Web
Analytics
Η ακτινολογία στη διάγνωση των καρκινικών όγκων - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η ακτινολογία στη διάγνωση των καρκινικών όγκων

Γράφει: ∆ρ ∆ηµήτριος Τριανταφύλλου, Τ. Δ/ντής 7ου Νοσ. ΙΚΑ, Επιστηµονικά Yπεύθ. του ∆ιαγνωστικού Κέντρου «ΚΟΣΜΟΪΑΤΡΙΚΗ»

 

Στη διάγνωση και την παρακολούθηση των καρκινικών όγκων η ακτινογραφία είναι µια απλή, ασφαλής εξέταση. Η έκθεση στην ακτινοβολία είναι µικρή - καµιά φορά µικρότερη από αυτήν στην οποία εκτιθέµεθα στο φυσικό µας περιβάλλον. Αποτελεί βασική µέθοδο στην απεικόνιση των πνευµόνων, των οστών και σήµερα λιγότερο των λοιπών εσωτερικών οργάνων.
 
Η υπερηχοτοµογραφία είναι µια εύκολη, ανώδυνη και οικονοµική µέθοδος χωρίς τη χρήση επιβλαβούς ακτινοβολίας. Χρησιµοποιείται κυρίως στην απεικόνιση των συµπαγών οργάνων της κοιλίας και των µαλακών µορίων. Το γεγονός ότι είναι µια µέθοδος δυναµική, όπου η διάγνωση γίνεται κατά την εκτέλεσή της, την καθιστά πλέον εξαρτώµενη από τον εξεταστή. Στην ογκολογία χρησιµοποιείται ως επί το πλείστον στην ανίχνευση και την παρακολούθηση όγκων των οργάνων της κοιλίας, της ελάσσονος πυέλου, του τραχήλου, στην ανάδειξη όγκων του θυρεοειδούς αδένα και στην ανάδειξη και το χαρακτηρισµό όγκων του µαστού και άλλων µαλακών µορίων. Σήµερα κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη.
 
Η αξονική τοµογραφία είναι η πλέον ενδεδειγµένη µέθοδος για την ανίχνευση και την παρακολούθηση καρκινικών όγκων. Με τα σύγχρονα µηχανήµατα η αξονική τοµογραφία είναι µια γρήγορη και ανώδυνη µέθοδος µε αξιόπιστα αποτελέσµατα. Μπορούν να απεικονισθούν µεγάλα τµήµατα του ανθρώπινου σώµατος σε δευτερόλεπτα, ενώ µε την πολυτοµική τεχνική των τοµογράφων νέας γενιάς υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας και ανασύνθεσης της εικόνας σε όλα τα επίπεδα. Η αξονική τοµογραφία µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την απεικόνιση ολόκληρου του σώµατος και να συµβάλει στην ανίχνευση καρκινικών όγκων. Σπουδαίες είναι οι εφαρµογές της στην ανίχνευση δευτεροπαθών εντοπίσεων (µεταστάσεων) και η παρακολούθηση αυτών. Με την ενδοφλέβια χορήγηση ιωδιούχου σκιαγραφικής ουσίας ανεβαίνουν η ευαισθησία και η ειδικότητα της µεθόδου. Με τη µέθοδο της ογκοµετρίας δίνεται η δυνατότητα ανίχνευσης ακόµα και ελάχιστων αλλαγών στις διαστάσεις γνωστών όγκων. Σηµαντική είναι η εξέλιξη της µεθόδου και στην απεικόνιση του γαστρεντερικού σωλήνα. Μια µέθοδος µε εξίσου ευρύ πεδίο εφαρµογής αλλά χωρίς έκθεση στην ακτινοβολία είναι η µαγνητική τοµογραφία. Βρίσκει εφαρµογή στην απεικόνιση των µαλακών ιστών, του εγκεφάλου και των οστών. Μειωµένη είναι η ευαισθησία της στην απεικόνιση των πνευµόνων. Ως µέθοδος είναι πιο ευαίσθητη και πιο ειδική στην απεικόνιση των περισσότερων ιστών.
 
Τέλος, η ανίχνευση της ακτινοβολίας από την εκποµπή ποζιτρονίων χωρίς (PET) ή µε το συνδυασµό µε αξονική τοµογραφία (PET-CT) χρησιµοποιείται για να απεικονίσει τη βιολογική συµπεριφορά γνωστών αλλοιώσεων, συνήθως µεγαλύτερες του 1 εκ., και εφαρµόζεται σε συνδυασµό µε τις προαναφερθείσες απεικονιστικές µεθόδους της ακτινολογίας.

 

∆ρ ∆ηµήτριος Τριανταφύλλου, Τ. Δ/ντής 7ου Νοσ. ΙΚΑ
Επιστηµονικά Yπεύθ. του ∆ιαγνωστικού Κέντρου «ΚΟΣΜΟΪΑΤΡΙΚΗ»
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.