Web
Analytics
Νέα Ευρήματα για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Νέα Ευρήματα για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Από: The Johns Hopkins Medical Letter

 

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (Chronic Fatigue Syndrome:CFS), γνωστό και ως «μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα», περιγράφεται από τους ειδικούς ως μια περίπλοκη και συγκεχυμένη κατάσταση, που ταλαιπωρεί τέσσερα εκατομμύρια άτομα μόνο στις ΗΠΑ. Το βασικό της σύμπτωμα είναι η χρόνια κόπωση, που συχνά δεν ξεπερνιέται με την ξεκούραση.

«Το χαρακτηριστικό της πάθησης είναι η έντονη εξάντληση που παρεμβαίνει στις δραστηριότητες», δηλώνει ο Peter Rowe, ιατρός, καθηγητής Παιδιατρικής στο Johns Hopkins & Sunshine Natural Wellbeing Foundation. Την κόπωση μπορεί να συνοδεύουν κι άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία στη σκέψη και τη συγκέντρωση. Επίσης, τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. «Ένα άτομο θα μπορούσε να μην έχει εκδηλώσεις από τις νοητικές λειτουργίες, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να έχει έντονο πρόβλημα, σε σημείο που να μην μπορεί να διαβάσει», δηλώνει ο Dr. Rowe.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η ασθένεια αυτή καθιστά ανίκανους περίπου το 25% των πασχόντων, εγκλωβίζοντάς τους στο σπίτι.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Αρχικά οι ειδικοί νόμιζαν ότι επρόκειτο για μια ψυχολογική νόσο που πρόσβαλλε κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας. Στην πραγματικότητα όμως, το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης προσβάλλει άτομα όλων των κοινωνικοοικονομικών ομάδων. Εάν και είναι πολύ συνηθισμένο σε άτομα που διανύουν τη δεκαετία των σαράντα και των πενήντα, μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Και οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα συμπτώματα σίγουρα δεν βρίσκονται μόνο στο μυαλό των ασθενών, αλλά υπάρχουν.

Για λόγους οι οποίοι δεν είναι ακόμα γνωστοί, το σύνδρομο εμφανίζεται τέσσερις με πέντε φορές συχνότερα σε γυναίκες, ενώ μια έρευνα υποδηλώνει την ενδεχόμενη ύπαρξη κάποιας κληρονομικής συνιστώσας. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Dr Rowe διαπίστωσε ότι αυτοί που έχουν υπερελαστικές αρθρώσεις (οι οποίες κινούνται εύκολα πέραν των κανονικών ορίων) τείνουν να εμφανίζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Όσοι υποφέρουν από το σύνδρομο Ehlers – Danlos, που χαρακτηρίζεται από πολύ χαλαρές αρθρώσεις καθώς και από καθυστέρηση στην επούλωση των πληγών, πρώιμη φλεβίτιδα, υπερελαστικότητα του δέρματος και σπανίως εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία, αντιμετωπίζοντας επίσης αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.

Αναζητώντας την αιτία

Οι ειδικοί εργάζονται επί 25 χρόνια για να εντοπίσουν τις πιθανές αιτίες. Για αρκετό καιρό πίστευαν ότι ο ένοχος ίσως είναι κάποιος ιός. Γιατί συνέβαινε αυτό; «Το περασμένο αιώνα υπήρξε επιδημία του συνδρόμου», εξηγεί ο Dr Rowe, «και συχνά παρατηρείται μια οξεία έναρξη, η οποία θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το σύνδρομο είναι λοιμώδους προέλευσης. Πολλά άτομα περιγράφουν τη στιγμή που ασθένησαν σαν να προσβλήθηκαν αιφνίδια από κάποια λοίμωξη, όπως η γρίπη».

Το περασμένο φθινόπωρο, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science φάνηκε να επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι ένας ιός θα μπορούσε να προκαλέσει το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου 68 άτομα σε μια ομάδα 101 ασθενών με το σύνδρομο είχαν μολυνθεί από έναν ρετροϊό (XMRV). Μόνο 8 στα 218 άτομα χωρίς το σύνδρομο είχαν αντίστοιχη λοίμωξη. Ωστόσο, μία άλλη πρόσφατη μελέτη απέτυχε να επαναλάβει το αποτέλεσμα της πρώτης ομάδας. Αλλά οι δύο μελέτες δεν ήταν απόλυτα συγκρίσιμες, δηλώνει ο Dr Rowe.

Όσον αφορά τους λοιμώδεις παράγοντες, σε γενικές γραμμές «γνωρίζουμε ότι έχουν υπάρξει λοιμώδη ερεθίσματα. Αυτό που δεν είναι σίγουρο στην αλυσίδα των γεγονότων είναι το κατά πόσον το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης αντιπροσωπεύει χρόνια λοίμωξη ή κατά πόσον μια λοίμωξη θέτει σε κίνηση τη διεργασία της ασθένειας.

Διαταραχές στη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, της καρδιακής συχνότητας και της πίεσης του αίματος μπορούν επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο. Αυτή η θεωρία προέκυψε όταν ερευνητές επισήμαναν ότι ένας αριθμός ασθενών με το σύνδρομο υπέφεραν επίσης και από μια νευρογενή υπόταση. Πρόκειται για την αποτυχία επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και της καρδιάς, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, αδυναμία, κόπωση, ναυτία, σύγχυση, πόνους στο κεφάλι και στους μυς και εφίδρωση.

Άλλες πιθανότητες που εξετάστηκαν ως αιτίες του συνδρόμου, συμπεριλαμβάνουν κάποιο ενδεχόμενο πρόβλημα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, την ορμονική ανεπάρκεια, τη χημική υπερευαισθησία και την αυτοάνοση ασθένεια. Τα άτομα με χρόνια κόπωση μπορεί να εμφανίζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα συγκεκριμένους αυτοάνοσους δείκτες τους αίματος.

Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση

«Μπορεί να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη θεραπεία του συνδρόμου», δηλώνει ο Dr Rowe. Οι γιατροί συνήθως προσπαθούν να ταυτοποιήσουν και να καταπραΰνουν τα πιο προβληματικά συμπτώματα.

Σε έναν ασθενή με χρόνια κόπωση, για παράδειγμα, ο οποίος νοιώθει έντονη ζάλη και εμφανίζει λιποθυμίες, ο γιατρός μπορεί να σκεφτεί τη χορήγηση φαρμάκων για τη δυσλειτουργία του κυκλοφοριακού συστήματος. «Θα προσπαθήσουμε μάλιστα να επιλέξουμε ένα φάρμακο που θα προσφέρει ανακούφιση σε περισσότερα από ένα προβλήματα», δήλωσε ο Dr Rowe.

Για τους ασθενείς με έντονα νοητικά προβλήματα και ιδιαίτερα σ' εκείνους με οικογενειακό ιστορικό διαταραχής έλλειψης προσοχής, η ουσία μεθυλφαινυδάτη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Τα φάρμακα αυτά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στις περιπτώσεις κυκλοφοριακών προβλημάτων, όπως στη νευρογενή υπόταση.

Τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν βήτα – αποκλειστές. «Τα φάρμακα αυτά προλαμβάνουν τις ημικρανίες και εμποδίζουν την εμφάνιση του αντανακλαστικού που οδηγεί σε υπόταση», δηλώνει ο Dr Rowe.

Επίσης, υπάρχουν κι άλλες θεραπείες που μπορούν να χορηγηθούν σε όσους ταλαιπωρούνται από άλλα προβλήματα, όπως με τον ύπνο, γαστρεντερικά προβλήματα ή μυϊκούς και αρθρικούς πόνους.

Τέλος, η γνωσιακή ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική. Παρότι δεν αποτελεί ριζική θεραπεία, είναι δυνατόν να βοηθήσει τους ασθενείς να αντεπεξέλθουν σ' αυτή τη χρόνια κατάσταση.

Συμπερασματικά, ας είμαστε αισιόδοξοι. «Η έρευνα έχει προχωρήσει θεαματικά και δεν συγκρίνεται με τα σημείο όπου βρισκόμασταν πριν από 15 χρόνια», δηλώνει ο Dr Rowe. «Αν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, η συνεχιζόμενη έρευνα πιστεύω ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά αυτής της ασθένειας».

Καταστάσεις που συνυπάρχουν

Το 35%-70% των ατόμων με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης πληροί τα κριτήρια για την ινομυαλγία, πάθηση η οποία οδηγεί σε συμπτώματα κόπωσης, πόνους και ευαισθησία στις αρθρώσεις, στους μυς, τους τένοντες και σε άλλους μαλακούς ιστούς του σώματος. Άλλες συνήθεις συνυπάρχουσες καταστάσεις συμπεριλαμβάνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη. Επίσης, πολλά άτομα έχουν κι άλλες ασθένειες επιπλέον του συνδρόμου, όπως αλλεργίες και άσθμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, δείτε τον παθολόγο σας ή τον οικογενειακό σας γιατρό. Αφού λάβει το ιστορικό σας και σας εξετάσει, θα προτείνει εξετάσεις, ώστε να αποκλειστούν πιθανές αιτίες κόπωσης, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η αναιμία, η καρδιοπάθεια, η πνευμονοπάθεια ή η κατάθλιψη. Οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια της νόσου θα πρέπει να υποφέρουν από σοβαρή χρόνια κόπωση επί έξι μήνες ή και περισσότερο και να παρουσιάζουν τέσσερα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Εξασθενημένη βραχυπρόθεσμη μνήμη ή συγκέντρωση.
  • Πονόλαιμο.
  • Ευαισθησία στους λεμφαδένες.
  • Μυϊκούς πόνους.
  • Πόνους σε πολλαπλές αρθρώσεις χωρίς κοκκίνισμα ή πρήξιμο.
  • Ύπνο που δεν αναζωογονεί.
  • Πονοκεφάλους οι οποίοι άλλαξαν τύπο ή ένταση.
  • Εξάντληση που διαρκεί πάνω από 24 ώρες.

 

 

Άρθρο από το περιοδικό "Popular Medicine"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.