Web
Analytics
Γνωρίστε τα ύπουλα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Γνωρίστε τα ύπουλα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

15 Μαϊ 2015

Ακούγοντας το όνομα της πάθησης αυτής όλοι σαστίζουμε και δικαιολογημένα, αφού η σκλήρυνση κατά πλάκας προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Συγκεκριμένα η διαταραχή που εμφανίζεται είναι η καταστροφή του περιβλήματος που προστατεύει τις νευρικές ίνες, με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται σχεδόν πλήρης απουσία των μηνυμάτων που μεταδίδονται από τον εγκέφαλο προς το σώμα και το αντίστροφο.

Συνεπώς ο κατάλληλος γιατρός που μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχημένα αυτήν την πάθηση είναι ο νευρολόγος.

Η αιτιολογία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αφού η κληρονομικότητα καθώς και οι επίκτητοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόκτηση της ασθένειας.

Τα συμπτώματά της όμως είναι λίγο πολύ καθορισμένα, απλά διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Διαβάστε παρακάτω τα κυριότερα, ώστε να είστε ενήμεροι:
  • Προβλήματα όρασης
Από τις πρώτες διαταραχές είναι η όραση. Συγκεκριμένα είναι συνήθης η φλεγμονή του οπτικού νεύρου, η οποία με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική απώλεια όρασης, αχρωματοψία, διπλωπία κ.α.
  • Σπαστικότητα
Λόγω της διαταραχής των νευρικών κυττάρων ένα πολύ βασικό σύμπτωμα είναι οι συνεχόμενες συσπάσεις των μυών που επιφέρουν και την δυσκαμψία.
  • Πόνος
Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τον πόνο σε δύο κλίμακες. Η μία είναι ο νευροπαθητικός, ο οποίος έχει προκύψει λόγο της βλάβης των νευρικών κυττάρων και ο άλλος είναι η αίσθηση καύσου που παρατηρείται λόγων της έντονης σύσπασης των μυών.
  • Προβλήματα στην κίνηση
Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε επίσης δύο από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, το τρέμουλο και τους ιλίγγους.
Νοητικές και συναισθηματικές διαταραχές
Οι επιπλοκές στην σκέψη και η απώλεια συγκέντρωσης ή μνήμης έρχονται σε κάποιο στάδιο της ασθένειας. Επίσης κοινά προβλήματα στους ασθενείς, είναι οι αγχώδεις διαταραχές η θλίψη ή η υπερβολική χαρά.
  • Διαταραχές εντέρου

Συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η ακράτεια ούρων, η οποία γίνεται ακούσια. Μπορεί να υπάρχει επίσης και η δυσκοιλιότητα, λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς.

 

Ευχαριστούμε πολύ την συνεργασία του Dr. Δώρη Στέλιου και του ιστοχώρου του nevrologos.gr για τις παραπάνω πληροφορίες!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.