Web
Analytics
8 λόγοι που οι γυναίκες έχουν χαμηλή ερωτική επιθυμία (libido) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

8 λόγοι που οι γυναίκες έχουν χαμηλή ερωτική επιθυμία (libido)

Σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη του Sexual Attitudes and Behaviors (GSSAB) το 26% με 43% των γυναικών παρουσιάζουν χαμηλή ερωτική επιθυμία.

Η γιατρός Dr Rachel Carlton Abrams, σύμφωνα με το dailymail, δίνει 8 λόγους για τους οποίους μια γυναίκα ενδεχομένως να μην επιθυμεί να έχει ερωτική επαφή.

Η Dr Abrams, ως χαμηλή λίμπιντο (libido) ορίζει την έλλειψη αυθόρμητης επιθυμίας για σεξ (μόνος/η ή με άλλο άτομο), συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών σκέψεων και φαντασιών.

Το ικανοποιητικό σεξ  έχει πολλά οφέλη, καθώς έχει μία θετική επίδραση στην υγεία, παράγει σημαντικές χημικές ουσίες στο σώμα και φέρνει πιο κοντά το ζευγάρι.

Οι 8 λόγοι που πιθανόν να δημιουργούν πρόβλημα στην libido και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε είναι:

1. Η οικογένεια καταστέλλει την σεξουαλικότητα

Αν μεγαλώσατε σε ένα μέρος, όπου για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους, θεωρούσαν ότι το σεξ είναι κακό, το πιο πιθανόν είναι η σεξουαλικότητά σας να έχει καταπιεστεί νωρίς.

 Με το να συζητάτε τους φόβους της σεξουαλικότητας σας, λόγω των αυστηρών κανόνων που σας είχαν επιβληθεί σε μικρή ηλικία, μπορεί να δράσει θεραπευτικά πάνω σας.

 2. Έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση για το σώμα σας

Εάν  έχετε μεγαλώσει σε μια οικογένεια ή με μια κουλτούρα όπου η γυναίκα πρέπει να έχει τέλειο σώμα, τότε μπορεί να νιώθετε ανεπαρκής σε σύγκριση με άλλα άτομα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι αρέσετε στους άντρες επειδή τους ελκύεται φυσικά και όχι επειδή είστε τέλεια.

Ακόμη και στην περίπτωση που ανησυχείτε ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλικότητά σας, μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες έχουν την ίδια σεξουαλική λίμπιντο και οργασμική ικανότητα, όπως και άλλες γυναίκες.

Για να ανεβάσετε την αυτοπεποίθησή σας και να απομακρύνετε όλες τις φωνές (μαμά, φίλες από παιδική ηλικία, ιερέας, πρώην σύντροφος κ.α) που σας κρατούν από την ευχαρίστηση κάντε τα εξής:

 • Σταθείτε μπροστά από ένα καθρέπτη και εξακολουθήστε να νιώθετε όμορφα.
 • Κρατήστε κάθε μέρος του σώματος σας (π.χ στήθος, κοιλιά, πόδι κ.α) με τα χέρια και πείτε δυνατά, ότι εκτιμάται ότι κάνει το καθένα (π.χ θηλάζει μωρό, χωνεύει το φαγητό, ανεβαίνει σκαλιά κ.α).
 • Τέλος εκφράστε την αγάπη σας για αυτό το μέρος του σώματος. Όταν περνάνε αρνητικές φωνές μέσα από το κεφάλι σας, απλά αφήστε τες να φύγουν.

3. Πριν πολύ καιρό είχατε κάποιο σεξουαλικό τραύμα ή κακή σεξουαλική εμπειρία

Σε ορισμένες χώρες η συχνότητα ενός σεξουαλικού τραύματος, αιμομιξία ή βιασμό, μπορεί να φτάσει και στο 50%.

Επιπλέον υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν κάνει σεξ σε υπερβολικά μικρή ηλικία, σεξ υπό επιρροή, σεξ που δεν «έπρεπε» να κάνουν, επώδυνο σεξ καθώς και πυελική εξέταση που έγινε με σκληρό και τραυματικό τρόπο.

Οι περισσότερες γυναίκες όταν βιώσουν κάποια σεξουαλική τραυματική εμπειρία, σταματούν να νιώθουν οτιδήποτε ερωτικά, είτε σε σωματικό είτε σε συναισθηματικό επίπεδο, ακόμη και αν έχουν εξαιρετικά σεξουαλική δραστηριότητα.

Για να επιστρέψει η ερωτική επιθυμία πρέπει να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στα ερωτικά σας ένστικτα και να κάνετε σεξ όταν το θέλετε πραγματικά.

4. Το σεξ είναι επώδυνο

Πολλές γυναίκες πονάνε κατά την διάρκεια του σεξ, οπότε και το αποφεύγουν.

Η πιο κοινή αιτία είναι οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες όμως μπορεί να εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση και λόγω χειρουργικής αφαίρεσης των ωοθηκών και/ή της μήτρας σε οποιαδήποτε ηλικία. Το ίδιο συμβαίνει κατά την θεραπεία με χημειοθεραπεία  ή ακτινοθεραπεία λόγω καρκίνου. Ακόμη και ο θηλασμός μπορεί να δημιουργήσει μια αλλαγή στις ορμόνες, που να οδηγεί σε κατάσταση εμμηνόπαυσης.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν σαν αποτέλεσμα οι ιστοί του κόλπου και του αιδοίου να γίνονται πιο λεπτοί, ξηροί και πιο ευάλωτοι σε τραυματισμό. Σε αυτό το περιβάλλον το διεισδυτικό σεξ χωρίς λίπανση, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην γυναίκα.

Το πρόβλημα λύνεται με την εφαρμογή τοπικών οιστρογόνων, ώστε να βοηθηθούν οι ιστοί. Όμως δεν πρέπει να εφαρμόζονται από τις γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο του στήθους, της μήτρας ή των ωοθηκών.

5. Δεν έχετε αρκετή τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη αποτελεί κινητήρια δύναμη στις γυναίκες, καθώς αυξάνει την σεξουαλική συμπεριφορά και την διέγερση των γεννητικών οργάνων, την αίσθηση και την λίπανση.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή που έχουν χάσει τις ωοθήκες τους, συνήθως έχουν χαμηλή τεστοστερόνη.

Στην Ευρώπη υπάρχει εγκεκριμένο επίθεμα τεστοστερόνης, για την χαμηλή λίμπιντο των γυναικών όταν τα επίπεδα της ορμόνης είναι χαμηλά (μπορείτε να ελέγξετε την τεστοστερόνη με μια απλή εξέταση αίματος, αν την ζητήσετε από τον γυναικολόγο σας)

6. Έχετε προβλήματα υγείας

Πολλά προβλήματα υγείας μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο, όπως οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια, δυσλειτουργία του θυρεοειδή, χρόνιος πόνος κ.α Την ίδια επίδραση έχουν και πολλά φάρμακα όπως αντισυλληπτικά από το στόμα, αντικαταθλιπτικά κ.α

Πρέπει να κάνετε τις ακόλουθες εξετάσεις, με τον γιατρό σας, για να δείτε αν η ερωτική σας επιθυμία, επηρεάζεται από κάποια ιατρική πάθηση:

 • TSH, free T3, free T4 (έλεγχος θυροειδούς)
 • Total testosterone και free testosterone ή Total testosterone και «Σφαιρίνη δεσμεύουσα τις φυλετικές ορμόνες» (SHBG )
 • Ελέγξε και άλλες ορμόνες αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, δεν έχετε πια περίοδο (αίμα ή κολπικές εκκρίσεις), ή δεν είστε πια γόνιμες για άγνωστους λόγους:  οιστραδιόλη, προγεστερόνη, DHEA-S.
 • Αν πονάτε κατά την διάρκεια του σεξ, πρέπει να εξεταστείτε γυναικολογικά, μήπως εντοπιστεί κάποια δερματική πάθηση ή λοίμωξη που μπορεί να συμβάλλουν στον πόνο.

 7. Άγχος και υπερβολική εργασία

Πολλές γυναίκες είναι κυριολεκτικά πολύ απασχολημένες για να κάνουν σεξ.

Γεγονός που είναι θλιβερό, καθώς η σεξουαλική δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένης της αυτό-απόλαυσης) έχει βρεθεί ότι μειώνει την θνησιμότητα και τα ποσοστά ασθένειας, βελτιώνει το ορμονικό προφίλ και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Για να επιστρέψει το σεξ στην ζωή σας πρέπει:

 • Να κινείτε το σώμα σας τακτικά: περπατήστε, κάντε ποδήλατο ή πεζοπορία, χορέψτε κ.α
 • Φάτε και ξεκουραστείτε όταν χρειάζεται. Κοιμηθείτε αρκετά, καθώς η κόπωση είναι ο αριθμός ένας «δολοφόνος» της σεξουαλικής ορμής για την «μέση γυναίκα».
 • Βρείτε χρόνο για σεξ.
 • Χρησιμοποιήστε την φαντασία με ευχάριστο τρόπο π.χ ρομαντικά μυθιστορήματα, ερωτικές ταινίες, παιχνίδι ρόλων με τον σύντροφο, ερωτικές φαντασιώσεις κ.α
 • Βρείτε χρόνο για αυτο-ευχαρίστηση, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις ερωτικές σας σκέψεις και το πιο πιθανό είναι να θέλετε σεξ νωρίτερα.

8. Έλλειψη εμπιστοσύνης

«Το σεξ είναι απλά ο καθρέπτης της ίδιας της σχέσης», δηλώνει η γιατρός Abrams.

Αν είστε θυμωμένη με τον σύντροφο σας και δεν θέλετε να κάνετε σεξ, δεν ευθύνεται ούτε η υγεία σας, ούτε αν είστε κουρασμένη ούτε αν έχετε αρκετή τεστοστερόνη. Έχει να κάνει με την σχέση σας.

Αν δεν εμπιστεύεστε τον σύντροφο σας είτε συναισθηματικά είτε σωματικά, θα είναι πολύ δύσκολο να έχετε μία τέλεια ερωτική ζωή.

Για να ενισχύσετε την λίμπιντο, πρέπει να διερευνήσετε την σχέση σας και να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.