Web
Analytics
Η.Π.Α.: Καταπιεστικοί σύντροφοι υπονομεύουν την αντισύλληψη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η.Π.Α.: Καταπιεστικοί σύντροφοι υπονομεύουν την αντισύλληψη

05 Μαρ 2013

Όταν ένας σύζυγος κρύβει τα αντισυλληπτικά χάπια της γυναίκας του ή ένας άνδρας βγάζει το προφυλακτικό στη μέση της σεξουαλικής πράξης με την ελπίδα ότι η φίλη του θα μείνει έγκυος, αυτό είναι μια μορφή κακοποίησης που ονομάζεται αναπαραγωγικός εξαναγκασμός. Αναπαραγωγικός εξαναγκασμός υπάρχει κάθε φορά που ένας σύντροφος προσπαθεί να αποτρέψει μια γυναίκα να κάνει τις δικές τις επιλογές και να πάρει τις δικές τις αποφάσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη. Αυτό περιλαμβάνει την προσπάθεια να μείνει μία γυναίκα έγκυος παρά τη θέλησή της. Μπορεί να γίνει με την χρήση πιέσεων ή απειλών ώστε η γυναίκα να συνεχίσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή να τερματίσει μία επιθυμητή. Συχνά, αυτό γίνεται για να υπονομευθεί η ελευθερία και να μειωθούν η δυνατότητα λήψης αποφάσεων, ο έλεγχος πάνω στο μέλλον και η αυτοεκτίμηση των γυναικών. Δεν είναι σπάνιο άνδρες να αρνούνται να φορέσουν προφυλακτικό, θέτοντας σε κίνδυνο τις συντρόφους τους τόσο για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όσο και για τη μετάδοση σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. Υπάρχουν άνδρες που πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας θα την φέρει πιο κοντά σε αυτούς.

Αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν πόση συχνή είναι αυτή η μορφή εξαναγκασμού, ερευνητές πιστεύουν ότι είναι αρκετά συχνή, ιδιαίτερα μεταξύ γυναικών που έχουν κακοποιηθεί από τους συντρόφους τους και με άλλους τρόπους. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνέταξε μία γνωμοδότηση με την οποία συστήνει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να προσέχουν για σημάδια τέτοιας κακοποίησης στις γυναίκες που εξετάζουν. Μελέτες στις οποίες αναφέρθηκε η επιτροπή σύνταξης της γνωμοδότησης βρήκαν ότι "σαμποτάζ μεθόδων αντισύλληψης" αναφέρθηκε στο 25% εφήβων κοριτσιών και στο 15% γυναικών που έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση. Η γνωμοδότηση αναφέρει ότι οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι μπορούν να βοηθήσουν αυτές τις γυναίκες που βρίσκονται σε τέτοιου είδους σχέσεις παροτρύνοντάς τες να επικοινωνήσουν με ειδικούς. Ακόμα μπορούν να βοηθήσουν παρέχοντας μεθόδους αντισύλληψης που είναι πιο δύσκολο να ανιχνευτούν. Σε κλινικές όπου οι γιατροί έχουν ήδη ξεκινήσει τέτοιες προσπάθειες, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Σε μια μικρή μελέτη, ο αναπαραγωγικός εξαναγκασμός μειώθηκε κατά 71% μεταξύ των γυναικών που ενημερώθηκαν για αυτού του είδους την κακοποίηση.

 

Πηγή: USA Today

 

Κωνσταντία Λόγα - Stagiaire EEB
www.bioethics.gr
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.