Web
Analytics
H Δυσκοιλιότητα έχει σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στους πάσχοντες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

H Δυσκοιλιότητα έχει σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στους πάσχοντες

10 Μαϊ 2013

«Η Δυσκοιλιότητα δεν είναι ένα ασήμαντο θέμα που μπορεί να αγνοηθεί» είναι το μήνυμα της 10ης Μαΐου 2013, Ημέρα για την Ευαισθητοποίηση του κοινού για την Δυσκοιλιότητα, που καθιερώθηκε το 2007 από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Boehringer Ingelheim.

Αντιθέτως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, το άγχος και η παντελής έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχουν κάνει τη δυσκοιλιότητα το πιο συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος, το οποίο επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πασχόντων και µπορεί να έχει σηµαντικές επιπλοκές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η δυσκοιλιότητα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πασχόντων, αφού οι περισσότεροι από τους πάσχοντες (>70%) έχουν διάφορα συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, ανορεξία, κακή διάθεση, νευρικότητα κλπ. Επιπρόσθετα, άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα ίσως έχουν και άλλα σωματικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους. Έτσι, σε μερικούς πάσχοντες μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και αντιδραστική μελαγχολία, που είναι μία μορφή κατάθλιψης.

Οι ομάδες πληθυσμού που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα σε μεγαλύτερο βαθμό και με περισσότερη συχνότητα είναι οι μεσαίας τάξης (60%) και διαμένουν κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα (54%). Η πιο ευπαθής ομάδα είναι οι γυναίκες με ποσοστό 67% και η Τρίτη ηλικία με ποσοστό 47%.

Παρά το γεγονός όμως, ότι η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος, αποτελεί «ταμπού» για τους περισσότερους. Ακόμα χειρότερα, οι πάσχοντες από δυσκοιλιότητα πολλές φορές δεν συνειδητοποιούν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν ζητούν ιατρική βοήθεια.

Παράλληλα, είναι πολλοί λίγοι αυτοί που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, παρόλο που έχει αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων κατά της δυσκοιλιότητας.

Συγκεκριμένα, συμπεράσματα μεγάλης πρόσφατης διαδικτυακής έρευνας για την χρόνια δυσκοιλιότητα έδειξε ότι το 72% των πασχόντων από δυσκοιλιότητα είναι ευχαριστημένοι από την χρήση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Η έρευνα διεξήχθη το 2009 σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο και Ολλανδία, με 1355 άτομα που έπασχαν από χρόνια δυσκοιλιότητα. Μεγάλο ποσοστό στους πάσχοντες από χρόνια δυσκοιλιότητα αποτελούσαν οι γυναίκες (82%). Το 59% των συμμετεχόντων ήταν μεγαλύτεροι των 19 ετών. Η ομάδα που έπασχε περισσότερο από δυσκοιλιότητα ήταν μεταξύ 41-45 ετών.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επιβεβαιώνουν απόλυτα τα αποτελέσματα αντίστοιχης έρευνας μεταξύ των πασχόντων από δυσκοιλιότητα που πραγματοποίησε το ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ (Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής) στη χώρα μας.

Σχεδόν ο καθένας από εμάς έχει βιώσει μια περίοδο με δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή στη ζωή του. Με αφορμή την 10η Μαΐου 2013, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «εργαλεία» τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η ισορροπημένη διατροφή, κυρίως η Μεσογειακή Διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, η κατανάλωση άφθονης ποσότητας υγρών καθημερινά και ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, η τακτική σωματική άσκηση και η μείωση του στρες. Η χρήση κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, παρέχουν αποτελεσματική λύση και προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωή στους πάσχοντες.

Ανησυχητικά σημεία και συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να αναζητήσουμε τη συμβουλή ειδικού γαστρεντερολόγου είναι τα εξής:

 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Νυκτερινός πόνος
 • Αίμα στα κόπρανα
 • Πρόσφατη αλλαγή στις εντερικές συνήθειες
 • Άλγος πρωκτού κατά την αφόδευση
 • Ηλικία > 50 ετών
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου
 • Ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
 • Ευρήματα στην φυσική εξέταση
 • Αναιμία, Λευκοκυττάρωση, αυξημένη ΤΚΕ
 • Αυξημένο ασβέστιο
 • Αυξημένη ΤSH
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.