Web
Analytics
Η Κατάθλιψη στην Προσχολική Ηλικία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Κατάθλιψη στην Προσχολική Ηλικία

Η περίοδος της προσχολικής ηλικίας θεωρείται χρόνος γεμάτος από χαρά, παιχνίδι, ξενοιασιά, μια ανέμελη καθημερινή ζωή για το παιδί. Ωστόσο, σε αυτή την φάση της ανάπτυξης και ωρίμανσης είναι δυνατόν να κάνει την εμφάνιση του το γεγονός της κατάθλιψης ακόμη και σε παιδιά μικρότερα των τριών ετών.

Η κατάθλιψη σε αυτή την ηλικία μπορεί να έχει μια πλήρη συμπτωματολογία και με διάρκεια τέτοια μία ή και δύο εβδομάδες τουλάχιστον, έτσι ώστε να μιλάμε για μια σοβαρή ψυχολογική και φορές ψυχιατρική κατάσταση.

Η συμπτωματολογία στην κατάθλιψη θέλει διάκριση και προσοχή για την γρήγορη και σωστή αξιολόγηση διακρίνοντας την από άλλα ζητήματα όπως, ψυχοσωματικό ζήτημα, διάσπαση προσοχής (ΔΕΠ-Υ), διπολική διαταραχή.

Η συμπτωματολογία στην κατάθλιψη πρέπει να έχει συχνότητα και σταθερότητα για περισσότερο από μια μία ή δύο εβδομάδες συνεκτιμώντας το σύνολο και την ποιότητα, την απήχηση των συμπτωμάτων στην λειτουργικότητα του παιδιού.

Κύριο χαρακτηριστικό που εμφανίζει το παιδί είναι η απόσυρση, η αδυναμία να νιώσει την χαρά του παιχνιδιού, εμμονή σε συμπεριφορές κάτι που δεν είχε πριν, εμφανή θλίψη, εύκολα απογοητεύεται και βάζε τα κλάματα. Εμφανίζει εκρήξεις θυμού, επιτίθεται κάτι που δεν έκανε πριν, δεν θέλει να συμμετέχει σε κοινές δράσεις, είναι παθητικό και υποτονικό, παραπονιέται για σωματικές ενοχλήσεις πόνους στην κοιλιά στο κεφάλι, ο ύπνος του είναι διαταραγμένος ανήσυχος, παραπονιέται για φόβους, άγχη, ανησυχία. Η όρεξη του για φαγητό έχει αλλάξει δεν συνεργάζεται εύκολα και μπορεί ακόμη να εξωτερικεύει σκέψεις γύρω από τον θάνατο την απόπειρα την σωματική του υγεία, ακόμη και αδικαιολόγητα ατυχήματα.

Η αιτιολογία της κατάθλιψης στην παιδική ηλικία είναι μοναδική και ξεχωριστά ανεπανάληπτη, όπου εμφανίζεται όπως ισχύει για το κάθε ψυχολογικό ζήτημα. Κάποιοι ειδικοί αναφέρουν πως η ανθρώπινη ψυχολογία είναι μοναδική όπως το ανθρώπινο αποτύπωμα. Οι λόγοι που συνδέονται με την κατάθλιψη μπορεί να είναι οργανικοί με την διατάραξη των νεύρο-χημικών ουσιών του εγκεφάλου, κληρονομικότητα, ιστορικό στην οικογένεια με κατάθλιψη κυρίως στους δυο γονείς ανεβάζει τον κίνδυνο για τα παιδιά τους να εμφανίσουν παρόμοια συμπεριφορά, ψυχολογικά γεγονότα όπως αρνητικά βιώματα και εμπειρίες άγχους φόβου, απουσία σταθερού περιβάλλοντος και σημαντικών προσώπων (προτύπων) προκειμένου να αναπτυχθεί ασφαλής δεσμός. Επιπλέον, η στέρηση, η παραμέληση, η εγκατάλειψη, τα προβλήματα υγείας, η αρρώστια, η σύγκρουση των γονέων μπροστά στο παιδί, η κακοποίηση, η είσοδος σε ίδρυμα είναι μερικοί βασικοί λόγοι που ευθύνονται για την κατάθλιψη στην παιδική ηλικία.
Η κατάθλιψη στην παιδική ηλικία δεν είναι σύνηθες και υπολογίζεται σε 1% έως 2% με 2,5%.

Γνωρίζουμε πως η κατάθλιψη και η συμπτωματολογία της είναι ζήτημα ασυνεπή και χωρίς φερεγγυότητα που σημαίνει εφόσον με προσοχή και ακρίβεια γίνει η διάγνωση να αναζητήσουμε την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση - παρέμβαση διαφορετικά ο κίνδυνος μπορεί να είναι μεγάλος.

Στην παιδική ηλικία δεν συστήνεται συνήθως φαρμακευτική αγωγή, αντίθετα προτείνεται η ψυχοθεραπεία πέρα από θεωρητική κατεύθυνση δια μέσου του λόγου, της επικοινωνίας, το παιχνίδι, τον φανταστικό διάλογο, την γραφική δραστηριότητα- ζωγραφική, την μουσική και πλήθος άλλων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων.

Στην αντιμετώπιση είναι εξίσου σημαντικό να εκτιμηθεί η προσωπικότητα των γονέων και η ψυχολογία τους για τα καλύτερα και ευκολότερα αποτελέσματα.

Είναι πολύ καλύτερα να διαφυλάξουμε τα παιδιά από την κατάθλιψη που αν δεν επιτευχθεί τότε χρειάζεται πρώιμη αναγνώριση και κατάλληλη αντιμετώπιση δια της ψυχοθεραπείας. Ένας δρόμος που οδηγεί από την κατάθλιψη και τη σιωπή στην έκφραση και την ζωντάνια της επικοινωνίας με αρωγό και συνεπή συμπαραστάτη τον ειδικό που μπορεί να ακούει, κατανοεί, αυτοελέγχεται, σιωπά, παρεμβαίνει αδιαφορώντας στις προκλήσεις, εντάσεις, απρέπειας του παιδιού με κατάθλιψη.

Παράλληλα το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού να αγκαλιάζει με τρυφερότητα και ζεστασιά την όλη διαδικασία ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του παιδιού αναγνωρίζοντας με αγάπη και σεβασμό το πόσο σημαντικό είναι για το παιδί τους να μην αισθάνεται άγχος και ενοχή.

Το παιδί εκφράζει ότι έχει ένδο-βάλλει μέσα από την φροντίδα και την επάρκεια της γονεïκής ανταπόκρισης και αμεσότητας.

Ας συνεργαστούμε γονείς και ειδικοί για μια ριζική αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην προσχολική παιδική ηλικία.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τελευταία άρθρα από τον/την Νικόλαος Βογιατζής

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.