Web
Analytics
Πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης – Μάθετε αν είστε έγκυος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης – Μάθετε αν είστε έγκυος

Παρόλο που ο πιο ασφαλής τρόπος, για να μάθετε ότι είστε έγκυος είναι η εξέταση αίματος (χοριακή γοναδοτροπίνη - HCG)  ή το υπερηχογράφημα στον γυναικολόγο, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορούν να αποκαλύψουν μια εγκυμοσύνη.

Δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα, ούτε έχουν την ίδια σοβαρότητα. Επιπλέον μια γυναίκα μπορεί να μην εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα σε κάθε εγκυμοσύνη.

Τα μόνα συμπτώματα που είναι κοινά σε όλες τις εγκυμοσύνες, είναι η αύξηση βάρους και η απουσία της έμμηνους ρήσεως.

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν πρώιμα σημάδια, τις πρώτες εβδομάδες του πρώτου τριμήνου, ενώ άλλες ενδέχεται να αναπτύξουν συμπτώματα αργότερα.

Επειδή τα συμπτώματα και τα σημάδια της πρώιμης εγκυμοσύνης, ταυτίζονται με αυτά πριν την έμμηνο ρύση, η γυναίκα δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν τελικά είναι έγκυος ή όχι.

Τα πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης είναι:

Αλλαγές στο στήθος

Πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στο στήθος, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μετά την γονιμοποίηση του ωαρίου, ανεβαίνουν ραγδαία τα επίπεδα της προγεστερόνης και της HCG, οι οποίες αυξάνουν τον όγκο του αίματος, με αποτέλεσμα το στήθος να διογκώνεται. Επιπλέον, η γυναίκα μπορεί να νιώθει το στήθος της βαρύ, ευαίσθητο ή να βιώνει πόνο και τσούξιμο. Η δυσφορία συνήθως μειώνεται, μετά από μερικές εβδομάδες.

Αργοπορημένη περίοδος

Μόλις ολοκληρωθεί η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, το σώμα της γυναίκας αρχίζει να παράγει την χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG). Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για την διατήρηση της εγκυμοσύνης και επίσης σταματάει τις ωοθήκες να παράγουν ωάρια. Αν έχετε σταθερό κύκλο και σας έχει καθυστερήσει η περίοδος, πρέπει να ελέγξετε αν είστε έγκυος.

Αύξηση βάρους

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, συνήθως οι γυναίκες παρατηρούν αύξηση του βάρους τους. Όσο η εγκυμοσύνη προχωράει, τόσο οι έγκυες έχουν ανάγκη από πιο πολλές θερμίδες, καθώς το μωρό τρέφεται περισσότερο.

Ακμή

Λόγω των υψηλών ορμονικών επιπέδων, ενδέχεται κατά την εγκυμοσύνη να αναπτύξετε ακμή

Πόνος στην μέση

 Ο πόνος στην μέση, μπορεί να αποτελέσει πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης.

Σκούρες θηλές

Οι ορμόνες κατά την εγκυμοσύνη, επηρεάζουν την δραστηριότητα των μελανοκυττάρων ή των κυττάρων στις θηλές, που είναι υπεύθυνα για το χρώμα τους. Αν οι θηλές έχουν πιο σκούρο χρώμα, τότε μπορεί να είστε έγκυος.

Κόπωση

Ενώ η κούραση μπορεί να σχετίζεται και με άλλα αίτια, πρέπει να αναφερθεί ότι πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Το μωρό αρχίζει και καταναλώνει θερμίδες, ήδη από τις 2 πρώτες  εβδομάδες της σύλληψης και εξαντλεί πολύ γρήγορα τα ενεργειακά επίπεδα της εγκύου. Η κόπωση αυτή, υποχωρεί το δεύτερο τρίμηνο.

Ναυτία και εμετός

Συνήθως η ναυτία και ο εμετός εμφανίζεται μεταξύ της 2ης και της 8ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Μπορεί να εμφανιστούν, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Κατά το 1ο τρίμηνο, τα συμπτώματα είναι από ήπια μέχρι σοβαρά. Οι περισσότερες γυναίκες ανακουφίζονται από τα συμπτώματα την 13η με την 14η εβδομάδα.

Συχνοουρία

Ορισμένες γυναίκες, εμφανίζουν συχνοουρία από τη 6η μέχρι την 8η εβδομάδα, λόγω ορμονικών αλλαγών.

Λίγο μετά την σύλληψη, οι ορμονικές αλλαγές αποφέρουν επιπλέον υγρά, τα οποία αναγκάζουν την ουροδόχο κύστη να υπερλειτουργεί. Το πρόβλημα χειροτερεύει καθώς το μωρό αναπτύσσεται, επειδή ασκεί περισσότερη  πίεση στην ουροδόχο κύστη.

Αν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα, όπως καύση κατά την ούρηση, πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό, γιατί ενδέχεται να έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Πονοκέφαλος

Οι ορμονικές αλλαγές, που συμβαίνουν τις πρώτες εβδομάδες, μπορεί να προκαλέσουν συχνούς αλλά ήπιας έντασης πονοκεφάλους. Το σύμπτωμα αυτό, θα αρχίσει να υποχωρεί, καθώς το σώμα προσαρμόζεται με τα αυξημένα επίπεδα ορμονών.

Κράμπες – Αιμορραγία

Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την εμφύτευση.

 Όταν το γονιμοποιημένο ωάριο, προσκολλάται οπουδήποτε στο τοίχωμα της μήτρας, από την 6η μέχρι την 12η μέρα μετά την γονιμοποίηση, ενδέχεται να εμφανιστεί ήπια αιμορραγία ή κηλίδες αίματος. Η αιμορραγία αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως έμμηνος ρύση, αλλά συνήθως είναι πιο ήπια από την κανονική περίοδο. Αν παρατηρήσετε ότι η περίοδος είναι πιο σύντομη ή διαφορετική απ’ ότι συνήθως, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης.

Επίσης, οι έγκυες βιώνουν ήπιες κράμπες, καθώς μετά την προσκόλληση του γονιμοποιημένου ωαρίου, η μήτρα τεντώνεται λίγο για να προετοιμαστεί για την μεγάλη διεύρυνση της, κατά την διάρκεια των επόμενων 9 μηνών.

Αποστροφή ή επιθυμία για τροφές και ευαίσθητη όσφρηση

Στην αρχή της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες νιώθουν μια απέχθεια για ορισμένες τροφές. Επίσης, έχουν πολύ ευαίσθητη όσφρηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ναυτία.

Σε άλλες περιπτώσεις, η έγκυος μπορεί να έχει μια λιγούρα για κάποιες τροφές, που μπορεί να διαρκέσει όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης.

Φούσκωμα στο στομάχι και δυσκοιλιότητα

Αν νιώθετε φούσκωμα στο στομάχι, όπως όταν έχετε περίοδο, ενδέχεται να είναι πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης, που προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης, η οποία επιβραδύνει το πεπτικό σας σύστημα, με αποτέλεσμα να εμφανίζετε δυσκοιλιότητα.

Αλλαγές στην διάθεση

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα των οιστρογόνων και η προγεστερόνη είναι ανεβασμένα. Αυτή η αύξηση, μπορεί να επηρεάσει την διάθεση και να σας κάνει πιο συναισθηματικές ή αντιδραστικές απ’ ότι συνήθως. Μπορεί να εμφανίσετε κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, άγχος και αίσθημα ευφορίας.

Ανεβασμένη θερμοκρασία σώματος

Γενικά η θερμοκρασία του σώματος είναι ανεβασμένη από την ωορρηξία μέχρι και την έναρξη της περιόδου. Αν παρατηρήσετε ότι θερμοκρασία σας παρέμεινε υψηλή περισσότερο από 2 εβδομάδες, πολύ πιθανόν να είστε έγκυος.

Η θερμοκρασία ενδέχεται επίσης να αυξηθεί όταν κάνετε γυμναστική ή όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Στην 8η με 10η εβδομάδα, μπορεί η καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα αλλά και πιο δύσκολα. Αίσθημα παλμών και αρρυθμίες είναι συχνές στην εγκυμοσύνη, λόγω των ορμονικών αλλαγών.

Υψηλή πίεση και ζάλη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υψηλή ή φυσιολογική πίεση πέφτει στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει και ζάλη, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται.

Υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί υψηλή πίεση στην αρχή της εγκυμοσύνης. Η υπέρταση στις πρώτες 20 εβδομάδες, οφείλεται σε άλλα προβλήματα υγείας της εγκύου. Πρέπει ο γιατρός, να παρακολουθεί την πίεση της εγκύου και να την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Πηγές

www.healthline.com

www.medicinenet.com

www.buzzfond.com

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.