Web
Analytics
Λεπτίνη: Η ορμόνη που ρυθμίζει το βάρος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Λεπτίνη: Η ορμόνη που ρυθμίζει το βάρος

Μερικές φορές μπορεί να προσπαθείτε αρκετά, να χάσετε τα παραπανίσια κιλά, αλλά να μην τα καταφέρνετε. Γι’ αυτό, σύμφωνα με ειδικούς,  ευθύνεται η ορμόνη λεπτίνη, η οποία εμποδίζει την απώλεια βάρους.

Η λεπτίνη απελευθερώνεται από τα κύτταρα και είναι υπεύθυνη για την εξισορρόπηση των ενεργειακών επιπέδων και του σωματικού βάρους. Ειδικότερα, η λεπτίνη από το αίμα φτάνει στον εγκέφαλο, ενσωματώνεται με τους υποδοχείς στο κέντρο ελέγχου της όρεξης στον εγκέφαλο και του δίνει σήμα, για να καθορίσει πόσο φαγητό χρειάζεται το σώμα.

Επίσης η λεπτίνη, αυξάνει την δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος  και με αυτό τον τρόπο διεγείρει την διαδικασία καύσης του λίπους στους ιστούς.

Το πρόβλημα όμως εμφανίζεται όταν το σώμα γίνεται ανθεκτικό στην λεπτίνη.  Αυτό συμβαίνει όταν:

 • η  λεπτίνη δεν φτάνει στους υποδοχείς για να ελέγξει την  όρεξη,
 • οι υποδοχείς που δεσμεύει η λεπτίνη, αποτυγχάνουν να στείλουν σήμα στα κύτταρα για να ανταποκριθούν σε αυτήν. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα.

Το θέμα είναι ότι αν τα επίπεδα της λεπτίνης παραμείνουν  ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το άτομο γίνεται ανθεκτικό σε αυτήν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει τα σήματα της λεπτίνης, τα οποία επιταχύνουν τον μεταβολισμό και σταματούν την  όρεξη.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αντίστασης στην λεπτίνη είναι:

 • Αύξηση  βάρους
 • Ανεξέλεγκτη όρεξη
 • Κατανάλωση φαγητού λόγω άγχους
 • Κατανάλωση φαγητού αργά την νύχτα
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • Προβλήματα ύπνου
 • Δυσκολία να χάσετε βάρος
 • Λαχτάρα για ζάχαρη
 • Αύξηση τριγλυκεριδίων
 • Έντονη ανησυχία
 • Έλλειψη κινήτρου
 • Επιθυμία για σνακ αμέσως μετά τα γεύματα
 • Κόπωση, ειδικά μετά το φαγητό

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα,  πρέπει να καταναλώνετε περισσότερες οργανικές και ολόκληρες τροφές (whole foods, ακατέργαστες τροφές ή τροφές που δεν έχουν επεξεργαστεί και δεν περιέχουν πρόσθετα ή άλλες τεχνητές ουσίες), διαλυτές ίνες  και πρωτεΐνες. Επίσης  πρέπει να λαμβάνετε πολλά υγιή λιπαρά υψηλής ποιότητας (κορεσμένα και μονοακόρεστα) από αβοκάντο, καρύδα, λάδι καρύδας, καρύδια, βούτυρο και ζωικά λιπαρά συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα 3 λιπαρών που προέρχονται από ζώα π.χ krill oil.

Είναι επίσης σημαντικό να αποκλείσετε από την διατροφή σας τους υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η μείωση πρόσληψης των υδατανθράκων,  θα μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας.

Η καθημερινή άσκηση βοηθάει εξαιρετικά στην εξισορρόπηση του σώματος και στην αντιστροφή της αντίστασης της λεπτίνης.

Η έλλειψη και οι διαταραχές ύπνου, συμβάλουν σημαντικά στην αντίσταση της λεπτίνης. Πρέπει να εξασφαλίσετε ότι θα κοιμάστε και θα ξεκουράζεστε αρκετά, σε καθημερινή βάση.

Είναι πολύ σημαντικό, να καταφέρετε να ελέγξετε τα επίπεδα της λεπτίνης και να αποκαταστήσετε την ορμονική σας ισορροπία, για να επιτύχετε μία υγιή απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

 

Πηγή: www.healthyfoodhouse.com

 

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.