7 τροφές που προκαλούν φλεγμονή
Μακροχρόνιες ασθένειες, επεξεργασμένα τρόφιμα και συνεχή έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες μπορούν να οδηγήσουν σε επίμονη ή χαμηλού βαθμού φλεγμονή, που οι ερευνητές συνδέουν με πρόωρη γήρανση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αλτσχάιμερ, ψωρίαση, ρευματοειδή αρθρίτιδα και καρκίνο.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Ζάχαρη
- άγχος: η ζάχαρη προκαλεί μεγάλες διακυμάνσεις στο ζάχαρο του αίματος, διεγείρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να δημιουργεί εκνευρισμό.
- κατάθλιψη: η κατανάλωση τροφών με πολύ ζάχαρη αντί για τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, συχνά οδηγεί σε ανεπάρκεια της βιταμίνης Β, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την μελαγχολία.
- διαβήτης τύπου 2: όταν τρώτε πολύ ζάχαρη το σώμα σας μπορεί να καταβάλλεται από τις απαιτήσεις της επεξεργασίας της, το οποίο οδηγεί σε αντίσταση της ινσουλίνης και αύξηση του σωματικού βάρους-σημαντικοί παράγοντες στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.
- ινομυαλγία: η ζάχαρη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα (μόνο μία σόδα 340 gr μπορεί να ρίξει την λειτουργία του ανοσοποιητικού κατά 30% για 3 ώρες), επομένως είναι πιο δύσκολο ο οργανισμός να καταπολεμήσει λοιμώξεις και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και στην ινομυαλγία.
- ημικρανίες: μια πτώση στο σάκχαρο του αίματος μετά από «υψηλό» σάκχαρο μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στους μυς, που προκαλούν (και επιδεινώνουν) πονοκεφάλους τάσης και ημικρανίες.
- Παραρρινοκολπίτιδα: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης προκαλεί υπερανάπτυξη μαγιάς (candida), που μπορεί να ενεργοποιήσει μια φλεγμονώδη αντίδραση στη μύτη.
Κρέας
Το κρέας περιέχει αραχιδονικό οξύ που προάγει την φλεγμονή, το βοδινό κρέας έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτό ενώ το αρνί, το χοιρινό και το κοτόπουλο έχουν την μισή ποσότητα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 11/2 μερίδα ή παραπάνω βοδινού, αρνιού ή χοιρινού είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν κόκκινο κρέας μόλις 3 φορές την εβδομάδα. Αν το κρέας είναι επεξεργασμένο ο κίνδυνος είναι ακόμα υψηλότερος. Άλλη μελέτη του 2007 όρισε ότι το 64% των γυναικών που τρώνε μπέικον, ζαμπόν, hot dogs, αλλαντικά και άλλα κρέατα που μπορεί να περιέχουν προστιθέμενο νάτριο ή νιτρώδη κινδυνεύουν από την παραπάνω πάθηση.
Γαλακτοκομικά
«Τα γαλακτοκομικά περιέχουν απλά σάκχαρα που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να πέψει σωστά, έτσι συμβάλλουν στην δημιουργία φλεγμονής» αναφέρει ο Donald Adams, MD, επικεφαλής του ογκολογικού γενικού νοσοκομείου του Σαν Φρανσίσκο. Το γάλα έχει συνδεθεί με καρκίνο του μαστού, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, καθώς και με λέμφωμα.
Αλκοόλ
«Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του μαστού αντιδρά κυρίως με το αλκοόλ με αρνητικό τρόπο, πιθανόν επειδή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων», αναφέρει η Carolyn Lammersfeld, MS, RD, LDN, CNSN, εθνική διευθύντρια διατροφής στα κέντρα αντιμετώπισης του καρκίνου της Αμερικής. «Το αλκοόλ επίσης περιέχει μία ποικιλία από χημικές ουσίες οι οποίες ενδέχεται να έχουν καρκινογόνο δράση», προσθέτει η Lammersfeld.
Έλαια
Λόγω κάποιων καλοπροαίρετων συμβουλών, ότι πρέπει να καταναλώνουμε φυτικά έλαια και όχι βούτυρο πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, υπάρχει αύξηση της πρόσληψης των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία προάγουν την φλεγμονή. Δημοφιλή φυτικά έλαια όπως ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, φυστικέλαιο, έλαιο σόγιας, βαμβακέλαιο και έλαιο safflower έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.
Άσπρο αλεύρι/σιτάρι/γλουτένη
«Αν και οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα σιταριού προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να την επιδεινώσουν», αναφέρει η διαιτολόγος Ashley Koff. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) διαφέρουν από άτομο σε άτομο αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, έκλυση αερίων, εμετό, ναυτία, ερεθισμό του δέρματος, κόπωση, μυϊκές κράμπες, ομίχλη του εγκεφάλου και κατάθλιψη.
«Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν τα ένζυμα για να διασπάσουν πλήρως την γλουτένη», αναφέρει ο Robin Foroutan, Ms,RD, HHC.
«Το ψωμί που τρώμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που τρώγαμε την βιβλική εποχή», αναφέρει ο Σκωτσέζος ολιστικός γαστρεντερολόγος Scot Lewey, DO. «Σήμερα, τα στελέχη των δημητριακών έχουν σχεδιαστεί βιολογικά για να έχουν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλουτένη. Η πρόσθετη γλουτένη βοηθάει να αποκρούσει τα έντομα (παράγουν μεγαλύτερη σοδιά δημητριακών, επομένως έχουν και μεγαλύτερο κέρδος) και δημιουργεί ψωμιά και κέικ με περισσότερη ελαστικότητα», συνέχισε ο Foroutan.
Καφές
Ο καφές είναι όξινος και η καφεΐνη μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και άλλων μετάλλων. «Οι κόκκοι του καφέ, ως γνωστό είναι ψημένοι και περιέχουν έλαια. Αυτά τα ψημένα έλαια ταγγίζουν και φράσουν το συκώτι σας», αναφέρει η Kris Carr στο βιβλίο της «Crazy Sexy Diet».
Τελευταία άρθρα από τον/την .
- Το Nusinersen Εγκρίθηκε στην ΕΕ ως η Πρώτη Θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA)
- Παρουσίαση δεδομένων για τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma
- Γυναικολογία: Κολπική ατροφία, Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα κατά την εγκυμοσύνη και τον Θηλασμό
- Πρωτοποριακή Συνδυαστική Θεραπεία για τον Καρκίνο του Εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV)
- Τροφές για σούπερ ενυδάτωση το καλοκαίρι