Web
Analytics
Καλοκαίρι: Προσοχή, κυρίως στα παιδιά που είναι τα πιο ευάλωτα άτοµα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Καλοκαίρι: Προσοχή, κυρίως στα παιδιά που είναι τα πιο ευάλωτα άτοµα

Γράφει: Ευγενία Μ. Λάζαρη, Επιµελήτρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκοµείου Metropolitan

 

Το καλοκαίρι έφτασε και µας δελεάζει η ιδέα της θάλασσας, των διακοπών και των ατελείωτων ωρών που θα περάσουµε στην ύπαιθρο και φυσικά κάτω από τον καυτό ήλιο. Η έντονη έκθεση όµως στην ηλιακή ακτινοβολία κρύβει κινδύνους που θα πρέπει να λάβουµε υπόψη τόσο για εµάς αλλά και ιδιαίτερα για τα παιδιά µας. Σε περιόδους καύσωνα, τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι πιο επιρρεπή στις επιπτώσεις υψηλών θερµοκρασιών σε σχέση µε τους ενήλικες. Και αυτό γιατί η σχέση της επιφάνειας σώµατος προς τον όγκο του είναι µεγαλύτερη στα παιδιά και έχει ως αποτέλεσµα να αυξάνεται πολύ πιο εύκολα η θερµοκρασία σώµατος.

Επίσης, από το µεταβολισµό ενός παιδιού παράγεται περισσότερη θερµότητα ανά µάζα σώµατος σε σχέση µε τους ενήλικες. Και τέλος, τα παιδιά έχουν λιγότερη εφίδρωση από τους ενήλικες που συνεπάγεται και µειωµένη ικανότητα ελάττωσης της θερµοκρασίας του σώµατος. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταµένη έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο καύσωνα προς αποφυγή θερµικής εξάντλησης και θερµοπληξίας. Θερµοπληξία συµβαίνει όταν η θερµοκρασία του σώµατος αυξάνεται ανεξέλεγκτα και απότοµα, ενώ παράλληλα σταµατάει να λειτουργεί ο ρυθµιστικός µηχανισµός της εφίδρωσης. Η θερµοκρασία του σώµατος µπορεί να υπερβεί τους 40 βαθµούς Κελσίου και αν δεν αντιµετωπιστεί αµέσως ενδέχεται να προκαλέσει µόνιµη αναπηρία ή να αποβεί µοιραία. Στα συµπτώµατα της θερµοπληξίας συµπεριλαµβάνονται η υπερβολική θερµοκρασία σώµατος, ερυθρό και ξηρό δέρµα, κεφαλαλγία, ναυτία, ζάλη, σύγχυση, ταχυκαρδία, ταχύπνοια και απώλεια συνείδησης. Στην περίπτωση αυτή το παιδί πρέπει αµέσως να µεταφερθεί στο νοσοκοµείο, ενώ παράλληλα πρέπει να γίνουν προσπάθειες ελάττωσης της θερµοκρασίας του σώµατος αφαιρώντας τα ρούχα και τυλίγοντας το παιδί µε δροσερές, βρεγµένες πετσέτες.

Και ακόµα κάποιες γενικές πληροφορίες προστασίας των παιδιών κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς µήνες:

 • να φορούν ελαφρά, ανοιχτόχρωµα, άνετα ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν µεγαλύτερη επιφάνεια του σώµατος, καθώς επίσης καπέλα και γυαλιά ηλίου όταν βγαίνουν έξω.
 • να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο µεταξύ 10πµ και 4µµ που η ακτινοβολία είναι ισχυρότερη.
 • να πίνουν πολλά υγρά ακόµα και αν δεν τα ζητούν και να τρώνε ελαφρά και συχνά γεύµατα.
 • χρησιµοποιείτε αντηλιακή κρέµα µε δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Θα πρέπει να εφαρµόζετε το αντηλιακό τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες ή µετά από κολύµπι ή υπερβολική εφίδρωση. Μεγαλύτερη προσοχή στην χρήση αντηλιακού χρειάζονται τα παιδιά κάτω των 6 µηνών τα οποία θα πρέπει να µην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αποφυγή του ήλιου, θα πρέπει να εφαρµόζετε µικρή µόνο ποσότητα αντιηλιακού στις εκτεθειµένες περιοχές.
 • να αποφεύγουν την έντονη άσκηση και να παραµένουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε δροσερούς χώρους.

Στο αυτοκίνητο

Το καλοκαίρι, επίσης, σηµαίνει περισσότερα ταξίδια και µετακινήσεις µε αυτοκίνητο και για αποστάσεις µεγαλύτερες από το σύνηθες σε δρόµους µε αυξηµένη κίνηση. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα χιλιάδες παιδιά τραυµατίζονται σοβαρά ή χάνουν τη ζωή τους από ατυχήµατα, κυρίως τροχαία, γι'αυτό και η σωστή χρήση των ειδικών καθισµάτων στο αυτοκίνητο είναι πολύ σηµαντική. Εξάλλου, από το 1997, ύστερα από ψήφιση σχετικού νόµου, η χρήση παιδικού καθίσµατος έχει γίνει υποχρεωτική και στη χώρα µας. Για τη σωστή τοποθέτηση και ασφαλή µεταφορά του παιδιού σας στο αυτοκίνητο υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες.

Τα παιδιά µέχρι την ηλικία του ενός έτους και βάρος έως 9 κιλά πρέπει να κάθονται σε καθίσµατα στραµµένα προς τα πίσω. Υπάρχουν δύο κατηγορίες τέτοιων καθισµάτων, αυτά ειδικώς για βρέφη καθώς και τα καθίσµατα για βρέφη αλλά και για µεγαλύτερα παιδιά (convertible ή µετατρεπόµενα). Σε αυτό το σηµείο αξίζει να σηµειωθεί ότι αν το παιδί είναι πάνω από 9 κιλά πριν από την ηλικία των 12 µηνών θα πρέπει να συνεχίσει να ταξιδεύει σε κάθισµα που βλέπει προς τα πίσω µέχρι να γίνει 12 µηνών. Τα ειδικά καθίσµατααποκλειστικώς για βρέφη είναι συνήθως κατασκευασµένα για να βλέπουν µόνο προς τα πίσω και χρησιµοποιούνται έως τα 10-15 κιλά (ανάλογα µε το µοντέλο). Συνήθως, έχουν µία βάση που παραµένει µόνιµα στο αυτοκίνητο και το κάθισµα κλειδώνει σε ειδική υποδοχή της βάσης και φέρει χειρολαβές για εύκολη µεταφορά του παιδιού στο κάθισµα και εκτός του αυτοκινήτου. Το µετατρεπόµενο κάθισµα έχει το πλεονέκτηµα ότι µπορεί να χρησιµοποιηθεί και στραµµένο προς τα πίσω τους πρώτους µήνες, αλλά και στραµµένο προς τα εµπρός αργότερα, δηλαδή χρησιµοποιείται από παιδιά και άνω των 12 µηνών έως και τα 18-25 κιλά (ανάλογα µε το µοντέλο). Τα καθίσµατα αυτά έχουν όµως το µειονέκτηµα ότι δεν αποσπώνται από τη βάση και εποµένως δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν για τη µεταφορά του παιδιού και εκτός του αυτοκινήτου. Τέλος, τα παιδιά από 20-36 κιλά ή 4-8 ετών (ανάλογα µε το µοντέλο) θα πρέπει να κάθονται σε «ανυψωτικά» καθίσµατα χρησιµοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου. Συνήθως, τα παιδιά άνω των 8-10 ετών ή µε ύψος 140 εκατοστών µπορούν να κάθονται στο κανονικό κάθισµα και να χρησιµοποιούν τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου. Και κάποιες γενικές συµβουλές όσον αφορά το θέµα των παιδικών καθισµάτων και την ασφάλεια του παιδιού σας στο αυτοκίνητο:

 • όταν εγκατασταθεί σωστά το παιδικό κάθισµα δεν θα πρέπει να µπορεί να µετακινηθεί περισσότερο από 2,5 εκατοστά από πλευρά σε πλευρά.
 • όλα τα παιδιά κάτω των 13 ετών πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισµα.
 • η πιο ασφαλής θέση είναι το µέσον του πίσω καθίσµατος.
 • η χειρότερη θέση είναι στην αγκαλιά σας στο µπροστινό κάθισµα. Σε περίπτωση ατυχήµατος το παιδί θα στριµωχτεί µεταξύ του σώµατός σας και του εσωτερικού του αυτοκινήτου µε σοβαρότατο κίνδυνο τραυµατισµού.
 • τοποθετείστε το κάθισµα που κοιτάει προς τα πίσω σε γωνία 45 µοιρών ώστε το κεφάλι του παιδιού να µην πέσει προς τα εµπρός.
 • ύστερα από ένα σηµαντικό τρακάρισµα, το παιδικό κάθισµα πρέπει να αλλαχθεί.
 • ένα παιδί µπορεί να δεθεί µε τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου αν το διαγώνιο τµήµα της ζώνης περνάει από τη µέση της απόστασης µεταξύ του λαιµού και της άκρης του ώµου, καθώς επίσης και το κάτω µέρος της ζώνης θα πρέπει να εφαρµόζει στο άνω µέρος των µηρών και όχι στην κοιλιά.
 • βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε και ακολουθήσατε µε προσοχή τις οδηγίες σωστής εγκατάστασης και τις προδιαγραφές του καθίσµατός σας.

Οι λοιμώξεις

Φυσικά το καλοκαίρι παρατηρούνται και επιδηµίες κυρίως από εντεροϊούς που προσβάλλουν συχνότερα τα παιδιά.

Οι εντεροϊοί αποκαλούνται και «ιοί του καλοκαιριού» διότι η συχνότητα των λοιµώξεων είναι µεγαλύτερη κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς µήνες. Η οµάδα των εντεροϊών περιλαµβάνει τους ιούς coxsackie, τους echoιούς και τους εντεροϊούς. Στην κατηγορία αυτή περιλαµβάνονται και οι ιοί της πολιοµυελίτιδας που λόγω της επιτυχηµένης εφαρµογής του προγράµµατος εµβολιασµού κατά της πολιοµυελίτιδας, η λοίµωξη αυτή είναι πλέον σπάνια στις περισσότερες αναπτυγµένες χώρες. Ο άνθρωπος αποτελεί το µοναδικό ξενιστή. Οι ιοί µεταδίδονται από άτοµο σε άτοµο κυρίως από την εντεροστοµατική οδό αλλά και από την αναπνευστική οδό. Μετά τον αρχικό ενοφθαλµισµό στο ανώτερο αναπνευστικό ή
στο πεπτικό σύστηµα, ο ιός πολλαπλασιάζεται αρχικά τοπικά από όπου και καταλήγει σε πολλαπλές δευτερογενείς εστίες όπως στην καρδιά, στο δέρµα, στο περικάρδιο, στους πνεύµονες, στο ήπαρ, στον εγκέφαλο, στο νωτιαίο µυελό. To στάδιο αυτό συµπίπτει µε την εµφάνιση της κλινικής νόσου. Με την ακόλουθη ανάπτυξη των αντισωµάτων, περίπου κατά την έβδοµη ηµέρα της λοίµωξης, παρατηρείται η αρχή της ύφεσης της κλινικής εικόνας.

Η γενική παθοφυσιολογία και οι κλινικές εκδηλώσεις εξαρτώνται από την συγκεκριµένη οµάδα εντεροϊών που προσβάλλει κατά προτίµηση συγκεκριµένα όργανα. Παρότι ένα µεγάλο ποσοστό λοιµώξεων από εντεροϊούς (µη πολιοµυελίτιδας) είναι ασυµπτωµατικές, η λοίµωξη από εντεροϊό εκδηλώνεται συνήθως ως µη ειδικό εµπύρετο νόσηµα που συνοδεύεται από κεφαλαλγία, φαρυγγίτιδα, εξάνθηµα, γενικευµένες µυαλγίες και κακουχία και διαρκεί περίπου 3 - 4 ηµέρες.

Όσον αφορά το αναπνευστικό σύστηµα, οι κλινικές εκδηλώσεις περιλαµβάνουν ρινική καταρροή, επιπεφυκίτιδα, φαρυγγίτιδα, στοµατίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, πνευµονία και πλευροδυνία ενώ τα συµπτώµατα από τη λοίµωξη του γαστρεντερικού συστήµατος εκδηλώνονται ως διαρροϊκές κενώσεις, έµετοι και κοιλιακό άλγος.

Το σύνδροµο χεριών - ποδιών - στόµατος, που παρατηρείται συχνά κυρίως στην παιδική ηλικία τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς µήνες, οφείλεται σε εντεροϊούς. Η νόσος αυτή χαρακτηρίζεται κυρίως από υψηλό πυρετό και την παρουσία εξελκώσεων στην γλώσσα και στο στοµατικό βλεννογόνο σε συνδυασµό µε φυσαλιδώδεις ή ερυθρές κηλιδώδεις δερµατοπάθειες των χεριών και των ποδιών και, µερικές φορές, των γλουτών.

Παρά το γεγονός ότι η ασθένεια είναι αυτοπεριοριζόµενη, η πιο συνηθισµένη επιπλοκή είναι η αφυδάτωση από την άρνησης λήψης υγρών λόγω της δυσκαταποσίας.
Αξίζει επίσης να σηµειωθεί ότι οι εντεροϊοί αποτελούν το συχνότερο αίτιο (σε ποσοστό µεγαλύτερο από 80%) του εποχιακού συνδρόµου άσηπτης µηνιγγίτιδας που παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς µήνες.

Για τις λοιµώξεις που οφείλονται σε εντεροϊούς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

Η αγωγή περιορίζεται στη συµπτωµατική υποστήριξη του ασθενούς και την αντιµετώπιση των επιπλοκών. Η πρόγνωση της µηνιγγίτιδας από εντεροϊούς είναι συνήθως άριστη στα παιδιά και στους ενήλικες.

 

Ευγενία Μ. Λάζαρη
Επιµελήτρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκοµείου Metropolitan
 
 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περιοδικό Γιατρεύω

Περιοδική έκδοση της επιστημονικής εταιρείας του Νοσοκομείου Metropolitan

Ιστότοπος: https://www.metropolitan-hospital.gr/el/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.