Web
Analytics
Η.Π.Α.: Ο ιός HIV απομακρύνθηκε από Τ-κύτταρα με τη χρήση του CRISPR - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η.Π.Α.: Ο ιός HIV απομακρύνθηκε από Τ-κύτταρα με τη χρήση του CRISPR

11 Μαϊ 2016

Επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR για να απομακρύνουν τον ιό HIV από το DNA των μολυσμένων Τ-κυττάρων και για να αποτρέψουν επαναμόλυνση.

Στηριζόμενοι σε προηγούμενη έρευνα που απομάκρυνε τον HIV από καλλιεργημένα κύτταρα, οι ερευνητές θεράπευσαν επιτυχώς μολυσμένα κύτταρα ασθενών με AIDS, και ελπίζουν ότι η τεχνική θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θεραπεία για την ασθένεια.

Ο ρετροϊός HIV εισάγεται μόνιμα στο γονιδίωμα των μολυσμένων κυττάρων και, ενώ η αντι-ρετροϊική θεραπεία (anti-retroviral therapy – ART) είναι ικανή να ελέγξει τη μόλυνση του HIV, μπορεί μόνο να μειώσει το ιικό φορτίο, όχι να το εξαλείψει. Αντίγραφα του HIV μπορεί να εμμείνουν σε άλλους ιστούς και, αν η ART σταματήσει, η μόλυνση μπορεί να επανέλθει. «Συνεπώς, τα περισσότερα άτομα που είναι μολυσμένα από τον ιό HIV-1, ακόμα και αυτοί που ανταποκρίνονται θετικά στην ARTπρέπει να διατηρήσουν την ART σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους εξαιτίας της επιμονής της δεξαμενής κυττάρων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV-1», είπε ο καθηγητής Kamel Khalili, διευθυντής του Κέντρου Νευροϊολογίας του πανεπιστήμιουTemple στη Φιλαδέλφεια και βασικός συγγραφέας της μελέτης, η οποία εκδόθηκε στο Scientific Reports.

Η ομάδα του καθηγητή Khalili είχε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν την τεχνική επεξεργασίας γονιδιώματος CRISPR/Cas9 για να «αφαιρέσει» τον ιό HIV από διάφορα κύτταρα του ανοσοποιητικού σε καλλιέργεια. Σε αυτή τη μελέτη εκτέλεσαν την ίδια τεχνική σε μολυσμένα CD4+ Τ κύτταρα που είχαν πάρει από το αίμα ασθενών θετικών σε HIV. Ήταν ικανοί όχι μόνο να εξαλείψουν τον ιό, αλλά επίσης να προστατεύσουν το κύτταρο από επαναμόλυνση από τον HIV, επειδή ο μηχανισμός του CRISPR έμεινε μέσα στο κύτταρο. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ομάδα δεν παρατήρησε κάποια παρενέργεια, κάτι που σημαίνει ότι μόνο ο ιός HIV αφαιρέθηκε και κανένα άλλο μέρος του γονιδιώματος δεν τροποποιήθηκε ακούσια. Τα «καθαρισμένα» κύτταρα φαίνεται να αναπτύσσονται και να λειτουργούν κανονικά. «Τα ευρήματα είναι σημαντικά σε πολλά επίπεδα», είπε ο καθηγητής Khalili. «Καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του συστήματός μας γενετικής επεξεργασίας στην εξάλειψη του ιού HIV από το DNA των CD4+ Τ κυττάρων και, εισάγοντας μεταλλάξεις στο ιϊκό γονιδίωμα, απενεργοποιούν μόνιμα την ιϊκή αναπαραγωγή. Επιπλέον, δείχνουν ότι το σύστημα μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από την επαναμόλυνση και ότι η τεχνολογία είναι ασφαλής για τα κύτταρα, χωρίς τοξικές παρενέργειες». Ο καθηγητής Khalili είπε στο Voice of America ότι οι ανθρώπινες κλινικές μελέτες θα μπορούν να ξεκινήσουν σε δύο με τρία χρόνια.

 

Πηγή: BioNews

Χριστίνα Κούσουλα – Stagiaire ΕΕΒ

 

Πρώτη Δημοσίευση περιοδικό ΒΙΟΗΘΙΚΑ

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.