Web
Analytics
Σεξ στην εγκυμοσύνη - Μύθοι και Πραγματικότητες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σεξ στην εγκυμοσύνη - Μύθοι και Πραγματικότητες

Ένα συχνό ερώτημα που συνοδεύει τη χαρμόσυνη είδηση μιας εγκυμοσύνης  αφορά τη δυνατότητα του ζευγαριού να συνεχίσει να απολαμβάνει την σεξουαλική του ζωή.

Επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη; Υπάρχουν κίνδυνοι; Αντιλαμβάνεται κάτι το παιδί; Πότε πρέπει να αποφεύγεται;

Συνήθως οι απαντήσεις είναι πιο απλές απ’ότι φαντάζονται οι μελλοντικοί γονείς.

Η σεξουαλική διάθεση στην εγκυμοσύνη

Στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης η ερωτική διάθεση της μέλλουσας μητέρας συνήθως εξασθενεί. Η πρωτόγνωρη εμπειρία της εγκυμοσύνης, οι ζαλάδες και οι αναγούλες του πρώτου τριμήνου καθώς και τα νέα ορμονικά δεδομένα προκαλούν συχνά κούραση και εξάντληση μειώνοντας την ερωτική διάθεση.

Ωστόσο από την αρχή του δευτέρου τρίμηνου αυτή επανέρχεται και μάλιστα πολλές γυναίκες αισθάνονται εντονότερη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της επαφής χάρη στην αυξημένη αιμάτωση των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης συχνά η δυσφορία της εγκύου λόγω του μεγέθους της κοιλιάς προκαλεί και πάλι υποχώρηση της ερωτικής διάθεσης.

Επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη; 

Η απάντηση είναι σαφώς ναι. Όσο υπάρχει ερωτική επιθυμία από την πλευρά και των δύο συντρόφων και όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά δεν υπάρχει κανένας λόγος αποφυγής της ερωτικής συνεύρεσης.

Πότε συνιστάται η αποφυγή επαφών στην εγκυμοσύνη;

Σε περίπτωση ανεπάρκειας τράχηλου, αιμορραγιών, χαμηλής θέσης του πλακούντα ή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου όταν υπάρχει ιστορικό αποβολών συνιστάται η αποφυγή των σεξουαλικών επαφών.

Αντιλαμβάνεται κάτι το παιδί;

Το άγχος αυτό είναι αβάσιμο. Το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βρίσκεται μέσα στον αμνιακό σάκο, προστατευμένο από τα αμνιακά υγρά, με αποτέλεσμα να μη δέχεται καμία μηχανική καταπόνηση κατά τη διάρκεια της επαφής. Επιπρόσθετα ο κόλπος χωρίζεται ανατομικά από την κοιλότητα της μήτρας μέσω του τραχήλου, ο οποίος αποτελεί φυσικό φραγμό μεταξύ του αμνιακού σάκου και όσων διαδραματίζονται εκτός αυτού.

Μπορεί ο οργασμός να προκαλέσει πρόωρες ωδίνες;

Οι παροδικές συστολές της μήτρας κατά τη διάρκεια του οργασμού δεν αποτελούν ωδίνες και δεν μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό ή δυσφορία στο έμβρυο.

Χρειάζονται προφυλάξεις; Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής;

Η εγκυμοσύνη από μονή της δεν αποτελεί λόγο για χρήση προφυλακτικού. Αυτή περιορίζεται σε περίπτωση υποψίας σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Άλλωστε το σπέρμα δεν έχει κάποια αρνητική επίδραση στην έγκυο, στον τράχηλό της ή στο κύημα.

Ειδικοί για την περίσταση κανόνες υγιεινής δεν υπάρχουν. Όπως πάντα η ούρηση αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών συμβάλλουν αποφασιστικά στη μείωση του κίνδυνου εκδήλωσης ουρολοιμώξεων.

Πότε επιτρέπονται οι σεξουαλικές επαφές μετά την γέννα;

Κατά τη διάρκεια της λοχείας (πρώτες περίπου 6 βδομάδες μετά τη γέννα) συνιστάται η αποφυγή των σεξουαλικών επαφών αφού ο κίνδυνος μόλυνσης της μήτρας είναι υψηλός. Αμέσως μετά οι επαφές μπορούν να ξεκινήσουν άφοβα. Σημαντικό για το ζευγάρι είναι να γνωρίζει πως ακόμη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι μια νέα εγκυμοσύνη πιθανή.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ιωάννης Κ. Ράπτης, MIC II, DEGUM I, AGUB I

Μαιευτήρας - Γυναικολόγος - Χειρουργός λαπαροσκόπος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://drraptis.gr/

Τελευταία άρθρα από τον/την Ιωάννης Κ. Ράπτης, MIC II, DEGUM I, AGUB I

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.