Web
Analytics
Η κουερσετίνη (quercetin) προστατεύει από τους κινδύνους υγείας της παχυσαρκίας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η κουερσετίνη (quercetin) προστατεύει από τους κινδύνους υγείας της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και οι στατιστικές δείχνουν ότι περισσότεροι από δύο στους τρεις ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Το υπερβολικό σωματικό βάρος δεν είναι  ένα πρόβλημα που απασχολεί μόνο τους ενήλικες, καθώς ένα στα έξι παιδιά-έφηβοι στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται  παχύσαρκα.

Δυστυχώς, η παχυσαρκία έχει ως αποτέλεσμα ορισμένους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ειδικά καθώς μεγαλώνετε. Για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη σε ανεπιθύμητα επίπεδα, να αυξήσει τη φυσιολογική φθορά στο σώμα και να προκαλέσει ευρεία φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας  όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η θανατηφόρα καρδιακή προσβολή.

Επιπλέον, οι φλεγμονώδεις μεταβολές που εμφανίζονται στα οστά και στον εγκέφαλο μπορούν να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση και νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Και, φυσικά, μια υπερβολική ποσότητα λιπαρού ιστού στο σώμα θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία γήρανσης.

 Αλλά πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κουερσετίνη (quercetin)- ένα βιοενεργό φλαβονοειδές που βρίσκεται στα μήλα, στα κρεμμύδια και σε άλλα φρούτα και λαχανικά - μπορεί με διάφορους τρόπους να προστατεύσει το σώμα από τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η κουερσετίνη μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί ανεπιθύμητα προβλήματα υγείας

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουερσετίνη μπορεί να αλλάξει τα λιπώδη κύτταρα στο σώμα, καθώς μειώνει τα προβλήματα της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από τη διατροφή, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην προστασία των ιστών του σώματος από τη φλεγμονή που σχετίζεται με το λίπος.

Η λήψη συμπληρώματος διατροφής κουερσετίνης μπορεί με δύο  διαφορετικούς τρόπους να μειώσει την φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και ταχύτερη γήρανση. Η κουερσετίνη:

  1. συμβάλλει στην συρρίκνωση του μεγέθους των λιπωδών κυττάρων, στη μείωση του βάρους του σώματος και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων φλεγμονής.
  2. λειτουργεί στον υποθάλαμο - ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού του οργανισμού.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με κουερσετίνη ήταν σε θέση να μειώσει την φλεγμονή που προκαλείται από την παχυσαρκία στον υποθάλαμο.

Με τη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από τον λιπώδη ιστό, η κουερσετίνη μπορεί να καταπολεμήσει την επιτάχυνση της γήρανσης, που οφείλεται στην παχυσαρκία.

Μελέτες δείχνουν πως η κουερσετίνη καταπολεμά την παχυσαρκία και τους κινδύνους της

Η κουερσετίνη καταπολεμά την παχυσαρκία και τις επιπτώσεις της στην υγεία και με άλλους τρόπους.

Βοηθάει στην ενεργοποίηση ενός ενζύμου στο σώμα που ονομάζεται AMPK, το οποίο είναι ένα από τα εργαλεία αντιγήρανσης του οργανισμού. Όταν ενεργοποιείται, συμβάλλει στην αύξηση της ενέργειας καθώς καίει το λίπος και επιταχύνει την αποτοξίνωση στα γερασμένα κύτταρα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η κουερκετίνη προάγει ένα υγιές έντερο.

Μικροβίωμα του εντέρου αποκαλούμε τον μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών που ζουν στην εντερική οδό.

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα, που συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, από καρδιακές παθήσεις έως διαβήτη.

Η λήψη κουερσετίνης έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο μικροβίωμα του εντέρου - εξαλείφοντας το σχετικό άγχος και τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Τέλος, η κουερσετίνη μετατρέπει τον λευκό λιπώδη ιστό σε καστανό. Το λευκό λίπος παρέχει ενέργεια, αλλά είναι μια πηγή φλεγμονής και άλλων επιβλαβών αλλαγών στο σώμα που μπορεί να εμφανιστούν με την παχυσαρκία.

Το καστανό λίπος μετατρέπει τα αποθέματα λίπους σε θερμότητα. Όσο περισσότερο καστανό λίπος έχετε, τόσο καλύτερα προστατεύεστε από την παχυσαρκία.

Τα συμπληρώματα της κουερσετίνης, όταν λαμβάνονται μόνα τους ή όταν χρησιμοποιούνται με ρεσβερατρόλη, μπορούν να σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τα λευκά λιπώδη κύτταρα σε καστανό λίπος.

 

 

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.