνονται σε μικρή πισίνα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Το παιδί συνοδεύεται στο νερό από το γονέα του και ο δάσκαλος κολύμβησης καθοδηγεί.
Τι μπορούν να μάθουν;
Το παιδί μαθαίνει βασικές κολυμβητικές δεξιότητες με ρυθμούς που υπαγορεύονται από τις ικανότητες της ηλικίας και τη δεκτικότητα του. Ενδεικτικά, ένα βρέφος 6-12 μηνών μπορεί να εξοικειωθεί και να κρατά την αναπνοή του με το κεφάλι μέσα στο νερό, καθώς και να επιπλέει σε ύπτια θέση. Επίσης, οι συνοδοί των παιδιών αποκομίζουν πολύτιμες πληροφορίες! όσον αφορά στην ασφάλεια και στην εκπαίδευση στο νερό.
Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν τόσο μικρά
Το βασικό είναι να μάθουν να κολυμπούν. Ο ρόλος της ηλικίας είναι ο εξής: όσο πιο μικρά ξεκινήσουν, τόσο πιο ομαλή θα είναι η προσαρμογή τους στο υγρό στοιχείο και τόσο πιο εύκολα θα καθοδηγηθούν από τους εκπαιδευτές. Για παράδειγμα, ένα βρέφος μπορεί να οδηγηθεί πιο εύκολα απ' ότι ένα νήπιο 2 ετών. Τα βρέφη από 6 μηνών εκτελούν αντανακλαστικές κινήσεις και αντανακλαστικό κράτημα αναπνοής, όταν βρίσκονται κάτω από το νερό κι αυτό γιατί όταν βυθιστούν στο νερό, λόγω της αντανακλαστικής κίνησης της επιγλωττίδας, μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους χωρίς να γίνει κατάποση. Στα νήπια αυτό θα πρέπει να διδαχθεί από την αρχή, γιατί αυτή η αντανακλαστική κίνηση χάνεται καθώς μεγαλώνει το βρέφος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η εκμάθηση ξεκινάει τόσο νωρίς, ώστε να καλλιεργηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και να γίνει εκούσια δεξιότητα.
Πολλοί ερευνητές και επιστήμονες συμφωνούν ότι η αντανακλαστική κολύμβηση είναι η πρωτογενής κινητική συμπεριφορά που έχουν τα νεογνά στο νερό αμέσως μετά τη γέννα, ως φυλογενετική ανάμνηση από τη ζωή τους πριν γεννηθούν. Αν οι κινήσεις αυτές καλλιεργηθούν σωστά, μπορούν να γίνουν εκούσιες κολυμβητικές κινήσεις από τον 11 μήνα και μέσω κατάλληλων ερεθισμάτων και καθοδήγησης να οδηγήσουν στην εκμάθηση αυτόνομης κολύμβησης από 16 μηνών.
Το σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να μάθει να επιπλέει εξαρτάται από την προσωπικότητα του, την προσαρμοστικότητα του με το υγρό στοιχείο και από την ηλικία που ξεκίνησε. Υπάρχουν βρέφη που γύρω στην ηλικία των 12 μηνών κολυμπούν για 5 δευτερόλεπτα ανάμεσα σε δύο ενήλικες, ενώ κάποια άλλα μπορούν να κολυμπούν αυτόνομα από 16 μηνών.
Τι προσφέρει;
- ΣΩΜΑΤΙΚΑ: Η μυϊκή δύναμη που αναπτύσσουν τα παιδιά με το κολύμπι βοηθάει στο να περπατήσουν γρήγορα. Προάγεται η μυϊκή συναρμογή και η καρδιοαναπνευστική λειτουργία. ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ: Αναπτύσσεται η αντίληψη του, αλλάζοντας συνεχώς τις ασκήσεις.
- ΛΕΚΤΙΚΑ: Τα μωρά αντιδρούν σταδιακά καλύτερα στα ερεθίσματα της μητέρας και αντιγράφουν τα μωρά τα άλλα μωρά.
- ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ: Το νερό είναι ένα φυσικό περιβάλλον για τα μωρά, στο οποίο αισθάνονται ασφαλή και ήρεμα, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται εντονότερα το μητρικό ένστικτο, δίνοντας τη δυνατότητα στη μητέρα να παρατηρεί το μωρό της να εξελίσσεται.
Υπάρχουν κολυμβητικοί σύλλογοι που προσφέρουν ειδικά προγράμματα για μωρά και μαμάδες, πάντα, όμως, υπό την καθοδήγηση έμπειρου προσωπικού.
Σημαντικό είναι να παίρνονται κάποιες προφυλάξεις, όπως να ελέγχεται η θερμοκρασία της πισίνας αν είναι ικανοποιητική, να μη μένετε πάρα πολύ ώρα στο νερό, ειδικά αν το παιδί είναι βρέφος, να μην έχει το παιδί ρίγη ή πυρετό, καθώς επίσης και να ελέγχετε μήπως βγάζει κάποια εξανθήματα.
Εάν το μωρό είναι κουρασμένο, μπορείτε να βγείτε νωρίτερα και σε κάθε «δυσκολία» με τον τρόπο του σας ζητά να φύγετε. Επιμείνετε, όσο νομίζεται ότι είναι εφικτό. Το παιδί σ' αυτήν την πολύ σημαντική και ευαίσθητη περίοδο της ζωής του έρχεται σε επαφή με το ισχυρότερο και ευγενέστερο στοιχείο της, το νερό, στοιχείο που του είναι ήδη αναγνωρίσιμο. Στα χέρια της πιο οικείας και αγαπημένης μορφής της ΜΗΤΕΡΑΣ ή του ΠΑΤΕΡΑ και με την καθοδήγηση του δασκάλου, καλλιεργεί δεξιότητες με ευχάριστο και απόλυτα ασφαλή τρόπο.
Τα οφέλη είναι ανεκτίμητα και τα αποτελέσματα ορατά. Το παιδί έχει εισέλθει με όμορφο τρόπο στο πρώτο σχολείο της ζωής του, μέσα στο οποίο μαθαίνει να αγαπά τη ΜΑΘΗΣΗ, αποκτά ΓΝΩΣΕΙΣ, αυξάνει το ευγενές αθλητικό πνεύμα της άμιλλας και της προσπάθειας και, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, ισχυροποιεί τη θέληση και ισορροπεί πνεύμα και σώμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η σωματική, πνευματική και ψυχική ισορροπία του παιδιού, δηλαδή η ΥΓΕΙΑ του!!!
Παρουτσόγλου Ευγενία
Μαία
Πηγή: Σύμβουλος Υγείας
Τελευταία άρθρα από τον/την .
- Το Nusinersen Εγκρίθηκε στην ΕΕ ως η Πρώτη Θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA)
- Παρουσίαση δεδομένων για τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma
- Γυναικολογία: Κολπική ατροφία, Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα κατά την εγκυμοσύνη και τον Θηλασμό
- Πρωτοποριακή Συνδυαστική Θεραπεία για τον Καρκίνο του Εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV)
- Τροφές για σούπερ ενυδάτωση το καλοκαίρι