Web
Analytics
Η.Π.Α.: Εντοπισμός καρκίνου στο αίμα πριν τα συμπτώματα; Έγκυρη είδηση ή παραπληροφόρηση; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η.Π.Α.: Εντοπισμός καρκίνου στο αίμα πριν τα συμπτώματα; Έγκυρη είδηση ή παραπληροφόρηση;

13 Ιαν 2016

Ποιος δεν θα ενδιαφερόταν να μάθει αν έχει καρκίνο, προτού ακόμη αυτός εκδηλωθεί; Ο εντοπισμός του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο θα αποτελούσε πανάκεια, καθώς θα πολλαπλασίαζε τις πιθανότητες ίασής του και θα έσωζε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την δυνατότητα ισχυρίζεται ότι προσφέρει η Αμερικανική διαγνωστική εταιρία Pathway Genomics.

Ειδικότερα, η υποφαινόμενη εταιρία λανσάρει στην αγορά μια μορφή εξετάσεων, επονομαζόμενη Cancer Intercept, η οποία εγγυάται την ανίχνευση του καρκίνου στα ανθρώπινα κύτταρα, πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων στον οργανισμό του ατόμου, και κοστίζει 699$. Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος πελάτης αποστέλλει δείγμα αίματος στην έδρα της εταιρίας στο Σαν Ντιέγκο, όπου ελέγχεται το γενετικό του υλικό για διάφορα είδη καρκίνων και στη συνέχεια του γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η βιοψία απευθύνεται ιδίως στους καταναλωτές, που παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, λόγου χάρη άτομα που έχουν έναν καρκινοπαθή συγγενή. Επιπλέον, για να υποβληθούν οι ενδιαφερόμενοι στην εξέταση, θα πρέπει να αποταθούν στους θεράποντες που συστήνει η εταιρία.

Ωστόσο, η εμφάνιση της εξέτασης αυτής έχει εγείρει αμφιβολίες στον επιστημονικό κλάδο, αναφορικά με την λειτουργικότητα της βιοψίας. Ο ογκολόγος Isaac Garcia-Murillas εκφράζει την δυσπιστία του απέναντι στο πέπλο μυστικότητας που καλύπτει την εξέταση, εφόσον δεν υπάρχουν επίσημες και διασταυρωμένες αποδείξεις, που να καταδεικνύουν ότι η βιοψία λειτουργεί. Μάλιστα, το περιοδικό The Verge καταγγέλλει ότι οι δοκιμές της εξέτασης υποβλήθηκαν σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα καρκίνου. Συνεπώς, το ανθρώπινο δείγμα που δοκίμασε το Cancer Intercept, δεν μας επιτρέπει να συνάγουμε τα αποτελέσματα που θα είχε η υποβολή της εξέτασης στους μη έχοντες εκδηλώσει συμπτώματα και τα αποτελέσματα που υπόσχεται η εξέταση κρίνονται παραπλανητικά και αβάσιμα.

Τελικά, μια μερίδα της επιστημονικής κοινότητας προτρέπει το καταναλωτικό κοινό να απέχει από την προαναφερθείσα εξέταση. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι, μολονότι τέτοιου είδους βιοψίες είναι εν γένει βιώσιμες και αναμένεται η περαιτέρω εξέλιξή τους στο μέλλον, το Cancer Intercept δεν παρέχει επαρκείς αποδείξεις και έρευνες, ώστε να μας πείσει για την λειτουργικότητά του.

 

Πηγή: The Scientist

Αργυρώ Χίου – Stagiaire EEB

 

Πηγή: http://www.bioethics.gr/

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.