Web
Analytics
Οι αξιόπιστοι έλεγχοι για την καρδιά - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Οι αξιόπιστοι έλεγχοι για την καρδιά

Από: Τhe Johns Hopkins Medical Letter

 

Τα παραδοσιακά τεστ ελέγχου της καρδιάς ενδεχομένως να μην επαρκούν για τα άτομα που διατρέχουν μέτριο κίνδυνο ή δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γι' αυτό και οι ειδικοί του Johns Hopkins συνιστούν τώρα κάποιες επιπρόσθετες εξετάσεις.

Η καρδιοπάθεια χαρακτηρίζεται «σιωπηλός δολοφόνος», και όχι άδικα. Συχνά στα τοιχώματα των αρτηριών εναποτίθενται «λιπαρές» πλάκες, οι οποίες παρεμποδίζουν την τροφοδότηση της καρδιάς με αίμα, χωρίς όμως να δίνουν συμπτώματα (π.χ. πόνος στο στέρνο ή λαχάνιασμα). Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως αθηροσκλήρωση, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Βέβαια, με τον προληπτικό έλεγχο, πριν οι αρτηρίες αποφραχθούν, μπορούμε να αποτρέψουμε μια δυσάρεστη εξέλιξη, ωστόσο οι εξετάσεις για τη διάγνωση της αθηροσκλήρωσης δεν είναι ούτε απλές ούτε τέλειες.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Roger Blumenthal, διευθυντή του Κέντρου για την Πρόληψη της Καρδιοπάθειας στο Jonhs Hopkins, είναι ότι «αρκετά άτομα που υποβάλλονται στις παραδοσιακές εξετάσεις οδηγούνται σε λανθασμένα συμπεράσματα και πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν».

Τι περιλαμβάνουν οι παραδοσιακές εξετάσεις

Οι εξετάσεις ρουτίνας στις οποίες κάθε ενήλικος πρέπει να υποβάλλεται τουλάχιστον ανά πέντε χρόνια περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και άλλες μετρήσεις που βοηθούν τους γιατρούς να σχηματίσουν μια συνολική εικόνα της καρδιαγγειακής υγείας. Παράγοντες κινδύνου -όπως το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, ο διαβήτης και το κάπνισμα- μπορούν να συνδεθούν μαζί με τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της LDL χοληστερόλης με έναν αλγόριθμο. Αυτός θα καθορίσει κατά πόσο διατρέχουμε χαμηλό, μέτριο ή υψηλό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Επίσης, όλοι οι ενήλικοι άνω των 50 ετών, όσοι φέρουν δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου και όσοι έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή πρέπει να υποβάλλονται σε ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG). Η ένδειξη ανωμαλίας υποδεικνύει ότι η καρδιά δεν λαμβάνει επαρκές οξυγόνο, εξαιτίας της απόφραξης στεφανιαίων αρτηριών. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση ανώμαλου καρδιακού ρυθμού και της πάχυνσης της αριστεράς κοιλίας της καρδιάς.

Μια μη ακριβής επιστήμη

Οι εξετάσεις ρουτίνας που συστήνονται για τον έλεγχο της καρδιάς, όσο ωφέλιμες κι αν είναι, δεν δίνουν ακριβή αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα εργαλεία εκτίμησης κινδύνου -όπως το προγνωστικό σύστημα Framingham Risk Score- συχνά υποτιμούν τον κίνδυνο. Μάλιστα, εκτός των υπολογισμών τους αφήνεται το ιστορικό των ασθενών, τη στιγμή που περίπου το 75% των ατόμων που διαγνώστηκαν με πρώιμη καρδιοπάθεια (πριν από τα 55 έτη οι άντρες και πριν από τα 65 οι γυναίκες) έχουν έναν γονέα ή έναν αδελφό με καρδιακή νόσο.

«Περίπου το 15% έως 20% των ατόμων τα οποία έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή δεν είχαν συμπτώματα καρδιακής νόσου ή άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου κατά τη μέτρηση Framinghama», τονίζει ο Dr Blumenthal.

Οι γιατροί έχουν μια αρκετά καλή εικόνα για το τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που διατρέχουν χαμηλό ή υψηλό κίνδυνο. Ο έλεγχος ρουτίνας, όμως, συχνά δεν αποκαλύπτει ολόκληρη την αλήθεια για τα άτομα εκείνα που βρίσκονται σε μέτριο κίνδυνο. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας ΝΗΑΝΕS (National Health and Nutrition Examination Survey), περίπου το 40% των ατόμων βρίσκονται στην κατηγορία μεσαίου κινδύνου, που μεταφράζεται σε πιθανότητα 6% έως 20% για να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή εντός 10 ετών.

Ποια άλλα τεστ υπάρχουν

Εάν βρίσκεστε στην κατηγορία μεσαίου κινδύνου και δεν έχετε συμπτώματα, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) και η Αμερικανική Ενωση Καρδιάς (ΑΗΑ) συνιστούν κάποιες επιπρόσθετες εξετάσεις όπως:

- Εξέταση αίματος για τον έλεγχο της C-αντιδρώσας πρωτείνης (CRP). Η CRP έχει συσχετιστεί με τις φλεγμονές - τον τρόπο δηλαδή που έχει στη διάθεση του το σώμα για να καταπολεμήσει τους τραυματισμούς του. Στην καρδιακή νόσο, οι φλεγμονές συμβαίνουν όταν η συσσώρευση πλακών ερεθίζει τα τοιχώματα των αρτηριών.
Η υψηλή τιμή CRP (>2 MG/L) μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Επίσης, η CRP αποτελεί αξιόλογο δείκτη εκτίμησης στεφανιαίας καρδιακής νόσου στα άτομα που δεν έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

- Εξέταση αξονικής στεφανιογραφίας, η οποία ελέγχει το δείκτη ασβεστίου (coronary calsium scan). Αυτή η ταχεία, μη επεμβατική, υπολογιστική τομογραφία των στεφανιαίων αρτηριών ελέγχει τις εναποθέσεις ασβεστίου. Το ασβέστιο, κύριο συστατικό των πλακών, είναι τυπικά παρόν σε άτομα με προχωρημένη αθηροσκλήρωση. «Ένα υψηλό αποτέλεσμα στο δείκτη ασβεστίου (πάνω από 400) αυξάνει τον κίνδυνο από 7 έως 10 φορές σε σύγκριση με άτομο του οποίου οι τιμές ασβεστίου είναι μηδενικές», λέει ο Dr Blumental.
Όσο για τα επίπεδα ακτινοβολίας από την εξέταση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σχετικώς χαμηλά - περίπου στο ήμισυ σε σχέση με μια μαστογραφία.

- Το τεστ πάχυνσης των καρωτίδων (intima media thickness-CIMT) χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να μετρήσει την εναπόθεση λίπους στις καρωτίδες. Για κάθε 0,10 mm αύξηση στην πλάκα των καρωτίδων, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται πάνω από 15% έως 18% αντιστοίχως. Ωστόσο, η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε ερευνητικές περιπτώσεις.

 

Πηγή: K-Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.