Οι υψηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα αυξάνουν την φλεγμονή
Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το κρέας, μπορούν να συμβάλλουν στον κίνδυνο και στην επιδείνωση των χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με την φλεγμονή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.arthritistoday.org.
Έρευνα που διεξήχθη στο Mount Sinai School of Medicine της Νέας Υόρκης, δείχνει ότι το τηγάνισμα ή το ψήσιμο ορισμένων τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγει ενώσεις που μπορούν να αυξήσουν την φλεγμονή στο σώμα.
Αυτές οι ενώσεις ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζίωσης (AGEs), εμφανίζονται στο αίμα ατόμων με χρόνιες παθήσεις που συνδέονται με φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (RA) και της οστεοαρθρίτιδας (OA).
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν τα AGEs και μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Ίσως το 10% των AGEs που παίρνουμε από την κατανάλωση μπιφτεκιών σε υψηλή θερμοκρασία και τηγανητού κοτόπουλου, να απορροφάται.
«Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε το αγαπημένο σας κρέας ή να σταματήσετε το μπάρμπεκιου, απλά πρέπει να τα μειώσετε», δηλώνει η Jaime Uribarri, MD, γιατρός του Mount Sinai, η οποία ηγείται της μελέτης.
Για να εξασφαλίσετε μία διατροφή με λιγότερα AGEs, πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω:
- Περιορίστε το κρέας που μαγειρεύετε ψητό, τηγανητό, στον φούρνο μικροκυμάτων και στην σχάρα.
- Μειώστε την θερμοκρασία μαγειρέματος στο κρέας και στις πρωτεΐνες. Μαγειρέψτε το ψάρι και τα θαλασσινά στον ατμό, σιγοβράστε το κοτόπουλο σε σάλτσα και ψήστε το κόκκινο κρέας σε κατσαρόλα προσθέτοντας υγρά (π.χ νερό, ζωμός κ.α)
- Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πολλά παρασκευασμένα τρόφιμα έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος, προκειμένου να διατηρηθούν περισσότερο διάστημα και πιθανόν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε AGEs.
- Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Μαγειρεμένα ή ακατέργαστα είναι χαμηλά σε AGEs και πολλά περιέχουν ενώσεις, όπως αντιοξειδωτικά, που μπορούν να μειώσουν μέρος της βλάβης που έχουν προκαλέσει τα AGEs.
Τελευταία άρθρα από τον/την .
- Το Nusinersen Εγκρίθηκε στην ΕΕ ως η Πρώτη Θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA)
- Παρουσίαση δεδομένων για τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma
- Γυναικολογία: Κολπική ατροφία, Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα κατά την εγκυμοσύνη και τον Θηλασμό
- Πρωτοποριακή Συνδυαστική Θεραπεία για τον Καρκίνο του Εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV)
- Τροφές για σούπερ ενυδάτωση το καλοκαίρι