Web
Analytics
Πλήρης ενδοσκοπική χειρουργική μεσοσπονδύλιου δίσκου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πλήρης ενδοσκοπική χειρουργική μεσοσπονδύλιου δίσκου

Ο µυοσκελετικός πόνος είναι ένας από τους πιο συνηθισµένους λόγους επίσκεψης σε ιατρεία. Συγκεκριµένα, ο πόνος στη µέση είναι ο δεύτερος συχνότερος πόνος µετά τον πονοκέφαλο. Υπολογίζεται µάλιστα ότι περίπου το 85% των ανθρώπων θα βιώσει κάποια στιγµή στη ζωή πόνο στη µέση, γεγονός που οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, µεταξύ των οποίων η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία. Η εκγύµναση µερικών µόνο µυϊκών οµάδων για τις απλές καθηµερινές δραστηριότητες αλλάζει τη στήριξη του σώµατος, η οποία µακροπρόθεσµα οδηγεί στον εκφυλισµό των σπονδύλων. Άλλοι λόγοι εκφύλισης είναι η γήρανση, η φόρτιση του δίσκου και οι διαταραχές του κολλαγόνου.

Η κήλη µεσοσπονδύλιου δίσκου είναι µια συχνά απαντώµενη πάθηση και αφορά στην προβολή του δίσκου µέσα στο σπονδυλικό σωλήνα και πίεση πάνω σε ένα ή περισσότερα νεύρα. Η θεραπευτική αντιµετώπιση των ασθενών µε οσφυϊκή δισκοκήλη είναι αρχικά συντηρητική. Ωστόσο, εάν ο πόνος χειροτερεύει ή όταν παρατηρούνται νευρολογικά ελλείµµατα (π.χ. απώλεια µυϊκής ισχύος, κατάργηση αντανακλαστικών κ.λπ.), η χειρουργική επέµβαση αποτελεί τη µόνη θεραπευτική οδό.

Παρά τα καλά θεραπευτικά αποτελέσµατα των συµβατικών χειρουργικών επεµβάσεων, η βλάβη µπορεί να προκύψει ως συνέπεια του τραυµατισµού των ιστών από την επέµβαση. Οι λιγότερο τραυµατικές τεχνικές µπορούν να µειώσουν αυτόν τον κίνδυνο και τις συνέπειές του.

Οι ενδοσκοπικές επεµβάσεις εµφανίζουν πλεονεκτήµατα που τις καθιστούν ως τις πλέον κατάλληλες σε πολλές περιπτώσεις. Οι επεµβάσεις οσφυϊκής δισκεκτοµής µε πρόσθια και οπίσθια προσπέλαση εφαρµόζονται για περισσότερο από 20 χρόνια. Τελευταία, η πλάγια και η οπίσθια προσπέλαση αναπτύσσονται για την προσέγγιση και την αποµόνωση οσφυϊκών δισκοκηλών που βρίσκονται µέσα στο σπονδυλικό κανάλι.

Το ενδοσκοπικό σύστηµα Vertebris (Wolf) προσφέρει αρκετά πλεονεκτήµατα, όπως είναι η τοποθέτηση του συστήµατος φωτισµού και απεικόνισης ακριβώς στην επιφάνεια εργασίας, καθιστώντας δυνατή την ελαχιστοποίηση των τραυµατισµών όχι µόνο της οδού πρόσβασης, αλλά και των δοµών του σπονδυλικού καναλιού.

Ένα άλλο πλεονέκτηµα είναι η συνεχής ροή νερού, η οποία προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες οπτικής επαφής από το χειρισµό του νέου ενδοσκοπίου µε την τεχνική joystick. Επίσης, οι νευρικές δοµές προστατεύονται µε τη χρήση της πλάγιας λοξότµητης χειρουργικής θήκης που λειτουργεί ως άγκιστρο νεύρου. Όταν χρησιµοποιούνται σε συνδυασµό µε τα προσφάτως ανεπτυγµένα εργαλεία, αυτό αποτελεί µια πραγµατικά ελάχιστα επεµβατική τεχνική.

Η νέα μέθοδος

Όσον αφορά στην ΟΜΣΣ (Οσφυϊκή Μοίρα Σπονδυλικής Στήλης), η συγκεκριµένη µέθοδος συγκριτικά µε τη µέχρι τώρα χρησιµοποιούµενη µέθοδο της µικροσκοπικής δισκεκτοµής, η οποία αναµφισβήτητα αποτελεί τη µεγαλύτερη και κυριότερη µέθοδο χειρουργικής αντιµετώπισης, προσφέρει:

α) Τοπική αναισθησία σε σχέση µε τη γενική.
β) Μικρότερο χειρουργικό πόνο.
γ) Γρήγορη λειτουργική επαναδραστηριοποίηση.
δ) ∆εν προκαλεί χειρουργική αποσταθεροποίηση, µε αποτέλεσµα την αποφυγή της επανεπέµβασης για σπονδυλοδεσία.

Η επιλογή των ασθενών για τη µέθοδο της χειρουργικής επέµβασης γίνεται µε αυστηρά κριτήρια που αφορούν στην κλινική εικόνα, στη µαγνητική τοµογραφία και το ηλεκτροµυογράφηµα των ασθενών. Η ενδοσκοπική δισκεκτοµή χρησιµοποιεί την τεχνολογία των λέιζερ και της ραδιοσυχνότητας στη λογική της προσπάθειας της Mικροχειρουργικής.

 

 

Πηγή: Health (Ελεύθερος Τύπος)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κωνσταντίνος Λιαρόπουλος

Νευροχειρουργός

 

Ιστότοπος: www.neuroservices.gr/liaropoulos.php

Τελευταία άρθρα από τον/την Κωνσταντίνος Λιαρόπουλος

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.