Web
Analytics
10 ερωτήσεις στον παιδίατρο για τη χοληστερίνη των παιδιών - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

10 ερωτήσεις στον παιδίατρο για τη χοληστερίνη των παιδιών

Απαντά ο κ. Δημήτριος Π. Χιώτης, Παιδίατρος Ενδοκρινολόγος

 

Τι προβλήματα προκαλεί η υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά; Ποια είναι τα αίτια; Υπάρχουν συμπτώματα; Από πότε τα παιδιά πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο; Ποιος ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας; Ο κ. Δημήτριος Π. Χιώτης, παιδίατρος ενδοκρινολόγος, απαντά στις απορίες μας.

1. Τι ακριβώς είναι η χοληστερίνη και πότε δημιουργεί προβλήματα στην υγεία;

Η χοληστερίνη αποτελεί ένα από τα χρησιμότερα μόρια του οργανισμού μας. Χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαν να σχηματιστούν οι μεμβράνες των κυττάρων, να συντεθούν ορμόνες και να γίνει ομαλά η πέψη των τροφών. Σημαντικό ποσό της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο πλάσμα του αίματος προσλαμβάνεται από τις τροφές. Από τη μια, λοιπόν, η διατήρηση του ισοζυγίου της χοληστερίνης στον οργανισμό εξασφαλίζει και την ομαλή λειτουργία του, από την άλλη όμως -όταν αυτό διαταραχθεί- προκαλείται μια σειρά προβλημάτων, με κορυφαίο τις καρδιοπάθειες.  

2.Πόσο συχνή είναι η εμφάνιση υψηλής χοληστερίνης στα παιδιά;

Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης με τη μέση ηλικία και το γήρας. Όμως, πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να απασχολεί και πολύ νεαρές ηλικίες, δηλαδή, παιδιά και εφήβους. Συγκεκριμένα, σε αυτές τις ηλικίες ως φυσιολογική τιμή χοληστερίνης θεωρείται η κάτω των 170 mg/dl, ενώ η άνω των 200 mg/dl εκτιμάται ως υψηλή. Αξίζει να σημειωθεί πως οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες -οι οποίες συνδέουν τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο πλάσμα παιδιών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών σε μεγαλύτερη ηλικία- πληθαίνουν συνεχώς και ωθούν τους ειδικούς στο να συστήνουν μέτρα πρόληψης.

3. Υπάρχουν συμπτώματα;

Δυστυχώς, η υπερχοληστερολαιμία είναι σιωπηρή νόσος. Δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να εμφανιστούν επιπλοκές - που στην παιδική ηλικία είναι σπάνιες. Ωστόσο, η στεφανιαία νόσος και η αθηρωμάτωση μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται από την παιδική ή εφηβική ηλικία. Ετσι, τα επίπεδα της ολικής -αλλά και της καλής και κακής- χοληστερίνης στο αίμα είναι ανάλογα με την έκταση των πρώιμων αθηρωματικών πλακών σε παιδιά και εφήβους.

4. Τι προβλήματα προκαλεί η υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά;

Η υπερχοληστερολαιμία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, αλλά, για να δημιουργηθεί σημαντική βλάβη στον οργανισμό, μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (γύρω στα 15 με 20 χρόνια). Συνεπώς, ελέγχοντας τη χοληστερίνη, αποτρέπουμε τα σοβαρά προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος στην αρχή της ενηλικίωσης. Επιπρόσθετα, οι γονείς καλό είναι να λάβουν υπόψη ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο πλάσμα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες -σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό- να γίνουν ενήλικοι με υπερχοληστερολαιμία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

5. Πού οφείλεται η εμφάνιση υπερχοληστερολαιμίας στα παιδιά;

Η αυξημένη χοληστερίνη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Κατ' αρχάς στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά ζωικά λιπαρά και κορεσμένα λίπη. Σημαντικός παράγοντας είναι και η κληρονομική διαταραχή, στην οποία ο μεταβολισμός της χοληστερίνης δεν είναι φυσιολογικός. Αλλωστε, τα παιδιά που εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα στο πλάσμα συνήθως προέρχονται από οικογένειες με αντίστοιχο ιστορικό. Αυτό αποδίδεται τόσο σε γενετικούς παράγοντες, όσο και στο γεγονός ότι το διατροφικό περιβάλλον είναι κοινό για όλη την οικογένεια. Τέλος, ρόλο παίζουν και νόσοι που αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή νοσήματα των νεφρών και του ήπατος.

6. Από πότε τα παιδιά πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο;

Η εξέταση για χοληστερίνη είναι χρήσιμο να γίνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των δύο ετών, αφού νωρίτερα δεν δίνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Κατά προτεραιότητα, πρέπει να ελέγχονται τα παιδιά που είναι υπέρβαρα. Ωστόσο στο πλαίσιο του προληπτικού αιματολογικού ελέγχου, καλό είναι να εξετάζονται όλα τα παιδιά, αφού στο 90% των περιπτώσεων το εύρημα είναι τυχαίο. Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος σε παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή όταν ο ένας τουλάχιστον από τους δύο γονείς έχει παρουσιάσει αυξημένη χοληστερίνη ή έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη των 55 χρόνων.

7. Εφόσον διαπιστωθεί αυξημένη χοληστερίνη, θα χρειαστεί φαρμακευτική αντιμετώπιση;

Η θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας στα παιδιά είναι κυρίως διατροφική, ενώ φάρμακα δίνονται σε πολύ λίγα παιδιά, που έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ειδικότερα, μια σειρά διατροφικών συστάσεων στοχεύει στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερίνης των παιδιών και εφήβων στα κανονικά επίπεδα. Σύμφωνα με αυτές, η θρεπτική επάρκεια επιτυγχάνεται με τη λήψη μεγάλης ποικιλίας τροφών. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% των θερμίδων που καταναλώνονται, το δε σύνολο του λίπους δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% των θερμίδων.

8. Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας;

Ο ρόλος της διατροφής για τη διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα είναι πολύ σημαντικός, όπως και για την πρόληψη της εμφάνισης της στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό, αλλά και σε εκείνα που δεν έχουν «ενδείξεις», όπως παχυσαρκία ή κληρονομικότητα. Αν η χοληστερίνη είναι συνάρτηση της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής ή της παχυσαρκίας, τότε με την προσεγμένη διατροφή μπορούμε πολύ εύκολα να την ελέγξουμε. Στην πραγματικότητα, η «δίαιτα» που προτείνεται για την αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης στα παιδιά είναι το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

9. Πρακτικά πώς μπορούν οι γονείς να περιορίσουν τη χοληστερίνη και τα λιπαρά από τις τροφές;

Να προτιμούν τα ψητά και τα βραστά φαγητά από τα τηγανητά. Έχει σημασία να αφαιρούν την πέτσα από τα πουλερικά και το ορατό λίπος από το κρέας, προτού το μαγειρέψουν. Να αποφεύγουν το βούτυρο και τη μαργαρίνη και να χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο. Αν το προσθέτουν στο τελείωμα του φαγητού ή και ωμό στο πιάτο, ωφελεί ακόμη περισσότερο την υγεία των παιδιών και όλης της οικογένειας.

10. Υπάρχει κάποιος περιορισμός στο γάλα που καταναλώνουν τα παιδιά;

Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, τα παιδιά έως 6 ετών πρέπει να πίνουν πλήρες γάλα. Όμως, μετά την ηλικία αυτή -και εφόσον υπάρχει υπόδειξη του παιδιάτρου-, μπορεί το παιδί να πίνει γάλα με 1,5% λιπαρά.

 

Της Έλενας Κιουρκτσή

 

Πηγή: Popular Medicine

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.