Web
Analytics
Γαλλία: Τα πρώτα τεστ νανοτεχνολογίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο το 2013 - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Γαλλία: Τα πρώτα τεστ νανοτεχνολογίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο το 2013

03 Ιαν 2013

Η Clinatec, ένα υπερσύχρονο και ολοκαίνουριο εργαστήριο υποστηριζόμενο από την Διεύθυνση ατομικής ενέργειας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο της Γκρενόμπλ, έχει λάβει έγκριση από την Εθνική Αρχή Ασφάλειας Φαρμάκων της Γαλλίας για να πραγματοποιήσει στις αρχές του 2013 τα πρώτα πειράματα σε άνθρωπο έπειτα από σχεδόν πενταετή έρευνα. Πρόκειται για την εμφύτευση μικροτσίπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο με στόχο τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, της τετραπληγίας και της κατάθλιψη. Εξήντα μηχανικοί, γιατροί και βιολόγοι ειδικευμένοι στις νανοτεχνολογίες αναπτύσσουν το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα "Επαφή εγκεφάλου - μηχανής" και ετοιμάζονται για την πειραματική εφαρμογή του σε εθελοντές ασθενείς αποκλείοντας το ενδεχόμενο παρενεργειών βασιζόμενοι σε πειράματά τους σε μαϊμούδες και πιθήκους.

Η εμφύτευση μιας μικροσκοπικής θήκης που περιέχει ηλεκτρόδια στην επιφάνεια του εγκεφάλου πάσχοντος από τετραπληγία έχει ως στόχο την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας του ασθενούς και τη μετατροπή της σε κίνηση με την παρέμβαση ενός ρομποτικού μπράτσου ή γάμπας. Η σκέψη - εντολή του εγκεφάλου, εκπέμπει ηλεκτρικές ενδείξεις που λαμβάνονται από το εμφύτευμα και αναλύονται από ένα λογισμικό που στη συνέχεια ενεργοποιεί το συνδεδεμένο μπράτσο ή γάμπα.

Παράλληλα με αυτό το εγχείρημα οι ερευνητές επεξεργάζονται την σμίκρυνση των συστατικών που χρησιμοποιούνται στην εγκεφαλική νευρο-διέγερση, μέθοδο που έχει αναπτυχθεί εδώ και μια εικοσαετία από μέλος της Clinatec. Ενώ, μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών έχει αναπτύξει την τεχνολογία που επιτρέπει χάρη στη μετάδοση ηλεκτρικής συχνότητας σε συγκεκριμένες ζώνες του εγκεφάλου, να εξαφανίσει το τρέμουλο των πασχόντων από Πάρκινσον. Στην Clinatec δηλώνουν πως ο σημερινός τους στόχος είναι να καταφέρουν να ελέγξουν τις εγκεφαλικές ζώνες που διεγείρονται με μικρότερα του ενός χιλιοστού πλέον ηλεκτρόδια ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί και να επιδιώξουν τη θεραπεία και άλλων ασθενειών, αναφερόμενοι και στις βαριές μορφές κατάθλιψης και τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Ωστόσο, εξαιτίας πολυάριθμων αντενδείξεων, η βαθιά νευροδιέγερση δεν αφορά πάρα μόνο το 5 με 10% των πασχόντων από Πάρκινσον. Παρόλα αυτά η ομώνυμη οργάνωση που μελετά τις εξελίξεις στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον χαρακτηρίζει την τεχνική αυτή εξαιρετική επιτυχία.

Δεν λείπουν όμως οι αντιδράσεις σε όλα τα παραπάνω για τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν από την παρέμβαση αυτή στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε αυτές τις αντιδράσεις πρωτοστατεί συλλογικότητα κατοίκων της Γκρενόμπλ, η οποία είχε συγκεντρωθεί αντιδρώντας το περασμένο έτος στα εγκαίνια της Clinatec διαμαρτυρόμενη για μια καινούρια "ανοικτή πόρτα προς την παραγωγή ανθρώπων - ρομπότ". Η ομάδα αυτή διατείνεται την "τυραννία της τεχνολογίας" και την απουσία διαφάνειας, προσάπτοντας στις δράσεις της Clinatec την κατηγορία ότι αποτελούν "ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του ανθρώπου - μηχανή, διαρκώς πιο αποδοτικού και πιο ανταγωνιστικού".


Πηγή: Sciencesetavenir

Σμαράγδα Καρκάλα - Stagiaire ΕΕΒ

 

Πηγή: www.bioethics.gr 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.