Web
Analytics
Το Βραζιλιάνικο πιπερόδεντρο βρέθηκε ότι καταπολεμά τα θανατηφόρα βακτήρια του MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθυκιλλίνη) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Το Βραζιλιάνικο πιπερόδεντρο βρέθηκε ότι καταπολεμά τα θανατηφόρα βακτήρια του MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθυκιλλίνη)

Τα τροπικά δάση όπως αυτά στον νοτιοαμερικανικό Αμαζόνιο αποτελούν μία από τις πιο πολύτιμες πηγές φαρμάκων στον κόσμο. Σήμερα, περισσότερα από 120 συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα προέρχονται απευθείας από φυτά τροπικών δασών. Καθώς τα αντιβιοτικά αρχίζουν να εμφανίζουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά αποτελεί πλέον πραγματικό κίνδυνο. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι επιστρέφουν στη φύση για να βρουν απαντήσεις για την καταπολέμηση των σύγχρονων προβλημάτων υγείας τους.

Μέχρι σήμερα, μόνο ένας μικρός αριθμός φυτών στα τροπικά δάση έχουν ελεγχθεί για ιατρικούς σκοπούς. Με την σύγχρονη ιατρική να αποτυγχάνει επανειλημμένα στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, τα τροπικά δάση μπορεί να αποτελούν την πηγή για την αναζήτηση αποτελεσματικών φαρμάκων που σώζουν ζωές.

Ο ανθεκτικός στη μεθυκιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) είναι μια από τις σημαντικότερες μικροβιακές απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα. Συνήθως βρίσκεται σε νοσοκομεία ή κλινικές και είναι ανθεκτικός σε πολλά από τα αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς. Εάν δεν αντιμετωπιστούν σύντομα, οι λοιμώξεις από τον MRSA μπορεί να είναι θανατηφόρες. Στην πραγματικότητα, από τις 80.000 περιπτώσεις ασθενών με επιθετικές λοιμώξεις MRSA που εμφανίζονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, οι 11.000 δεν επιβιώνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory μπορεί να έχουν ανακαλύψει ένα νέο όπλο για να πολεμήσουν αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Εμπνευσμένοι από θεραπευτές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου που χρησιμοποιούν τους καρπούς του Βραζιλιάνικου πιπερόδεντρου (Brazilian Peppertree) για τη θεραπεία πληγών και λοιμώξεων για αιώνες, διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα των μούρων του φυτού αυτού μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στη θεραπεία θανατηφόρων λοιμώξεων από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Το Βραζιλιάνικο πιπερόδεντρο είναι ένα μικρό δέντρο (είδος σχίνου) που μοιάζει με θάμνο και κατάγεται από την Βραζιλία, την Παραγουάη και την Αργεντινή. Θεωρείται ένα ιδιαίτερα χωροκατακτητικό είδος στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Emory μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν αυτό το επιβλαβές ζιζάνιο.

Αντιμετώπιση των βακτηρίων MRSA

Η καθηγήτρια Cassandra Quave, ερευνήτρια και εθνοβοτανολόγος στο Πανεπιστήμιο Emory, εξήγησε ότι αντί να σκοτώνει τα βακτήρια του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου, βρέθηκε ότι ένα πλούσιο σε φλαβόνες συστατικό που εξάγεται από τα μούρα της βραζιλιάνικης πιπεριάς καταστρέφει ένα γονίδιο που επιτρέπει στα βακτήρια να επικοινωνούν μεταξύ τους και να δρουν συλλογικά. Η διακοπή αυτού του μηχανισμού, γνωστού ως quorum quenching, διευκολύνει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη μόλυνση από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Η Quave, η οποία ερευνά το πώς οι αυτόχθονες πληθυσμοί ενσωματώνουν φυτά στις θεραπευτικές πρακτικές, με σκοπό να βρει υποσχόμενα φυτά υποψήφια για νέα φάρμακα, σημείωσε ότι το βραζιλιάνικο πιπερόδεντρο δεν είναι κάποια εξωτικό και σπάνιο φυτό. Είναι ένα πολύ κοινό ζιζάνιο. Επιπλέον, η Quave αναφέρει ότι από οικολογική σκοπιά είναι λογικό αυτά τα ζιζάνια να έχουν ενδιαφέρουσα χημεία λόγω του πλεονεκτήματός τους να καταπολεμούν ασθένειες και να εξαπλώνονται ευκολότερα μέσω του οικοσυστήματος.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε μια ένωση πλούσια σε φλαβόνες, η οποία βρίσκεται στα μούρα του συγκεκριμένου φυτού σε ποντίκια με δερματικές λοιμώξεις ανθεκτικού χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου. Στα μολυσμένα με ανθεκτικό σταφυλόκοκκο ποντίκια, το εκχύλισμα ανέστειλε το σχηματισμό δερματικών αλλοιώσεων χωρίς να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα ή στα φυσιολογικά, υγιή βακτήρια που ζουν σε αυτό.

"Αφοπλίζει ουσιαστικά τα βακτήρια MRSA (του ανθεκτικού στη μεθυκιλλίνη χρυσίζωντα σταφυλόκοκκου), εμποδίζοντάς τα να εκκρίνουν τις τοξίνες που χρησιμοποιούν ως όπλα για να βλάψουν τους ιστούς", δήλωσε η Quave. "Το φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος έχει τότε περισσότερες πιθανότητες να θεραπεύσει μια πληγή", πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι επίσης εξέτασαν την τεχνική, γνωστή ως μέθοδο κατά των λοιμογόνων παραγόντων, σε εργαστηριακά αναπτυγμένα κύτταρα ανθρώπινου δέρματος χωρίς ορατές παρενέργειες, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα εκχυλίσματα μούρων από το βραζιλιάνικο πιπερόδεντρο ενδέχεται να βοηθήσουν στην μάχη κατά της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Ενώ η Quave τόνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι βαριές αντιβιοτικές θεραπείες θα παραμείνουν αναπόφευκτες για να σωθούν οι ασθενείς, πιστεύει ότι οι μέθοδοι κατά της λοιμογόνου δράσης μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές για την αποκατάσταση της υγείας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να ανακαλύψουμε πώς να χρησιμοποιούνται θεραπευτικά αντι-λοιμογόνοι παράγοντες για τη βελτίωση του αποτελέσματος ενός ασθενούς.

 

Πηγές: natureprevent diseasenews in health

Συγγραφέας άρθρου: Ιορδάνης Βελισσάρης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.