Web
Analytics
Ην. Βασίλειο: Η πρώτη μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ην. Βασίλειο: Η πρώτη μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς

13 Μαϊ 2015

Η πρώτη μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς είναι γεγονός και πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία. Συγκεκριμένα, η διαδικασία περιελάμβανε την αφαίρεση μιας καρδιάς η οποία είχε σταματήσει να χτυπάει για κάποιο χρονικό διάστημα και τη τοποθέτησή της σε έναν ασθενή, κάνοντάς την να λειτουργεί και πάλι. Μάλιστα, οι γιατροί προειδοποιούν για μια απίστευτη ανακάλυψη, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα ερευνών για πάνω από μια δεκαετία, όταν δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία και σε μεταμόσχευση που η καρδιά είχε ήδη σταματήσει να χτυπά 20 λεπτά πριν το χειρουργείο.

Αυτό ακριβώς είναι που αποτελεί και τη διαφορά στις έως τώρα μεταμοσχεύσεις, οι οποίες γίνονταν με χρησιμοποίηση ζωντανής καρδιάς ενός επιζώντος ατόμου, ο οποίος συνήθως έχει χαρακτηριστεί πρώτα ως «εγκεφαλικά νεκρός». Στη περίπτωση αυτή όμως, έγινε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ο δότης απεβίωσε από φυσικά αίτια και η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει. Η νέα αυτή μέθοδος λοιπόν περιλαμβάνει την επανάκτηση της λειτουργίας μιας ήδη νεκρής καρδιάς, μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται OCS (Organ Care System), προτού αυτή να μπορεί να μεταμοσχευθεί και να τοποθετηθεί εκ νέου σε άνθρωπο-αποδέκτη.

Ο αποδέκτης ήταν ένας 60χρονος άντρας από το Λονδίνο, ονόματι Huseyin Ulucan. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου Papworth στο Cambridgeshire, στο οποίο νοσηλεύτηκε κι έλαβε χώρα η επαναστατική αυτή διαδικασία της μεταμόσχευσης, είπαν πως ο Huseyin Ulucan έχει εμφανίσει αξιοσημείωτη πρόοδο, ήδη μετά το πέρας των 4 ημερών από το χειρουργείο και την παραμονή του στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο αποδέκτης του μοσχεύματος εμφάνιζε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα από το 2008, όταν και υπέστη έμφραγμα. Ο ίδιος αναφέρει πως κάθε μέρα νοιώθει σημαντική βελτίωση στις αντοχές και την υγεία του, ενώ δεν άργησε να σηκωθεί από το κρεβάτι μετά το χειρουργείο.

Ο Simon Messer, ειδικός στις καρδιοθωρακικές μεταμοσχεύσεις αναφέρει πως μέχρι αυτό το κομβικό σημείο της εξέλιξης της επιστήμης μπορούσαμε να πραγματοποιούμε μεταμοσχεύσεις οργάνων από άτομα-ασθενείς οι οποίοι είχαν προηγουμένως κριθεί ως εγκεφαλικά νεκροί, δηλαδή βασιζόμασταν στη γνωστή DBD method (Donation after Brain-stem Death). Αντίθετα, η νέα αυτή έρευνα και μέθοδος χρησιμοποίησης της ήδη νεκρής καρδιάς του δότη, μάς έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε μια άκρως επαναστατική τεχνική, που δεν είχε ξαναγίνει πουθενά μέχρι τώρα.

Τέλος, το νοσοκομείο Papworth εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο για το μέλλον και προσθέτει ότι αυτή η επιτυχία, η οποία βασίζεται στη πρωτοπόρα μέθοδο OCS, σηματοδοτεί μια νέα εποχή κι αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξέλιξη στη πορεία των μεταμοσχεύσεων, πράγμα το οποίο σημαίνει 25% περισσότερο επιτυχημένα χειρουργεία, που μόνο στην Αγγλία αποτυπώνεται σε εκατοντάδες διασωθέντες ασθενείς.

 

Πηγή: RT

Βασιλική Σταυρουλάκη - Stagiaire ΕΕΒ

 

Πρώτη Δημοσίευση ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.