Web
Analytics
H Κατάθλιψη: η νόσος του σήμερα και του αύριο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

H Κατάθλιψη: η νόσος του σήμερα και του αύριο

O περισσότερος κόσμος, έλεγε ο Φρόιντ, ζει σε μια κατάσταση «ήπιας απόγνωσης» ("quite despair"). Μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί την δεύτερη νόσο παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η κλινικά διαγνωσμένη κατάθλιψη εμφανίζεται με τα παρακάτω συμπτώματα:

Σκέψεις / συναισθήματα

 • Έντονη και διαρκής καταθλιπτική διάθεση.
 • Αισθήματα αναξιότητας και ενοχών.
 • Ο ασθενής θεωρεί ότι ο κόσμος γύρω του του δημιουργεί αξεπέραστες δυσκολίες.
 • Δεν απολαμβάνει πιA τις δραστηριότητες που κάποτε τον ευχαριστούσαν.
 • Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να πάρει αποφάσεις, ή να θυμηθεί.
 • Θλίβεται για την κατάστασή του, χάνει την ελπίδα του για το μέλλον.
 • Κάνει ευχές θανάτου ή και απόπειρες αυτοκτονίας.

Σωματικά συμπτώματα:

 • Διαταραχή στον ύπνο και την όρεξη.
 • Μείωση σεξουαλικού ενδιαφέροντος.
 • Εύκολη κόπωση.
 • Παροδική ψυχοκινητική ανησυχία.

Συμπεριφορές:

 • Κοινωνική απομόνωση.
 • Κλάμα.
 • Αδράνεια, παθητικότητα.
 • Παραμέληση εαυτού.

Eίναι η θλίψη κατάθλιψη;

Σήμερα, ο ψυχιατρικός όρος «κατάθλιψη» μοιάζει να αναδύεται περισσότερο από ποτέ μέσα από τον καθημερινό μας λόγο με αποτέλεσμα την συχνή παραποίησή του. H θλίψη είναι ένα συναίσθημα που συνήθως απορρέει από μία απώλεια. Η απώλεια μπορεί να είναι πραγματική (χάνουμε ένα αγαπημένο μας αντικείμενο, ένα κοντινό μας πρόσωπο έφυγε από τη ζωή) ή συμβολική (χωρίζουμε από μία σημαντική σχέση). Το ερέθισμα που πυροδοτεί τη στεναχώρια είναι το γεγονός - η απώλεια - καθώς και η σημασία που αποδίδουμε σε αυτήν («μου λείπει», «δεν θα ξαναγυρίσει», «δεν μου αρέσει η μοναξιά»). Κλαίμε, πενθούμε, έχουμε μελαγχολική διάθεση λίγες ώρες, ημέρες ή εβδομάδες. Η θλίψη είναι μία απόλυτα φυσιολογική συναισθηματική απάντηση σε ένα γεγονός ψυχοπιεστικό. Η επεξεργασία του γεγονότος παραμένει λίγο-πολύ μέσα σε ορθολογικά πλαίσια, δίχως να απειλεί την πίστη στον εαυτό μας και τη δυνατότητά μας να ζούμε την καθημερινότητά μας όπως πρίν. Μάλιστα, η στεναχώρια τείνει να καταλαγιάζει και επουλώνεται μέρα με τη μέρα.

Η κατάθλιψη όμως είναι μία σοβαρότατη ψυχική νόσος. Στην κατάθλιψη επέρχεται ο θάνατος όχι μόνο της χαράς, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις της ίδιας της υπόθεσης της ζωής του ατόμου. Στην κατάθλιψη μπορεί να έχει προηγηθεί ένα γεγονός ψυχοτραυματικό αλλά η απειλή δεν έγκειται τόσο σε αυτό που συνέβη, αλλά στον ίδιο τον εαυτό. Ο εστιασμός του ατόμου στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων και του εαυτού, η κληρονομικότητα στην νόσο, όπως και αλλεπάλληλες απώλειες ευνοούν την εκδήλωση κατάθλιψης.

Αν ένα άτομο παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε «πιστοποιημένο» ψυχολόγο ή ψυχίατρο για να αντιμετωπίσει την ψυχική τους κατάσταση. Η κατάθλιψη τείνει να χειροτερεύει με τον χρόνο αν δεν υπάρξει η κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, μία σύγχρονη και ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος, στοχεύει στην:

 • διακοπή του φαύλου κύκλου της κατάθλιψης μέσω της άμεσης δραστηριοποίησης του ασθενούς.
 • στην τροποποίηση του «αρνητικού φίλτρου» με το οποίο ο ασθενής επεξεργάζεται την εμπειρία του, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει την πραγματικότητα πιο λειτουργικά.
 • στην αλλαγή της στάσης του απέναντι στον εαυτό του, τον κόσμο και το μέλλον του με την ενσωμάτωση πιο λογικών και «καθαρών» τρόπων σκέψης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και πάντα υπό την αυστηρή παρακολούθηση του ψυχιάτρου, η φαρμακευτική αγωγή θα ενδυναμώσει το θεραπευτικό σχήμα και θα δώσει άμεση ανακούφιση στον ασθενή ο οποίος μπορεί έπειτα να ανταποκριθεί καλύτερα και στις ανάγκες μία ψυχοθεραπείας.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 Μυρσίνη Κωστοπούλου

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.myrsinikostopoulou.com

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.