Web
Analytics
Πως ο καιρός επηρεάζει τις ρευματικές παθήσεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πως ο καιρός επηρεάζει τις ρευματικές παθήσεις

Γράφει: Δήμος Κ. Πατρίκος, Διευθυντής Ρευματολόγος στο Metropolitan

 

«Θ’ αλλάξει ο καιρός, πονούν οι αρθρώσεις μου». Πάρα πολλές είναι οι φορές που ακούμε αυτή τη φράση από συνανθρώπους μας υγιείς ή με προβλήματα στις αρθρώσεις. Εύλογο είναι το ερώτημα που προκύπτει για το πώς το αντιλαμβάνονται και τι συμβαίνει ακριβώς στις περιπτώσεις αυτές. Επηρεάζει ο καιρός τις αρθρώσεις και γενικότερα τις ρευματικές παθήσεις;

Επιστημονική απάντηση μέχρι σήμερα στο θέμα δεν υπάρχει, τουλάχιστον τέτοια που να αιτιολογεί ικανοποιητικά το φαινόμενο.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, δύο στους τρεις απ’ όσους έλαβαν μέρος ήταν σίγουροι ότι ο καιρός επηρέαζε τον πόνο στις αρθρώσεις και μάλιστα ανέφεραν ότι το φαινόμενο άρχιζε πριν από την έλευση της κακοκαιρίας.

Πώς όμως επηρεάζει ο καιρός τις αρθρώσεις; Όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχει μια οριστική επιστημονική απάντηση στο θέμα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες από τις οποίες η επικρατέστερη είναι αυτή της ατμοσφαιρικής πίεσης. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναφέρουν πως ο πόνος χειροτερεύει σε περιόδους υγρασίας, βροχερού καιρού, φαίνεται ότι δεν είναι το κρύο, ο άνεμος, η βροχή, το χιόνι που ευθύνονται αλλά κυρίως η βαρομετρική πίεση. Όταν λέμε βαρομετρική πίεση, πολύ απλά εννοούμε το βάρος της ατμόσφαιρας που μας περιβάλλει. Αν παρομοιάσουμε τους ιστούς που περιβάλλουν τις αρθρώσεις με μπαλόνι, η υψηλή βαρομετρική πίεση που πιέζει το σώμα απ’ έξω δεν επιτρέπει στους ιστούς να διασταλούν. Όμως στις περιπτώσεις κακοκαιρίας η βαρομετρική πίεση πέφτει. Αυτή η χαμηλή πίεση επιτρέπει τη διαστολή των ιστών που μπορεί να προκαλούν πίεση στην άρθρωση και κατά συνέπεια πόνο.

Επιπλέον φαίνεται ότι όσοι υποφέρουν από χρόνιο πόνο, από τραυματικές κατα- στάσεις ή αρθρίτιδα, έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις νευρικές τους απολήξεις, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται πιο εύκολα τον πόνο. Αυτή η ευαισθησία αυξάνει στις περιπτώσεις χαμηλών βαρομετρικών. Τη θεωρία αυτή έρχεται να συμπληρώσει και μια άλλη υπόθεση, ότι δηλαδή οι αρθρώσεις διαθέτουν υποδοχείς οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις μεταβολές της πίεσης της ατμόσφαιρας που ονομά- ζονται τασεοϋποδοχείς. Ο ερεθισμός τους από τις αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης, ιδιαίτερα η πτώση της, θεωρείται υπεύθυνη για το φαινόμενο της εμφάνισης πόνων με τις αλλαγές του καιρού.

Η θεωρία αυτή των βαρομετρικών αλλαγών φαίνεται να είναι η επικρατέστερη του φαινομένου. Εν μέρει θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί και από το φαινόμενο που συμβαίνει, όταν πετάμε με αεροπλάνο για πολλές ώρες και βλέπουμε τα άκρα μας να πρήζονται, κάτι που δεν συμβαίνει για παράδειγμα όταν καθόμαστε στο γραφείο μας για ίσο χρονικό διάστημα.

Εκτός όμως των πόνων στις αρθρώσεις, ο καιρός μπορεί να επηρεάζει και άλλα σημεία και συμπτώματα κάποιων ρευματικών νοσημάτων. Συχνότερη και πολύ εμφανής είναι η επίδραση στο φαινόμενο Raynaud. Το Raynaud είναι μια διαταραχή στα αγγεία κυρίως των άκρων, που συμβαίνει είτε σαν ανεξάρτητο φαινόμενο είτε συνοδεύει κάποια ρευματικά νοσήματα σαν σύμπτωμα, όπως το Σκληρόδερμα και τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο. Είναι μια κατάσταση που αναπαράγεται κυρίως με την έκθεση των άκρων σε κρύο περιβάλλον, οπότε λόγω της σύσπασης των αγγείων που προκαλεί κακή αιμάτωση, τα χέρια αλλάζουν χρώμα από λευκό σε μελανό και μετά επανέρχονται στο φυσιολογικό όταν επαναθερμανθούν.

Μια άλλη, τέλος, εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί στο φαινόμενο της επίδρασης του καιρού στις αρθρώσεις, είναι ότι ο κακός καιρός επηρεάζει τον ψυχισμό μας, με αποτέλεσμα η κακή διάθεση να μας κάνει να είμαστε πιο ευαίσθητοι στην αντίληψη του πόνου. Είναι διαπιστωμένο ότι οι περισσότερες ρευματολογικές παθήσεις επιδεινώνονται σε περιόδους έντονου άγχους και ψυχικής φόρτισης, καθώς και ότι ψυχολογικές παράμετροι μπορεί να εμπλέκονται στην παθολογία των ρευματικών νοσημάτων.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης δεν απαιτεί ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, είναι προσωρινή και δεν αποτελεί νόσημα. Προληπτικά μέτρα που αφορούν στο ζεστό ντύσιμο, κατάλληλη θερμοκρασία του δωματίου, χρήση γαντιών, άσκηση για αποφυγή της δυσκαμψίας, καθώς και στην προσπάθεια βελτίωσης του ψυχισμού μας μπορούν να μειώσουν το φαινόμενο. Σε περίπτωση που οι πόνοι επιμένουν, τότε θα χρειαστεί η ιατρική συμβολή του ρευματολόγου.

 

Δήμος Κ. Πατρίκος
Διευθυντής Ρευματολόγος στο Metropolitan
 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περιοδικό Γιατρεύω

Περιοδική έκδοση της επιστημονικής εταιρείας του Νοσοκομείου Metropolitan

Ιστότοπος: https://www.metropolitan-hospital.gr/el/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.