Web
Analytics
ΗΠΑ: Θεραπεία ή ανακούφιση για καρκινοπαθείς σε τελικό στάδιο; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

ΗΠΑ: Θεραπεία ή ανακούφιση για καρκινοπαθείς σε τελικό στάδιο;

06 Σεπ 2016

Δύο μήνες προτού ο Joe Clark πεθάνει από καρκίνο του παχέως εντέρου, στα 31 του χρόνια, ένας γιατρός του είπε πως ήταν η ώρα να σταματήσει τη θεραπεία.

Για περισσότερο από έναν χρόνο υπέφερε από τη χημειοθεραπεία που του προκαλούσε επίπονες πληγές στο στόμα, μία απέλπιδα εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα τον άφησε με μεγάλες ουλές και κάθε ελπίδα είχε πλέον εξαφανιστεί. Όμως, το τέλος της θεραπείας είχε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα στον Clark και τη σύζυγό του. Η χήρα του Clark, Amanda Evans-Clark, αναφέρει πως ήταν για εκείνους ένας εντελώς νέος και διαφορετικός τρόπος ζωής που έπρεπε να αφομοιώσουν. Έπρεπε να σταματήσουν να προσπαθούν να ξεφύγουν από την ασθένεια και να ζήσουν όσο χρόνο απέμενε.

Το πότε πρέπει να σταματάει η επιθετική θεραπεία είναι μία από τις πλέον δύσκολες αποφάσεις στην περίθαλψη ασθενών με καρκίνο. Οι ιατρικές οδηγίες υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο δεν θα πρέπει να λαμβάνουν σκληρή και επίπονη θεραπευτική φροντίδα, αλλά νέες έρευνες υποστηρίζουν πως αυτό ακριβώς συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της ζωής τους, περίπου 75% των ασθενών με καρκίνο ηλικίας κάτω των 65 ετών έλαβαν επιθετική θεραπεία και μόνο μία μικρή μερίδα έλαβε ανακουφιστική φροντίδα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, αλλά ένας εξ αυτών, σύμφωνα με την Dr. Monica Malec, ειδικό ανακουφιστικής φροντίδας στο University of Chicago, είναι πως δεν υπάρχει τίποτα δυσκολότερο για έναν γιατρό από το να έρχεται αντιμέτωπος με έναν ασθενή που τον παρακαλάει να μην σταματήσει την προσπάθεια.

Οι ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο και οι οικογένειες τους, βρίσκονται πολλές φορές σε άρνηση σχετικά με την ασθένεια, και ορισμένες φορές δεν αντιλαμβάνονται τους περιορισμούς της ιατρικής θεραπείας. Αυτές οι παρεξηγήσεις μπορούν συχνά να αποφευχθούν αν οι γιατροί ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το τέλος της ζωής νωρίς στη διαδικασία θεραπείας ασθενών, των οποίων η ασθένεια έχει μηδαμινές πιθανότητες να θεραπευτεί. Συνήθως, όμως, κατά την Malec, αυτές οι συζητήσεις συχνά δεν συμβαίνουν ποτέ ή δεν συμβαίνουν μέχρις ότου η κατάσταση να έχει πάρει διαστάσεις κρίσης.

Η νέα μελέτη είναι μια ανάλυση δεδομένων από 28.000 ασθενείς με καρκίνο που πέθαναν από το 2007 έως το 2014. Οι θεραπείες που έλαβαν κατά το τέλος της ζωής τους περιλάμβαναν νοσηλεία, χημειοθεραπεία και επεμβατικές διαδικασίες. Λιγότεροι από ένας ανά πέντε ασθενείς έλαβαν ανακουφιστική περίθαλψη. Η μελέτη παρουσιάστηκε στις 6 Ιουνίου στην ετήσια συνάντηση της American Society of Clinical Oncology.

Ο Dr. Ronald Chen που ηγήθηκε της έρευνας και είναι ερευνητής του καρκίνου στοUniversity of North Carolina, δήλωσε πως η απόφαση αποτελεί μία μάχη για τον ίδιο, ακόμα και όταν γνωρίζει πως η ανακούφιση είναι η σωστότερη επιλογή. Προτιμά να υποβάλλει τους ασθενείς σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες μέχρις εσχάτων γιατί δεν εγκαταλείπει την ελπίδα.

Η Wendy Sparks, από την πόλη της Oklahoma μαρτυρά πως το να βλέπει την ηλικιωμένη μητέρα της και τη νεότερη αδερφή της να πεθαίνουν από καρκίνο μέσα στα τελευταία 3 χρόνια, έχει μεταβάλλει της απόψεις της γύρω από το ζήτημα της περίθαλψης στο τέλος της ζωής. Η μητέρα της σταμάτησε τη χημειοθεραπεία αφού ο γιατρός της την διαβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο δεν σήμαινε πως τα παρατάει. Ωστόσο, η αδερφή της, Nikki Stienman, συνέχισε τη χημειοθεραπεία και βίωσε σοβαρότατες παρενέργειες, πριν πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα στα 38 της χρόνια. Η Sparksείπε πως δεν τα παρατάει κανείς αν σταματήσει τη θεραπεία. Αλλά παλεύει πλέον με διαφορετικό τρόπο για τη ζωή του. Παλεύει για να έχει μερικές ακόμα καλές μέρες.

Ο Dr. Andrew Epstein, ειδικός ανακουφιστικής φροντίδας στην ογκολογική κοινότητα, θεωρεί πως η νέα έρευνα, που αντηχεί μελέτες σε γηραιότερους ασθενείς, είναι σημαντική γιατί υπάρχουν λιγότερα στοιχεία για αυτού του είδους την περίθαλψη σε νεότερους ασθενείς. Αλλά το να εγκαταλείπεται η θεραπεία και να αναζητάται η διευκόλυνση κάποιες φορές γίνεται αντιληπτό ως κατάθεση των όπλων, ιδιαίτερα από νεότερους ασθενείς.

Ο Joe Clark, επιχειρηματίας από το Orlando, διαγνώστηκε το 2011, δύο μέρες πριν από τα 28α γενέθλιά του και δύο μήνες πριν το γάμο του. Αντί για γαμήλιο ταξίδι, έκανε χημειοθεραπεία. Οι θεραπείες έδειχναν να αποδίδουν, μέχρι έναν χρόνο αργότερα όταν, αφού έμαθε πως η γυναίκα του ήταν έγκυος, οι εξετάσεις του έδειξαν πως ο καρκίνος του είχε εξαπλωθεί επιθετικά. ‘Κανένας δεν χρησιμοποιεί λέξεις όπως «ανίατο»’, λέει η Evans-Clark. Στην περίπτωση του συζύγου της οι γιατροί είπαν μόνο πως θα ξεκινούσε χημειοθεραπεία επ’ αόριστον. Το ζευγάρι δημιούργησε ένα blog όπου κατέγραφε την καθημερινή μάχη του με τον καρκίνο. Σε μία ανάρτηση τέσσερις μήνες πριν το θάνατο του, δίπλα από μία φωτογραφία με εννέα μπουκαλάκια με φάρμακα στο κομοδίνο του, ο Clark έγραψε πως δεν ήθελε να πάρει κανένα από τα φάρμακα, αλλά πως οι γιατροί του τον ανάγκαζαν και πως αυτό που ζούσε δεν ήταν αυτό που του είχαν περιγράψει. Ήθελε να απολαύσει όσες καλές μέρες του είχαν απομείνει, αλλά εξαιτίας της αγωγής που ακολουθούσε δεν ήταν σε θέση να κάνει ούτε αυτό. Το ζευγάρι μετακόμισε στην Indianapolis, όπου βρέθηκε ένας γιατρός που τους είπε πως οι προσπάθειες τους πλέον ήταν μάταιες. Ο Clark άρχισε να λαμβάνει ανακουφιστική φροντίδα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κέντρο που τους προσέφερε περισσότερο μια σπιτική και λιγότερο μια νοσοκομειακή ατμόσφαιρα. Εκεί μπόρεσε τελικά να αφιερώσει το χρόνο του στη γυναίκα του και στην νεογέννητη κόρη τους, να αποδεχθεί την κατάστασή του και να προετοιμαστεί ψυχικά και συναισθηματικά, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

 

Πρώτη δημοσίευση: Τhe National Post

ΒεατρίκηΤσάφου- Stagiaire EEB

 

Πηγή: ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.