Web
Analytics
Αυχενικός πόνος και δισκοκήλη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αυχενικός πόνος και δισκοκήλη

Ο αυχενικός πόνος προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάθε ηλικίας και οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων η κακή στάση του σώματος, το τραύμα στον αυχένα, η αυχενική δισκοκήλη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αυχενική μυελοπάθεια. Στα μεγαλύτερα άτομα οφείλεται κυρίως σε οστεόφυτα που εμφανίζονται στον αυχένα, ενώ στα νεαρότερα κυρίως σε δισκοκήλη.

Ο επίμονος, οξύς αυτός πόνος αντανακλά πολλές φορές στην πλάτη, την ωμοπλάτη, το ένα ή και τα δύο άνω άκρα, ενώ δύναται να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες, ορισμένες μάλιστα φορές ιδιαίτερα σημαντικές, όπως είναι η πλήρης παράλυση άνω και κάτω άκρων.

Οι ασθενείς που υποφέρουν από αυχενικό πόνο αρκετά συχνά δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις καθημερινές τους δραστηριότητες, απουσιάζουν αρκετές ημέρες το χρόνο από την εργασία τους, με επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα της ζωής τους όσο και στις οικονομικές απολαβές τους. Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με νευρολογική εξέταση του ασθενή και επιβοηθητικά με απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η απλή ακτινογραφία, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική, κατά περίπτωση, με τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων, αναλγητικών και κορτικοστεροειδών, την ακινητοποίηση με αυχενικό περιλαίμιο και την τοπική εφαρμογή θερμότητας. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και ένας φυσιοθεραπευτής με μαλάξεις, ισοθερμίες, διαθερμίες και υπέρηχους.

Σε μερικούς όμως ασθενείς τα παραπάνω μέσα αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οσον αφορά ειδικά την αυχενική δισκοκήλη -δηλαδή την προβολή μέρους του δίσκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, η οποία προκαλεί πίεση στο νωτιαίο μυελό ή και στο νεύρο που περνάει από την περιοχή αυτή- αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν πολλές χειρουργικές τεχνικές για την επίλυσή της, όπως αντικατάσταση δίσκου με οστικό αυτομόσχευμα, με αλλομόσχευμα και επιπρόσθετη εάν χρειάζεται σπονδυλοδεσία με πλάκα και βίδες. Η τεχνική αυτή οδηγεί σε ενοποίηση των σπονδύλων (σπονδυλοδεσία) και ακινητοποίηση αυτών.

Η τοποθέτηση τεχνητού δίσκου

Ο NUNEC είναι μια νέα τεχνική που έχει καλύτερα αποτελέσματα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε αρρώστους νέας και παραγωγικής ηλικίας που παρουσιάζουν πρόβλημα σε ένα ή δύο και σπανίως τρία επίπεδα.

Λόγω του απολύτως καλά ανεχόμενου, από τον οργανισμό του ασθενή, υλικού του, αλλά και της τεχνικής που χρησιμοποιείται για την τοποθέτησή του (μικροχειρουργική) αποτελεί μια απολύτως ασφαλή και με εξαιρετικά αποτελέσματα χειρουργική αντιμετώπιση της αυχενικής δισκοκήλης, που με τη βοήθεια της ρομποτικής φτάνει σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας και τελειότητας.

Βοηθάει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα την ελεύθερη κίνηση γύρω από το επίπεδο όπου έχει τοποθετηθεί ο τεχνητός δίσκος, η οποία δεν εξασφαλίζεται με άλλες τεχνικές. Επίσης, δεν παρουσιάζει επιπλοκές, όπως έκτοπη οστεοποίηση με αποτέλεσμα τον πόνο στην περιοχή της αυχενικής μοίρας.

Άλλες χειρουργικές τεχνικές απαιτούν μετεγχειρητικά τη χρήση κολάρου για 2 με 3 μήνες, ενώ η συγκεκριμένη απαλλάσσει τον ασθενή απ' αυτή την υποχρεωτική και δυσάρεστη κατάσταση. Επιπλέον, ο χρόνος επιστροφής στην εργασία δεν υπερβαίνει τις 15 ημέρες, συγκριτικά με τους 3 μήνες αποχής που επιβάλλονται για την επίτευξη της σπονδυλοδεσίας.

 

Πηγή: Υγεία και Επιστήμη (Ελευθεροτυπία)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κωνσταντίνος Λιαρόπουλος

Νευροχειρουργός

 

Ιστότοπος: www.neuroservices.gr/liaropoulos.php

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.